Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemná mandlová vánočka

Tahle královna Vánoc na vaší slavnostní tabuli nemůže v žádném případě chybět. Je krásně vláčná, voní po másle a mandlích. Její příprava nezabere příliš mnoho času, jen se možná trochu zapotíte u jejího zaplétání. Ale podle přiloženého návodu to jistě zvládnete.

Hodnocení receptu je 5,0 (55×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iness Iness

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 887 kJ /
4 753 kcal
Bílkoviny114,30 g
Tuky176,10 g
Vláknina35,20 g
Cholesterol 793 mg
Sodík 1,83 g
Sůl4,49 g
Sacharidy660,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor, ne horkým) a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Až kvásek vzejde, přidáme do mísy ostatní ingredience, promícháme vařečkou až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto. Krok 3: Necháme kynout hodinu na teplém místě. Krok 4: Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů. Krok 5: Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce). Krok 6: A ze tří kusů upleteme klasický copánek. Krok 7: Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek. Krok 8: Zapneme troubu na 180 °C. Krok 9: Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 10: Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 8. 12. 2012

Poznámka autorky Iness

Zdroj: recepty-online3.webnode.cz/recepty/

Návod na pletení spodního pletence:

www.mujplan.cz/postupy/vareni-a-peceni/mouc...

Vím, že je tady ,,milion'' jiných vánoček, ale nenašla jsem žádnou se stejnou recepturou.

Recept jsem zdědila po své babičce a já se o něj s vámi ráda podělím. Vánočka je jemná s velice příjemnou chutí po oříšcích.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemná mandlová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VnBW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemná mandlová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VnBW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (92)

Moc výborná. Loni jsem pekla poprvé vanocky. A moc chutnalo všem. Zmizeli během dne <3 letos určitě znova

Výborná,vláčná vánočka,přesně taková,jakou mám nejraději:yes:Dala jsem místo jednoho vejce dva žloutky a zhruba jednu třetinu másla jsem nahradila sádlem.Tak to dělám ještě na radu mé babičky a maminky s každým kynutým těstem.Rozinky namočené v rumu taky nemohly chybět.Pletla jsem najednou ze šesti.:-)

Vynikající vánočka <3:yes::yes:
Přidala jsem dva žloutky navíc a asi o 20 g více cukru, jinak poměr surovin zachován. Vánočka je po několika hodinách pěkně uleželá a je "vatová", jak ji máme rádi :-p:yes:

Mary-Kay:
Nevím, jak se v těstě projeví ty mleté mandle, ale podle mých zkušeností minimálně (fungují skoro jako mouka)... Mně tam kromě malého množství žloutků (já dávám 2žl. + 1vejce) překvapuje použití hladké mouké:-O

Jackie79:
Asi jsem to pojal příliš subjektivně... 8-(
No, mám ale rád vánočky spíše tužší a vyjma plněné vánočky je peču z polohrubé mouky :yes:

Zobrazit starší odpověď

Pozdrav všem, vanočka na fotce je prekrasna, všichni jste nadšeni, ale ja neverim, že testo 600 gr mouky a jedno vajičko je tak dobre, možna hned po upečeni, ale když vychladne určite ne. Ja bych dala určite 4 žloutky nebo alespon 2 vejce a 2 žloutky.:-)[

Výborná!!zatím nejlepší, co jsem kdy pekla:-KDěkuji za receptík:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

ruzena:Milá Růženko,moc děkuji za vyzkoušení a velice mě těší, že i vám doma chutnala :-K. A moc děkuji za fotečku, máš ji krásnou ;-).

Tak dneska jsem při hledání receptu na vánočku narazila na tento recept a dle něj vánočku upekla:-)) a neudělala jsem chybu,že jsem si tento recept vybrala:-)):yes:je opravdu vynikající a moc nám chutná:-p:yes::yes:posílám bodík a děkuji za recept:-Dzítra peču znovu ještě 2 kousky:-D:yes::yes:jo a dovolila jsem si přidat fotku té mé chutné krasavice:-D

Nikdy jsem vánočku nepekla, tak držte palce.:)))

MrazovaJa:Tak to jsem šťastná i já :-)). Jsem moc ráda, že se povedla a hlavně, že chutnala manželovi. Co si budeme povídat, chvála manželova je ta nejlepší a zahřeje u srdce:-8:-K.

Upekla jsem jí manželovi a prý lepší vánočku ještě nejedl :yes::-p Dávám bodíka a jsem šťastná :-)

Jitkas:To vůbec nevadí, hlavně že recept slouží a chutná :-));-):-K.

Iness: Promin, zapomela jsem absolutne podekovat, na Velikonoce jsem opet pekla podle tveho testa, tentokrat mazance (byly dva). Opet zadelano vecer, kynuto v lednici, rano upeceno. Nadhera vonava, dobrota zarucena. Testo opravdu vynikajici. Mej se hezky a diky!!

Iness:
Děkuji:-8:-8

eliss: Máš ji krásnou:-));-)

Tématické fráze:
úžasná vánočka ze tří copů, luxusní vánočka, kynutá vánočka, vánočka recept, vánočka kynutá přes noc, co s nedopečenou vánočkou, kynutí vánočky přes noc, nedopečená vánočka, kynutí vánočky, mandlová mouka kde koupit, nejlepší vánočka, měkká vánočka, vanocka bez vazeni, nej vanocka, recept na vánočku, vanocka recept ze sesti copanku, recepty kynutá vanočka, recept na mandlovou vanocku, domácí mandlová vánočka, recept na jemnou vánočku

Suroviny:
mouka hladká, cukr, mléko, droždí, žloutek, máslo, rozinky, rum, sůl, ořech muškátový, kůra citronová, mandle, vejce, tuk

Přidat fotografie receptu