Jemná mandlová vánočka
Tahle královna Vánoc na vaší slavnostní tabuli nemůže v žádném případě chybět. Je krásně vláčná, voní po másle a mandlích. Její příprava nezabere příliš mnoho času, jen se možná trochu zapotíte u jejího zaplétání. Ale podle přiloženého návodu to jistě zvládnete.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 887 kJ / 4 753 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,30 g |
Tuky | 176,10 g |
Vláknina | 35,20 g |
Cholesterol | 793 mg |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,49 g |
Sacharidy | 660,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor, ne horkým) a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Až kvásek vzejde, přidáme do mísy ostatní ingredience, promícháme vařečkou až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto.
Krok 3: Necháme kynout hodinu na teplém místě.
Krok 4: Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů.
Krok 5: Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce).
Krok 6: A ze tří kusů upleteme klasický copánek.
Krok 7: Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek.
Krok 8: Zapneme troubu na 180 °C.
Krok 9: Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem.
Krok 10: Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Zveřejněno 8. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Moje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Nejnovější recepty
Kuřecí steak s pečenou řepou
Přidáno před 30 minutami
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 2 hodinami
Kořeněné cukroví
Přidáno před 3 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 5 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 6 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 2 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 2 hodinami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 4 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 4 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 5 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 6 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 19 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 20 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 20 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 21 hodinami
Tématické fráze:
úžasná vánočka ze tří copů,
luxusní vánočka,
kynutá vánočka,
vánočka recept,
vánočka kynutá přes noc,
co s nedopečenou vánočkou,
kynutí vánočky přes noc,
nedopečená vánočka,
kynutí vánočky,
mandlová mouka kde koupit,
nejlepší vánočka,
měkká vánočka,
vanocka bez vazeni,
nej vanocka,
recept na vánočku,
vanocka recept ze sesti copanku,
recepty kynutá vanočka,
recept na mandlovou vanocku,
domácí mandlová vánočka,
recept na jemnou vánočku
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
mléko,
droždí,
žloutek,
máslo,
rozinky,
rum,
sůl,
ořech muškátový,
kůra citronová,
mandle,
vejce,
tuk
Komentáře (92)