Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím

Hodnocení receptu je 5,0 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Náročný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby odležení masa

135 min (15 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby odležení masa)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 069 kJ /
2 168 kcal
Bílkoviny10,73 g
Tuky188,78 g
Vláknina20,70 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 1,63 g
Sůl4,00 g
Sacharidy102,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Králíka naporcujeme, omyjeme a osušíme. Krok 2: Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby do lednice, nejlépe do druhého dne. Krok 3: Do pekáčku dáme máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půlkolečka nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Krok 4: Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hodiny, na posledních 20 minut odkryjeme pokličku, ať má maso hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat. Krok 5: Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na tenké nudličky. Krok 6: Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 200 ml vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme doměkka. Krok 7: Ke konci dušení přidáme najemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chuti dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší. Krok 8: Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.

TIP: Typy knedlíků, jak je rozlišíme a základní příprava

Zveřejněno 9. 12. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3V5x

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3V5x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (49)

<3:yes:

:-)<3:yes::yes::-K

Opravdu vynikající :-8

Ze zbrklosti jsem zaměnila rozmarýn za tymián, ale i tak byl králík výborný. Moc děkuji za recept:-K

Králoš vynikající.....spokojenost:-)děkuji:-K

Dávám bodík moc dobrý :)

Už se dneska peče, tak jsem zvědavá :)

Adéla Doležalová 18. 9. 2013 13:26
Já teda králíka nejím,ale udělala jsem ho dalším členům rodiny a.... prej lepšího nejedli a to jsem ho dělala poprvé a bez ochutnání při pečení ;-) :yes: Takže vyřizuju chválu :yes:

SexyKathi 11. 2. 2013 15:09
Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw great design

Leňa: budu moc ráda, jestli vyzkoušíš;-):-)
určitě jakýkoliv, klidně hrníčkový;-):yes:

vímm, že mohu. Receptík, tedy postup, jsem si přečetla do samého konce. ;-) Tak snad se mi povede a miláček bude spokojen! :-K

Ahojky, mohu k tomu králíčkovi hrníčkové knedlíčky? Asi hloupá otázka, ale jistota je jistota. ;-) Dostala jsem zrovna čerstvě zabitého ušáčka a chci potěšit miláčka! :-)) A na rozmarýnu a s červeným zelí, to se velice zamlouvá! :-) Děkuji!

Anna Kocikova: Aničko, doooobrý:yes::yes::yes::yes:

Králíček ušáček na vandr se vydal,
u Rebeky v domečku nocleh chudák hledal:-)
Postýlku mu nabídla v másle s rozmarýnkem;-)
k hezké noci připila dobrým,chutným vínkem:-p:-D
Povedený králíček:-p:yes::yes:Na fotkách nádherný:-K

Nadi ušák je na jedničku:yes:
A foto taky

yanull::-D:-D děkuju Janulko;-):-):-K

Rebuška dnes veršíky hýří, až se určitě autoři receptů pýří. Já když vidím ušáčka živého v králíkárně, vzpomenu si na jednu písničku, kterou kdysi za mladých let hráli ve vinárně. "Kdo má v balíčku zaječí pacičku, ten se ve světě nikdy neztratí a smůla na něj neplatí." Nevím jakou ódu bych zapěla této lahůdce, napadá mě jen ta, jak na pražském mostě rozmarýna roste a protože ji Isindy zalévala, tak nám ji sem Rebi s králíčkem naservírovala ;-):-):-K+14:yes:

rebeka:Taky pravda:-//:-D:-D:-D

Iness: to si musí myslet nejen díky "podobným":-D:-D:-D

rebeka:No dobře, ale nově příchozí si musí myslet, že se ocitl v blázinci:-O:-D.

Iness: já se tomu musím jenom smát... už to neřeším, protože víš proč:-? kdo si hraje..., přidává rádoby podobné:-D:-D:-D:-D a (ne)zlobí:-D:-D:-D:-D:-D

rebeka: Z toho si nic nedělej, mám takový pocit, že se někdo nudí...Všimla jsem si, že nejsi jediná u které se tyhle ,,podobné'' objevují:-//.

ty recepty, co jsou v podobných, mají dvě společné ingredience: králíka a máslo, jinak je to úplně jinde, ale neva, hádat se nebudu:-D:-D

Porada: tak to jste mně uklidnil, pane.. jednou tam, a jednou dole.. to tak bývá, to se stane;-) děkuji vám za info, alespoň vím, kdo je kdo;-):-D:yes:

Rebeko, to je jako v životě,;-)jednou nahoře jednou dole. Ale teď vážně, asi to bude tím,že jsem to napsal na dvou počítačích.
Jinak jsem to stále jenom já,bohužel jsem jedináček.:-((:-)):-))

rebeka:Porada mate tělem:-D Už mi na tuhle otázku jednou odpovídal v diskuzi;-)

porada: můžu mít dotaz, pane:-? proč jste jednou s velkým, podruhé zase s malým... tedy "p/P":-8:-? trochu mně to mate, jste to pořád Vy, jeden a tentýž, nebo máte bráchu;-):-?:-D

Rebíčku hned jsem poznala, že je rcp od Tebe podle Tvé nádherné fotky. líbí se mi moc Tvůj recept na micáčka. :-p:-p:yes::yes::yes::yes::-K;-)

Spěchám s bodem! Králík je moje oblíbená surovina a doufám, že brzy nějakého dostaneme-domácího, protože kdo se má na to dívat, že jo..:-D:yes:

Krása nesmírná a ta chuť:-8 a ta vůně;-) až u nás je cítit:-K:-K:yes::yes:

Tématické fráze:
pečený králík se zelím, kralik se zelím, králík pečený se zelím, kralík na cerveném zelí, peceny králík, králík na heře, králík pečený na másle, pečený králík na cibuli, cervene zeli ke kralikovi, peceny kralik na zeli, králík na másle.rozmarýnu a česneku, králík na másle.rozmarýnu a česneku, zelí ke kralikovi, králík na česneku se zelím, recepty na pečeného králíka, recept na pečeneho kralika se zelim, červené zelí s kralikem, recepty králík pečený se zelim, králík s rozmarýnem, králík recepty

Suroviny:
králík, rozmarýn, sůl mořská, olej, máslo, cibule, česnek, zelí červené, špek uzený, cibule, brambory, cukr krystal, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu