Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bratislavský pischinger

Plněné dortové oplatky jsou jednoduchým a chutným dezertem, který se hodí na každou oslavu. Křupavé oplatky plněné lahodným čokoládovým krémem s oříšky jsou neodolatelnou pochoutkou, kterou ocení děti i dospělí.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min 35 minut (den odpočinout)

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, 35 minut (den odpočinout))

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 303 kJ /
3 419 kcal
Bílkoviny54,93 g
Tuky222,58 g
Vláknina35,65 g
Cholesterol 463 mg
Sodík 216 mg
Sůl0,58 g
Sacharidy281,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Změklé máslo spolu s cukrem šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí, nesmí být v krému cítit. Přidáme žloutek, 1,5 lžíce kakaa nebo 2 lžíce rozpuštěné čokolády na vaření, kterou rozpustíme v troše sladké smetany v mikrovlnce. Vše ještě spolu prošleháme. Krok 2: Lískové ořechy dáme na suchou pánev a za stálého míchaní je opékáme, až se začne slupka z ořechu oddělovat. Přesypeme do kuchyňské utěrky, přehneme ji přes ořechy, přitlačíme a proválíme rukama, aby se zbylé slupky oddělily. Když sem tam na ořechu nějaké zůstanou, nic se neděje. Krok 3: Oříšky rozmixujeme najemno v mixéru, přidáme ke krému. Čokoládovým krémem plníme oplatky. Vždy skládáme na sebe jenom 5 kusů, aby to nebylo vysoké, pak se to špatně krájí. Oplatky po naplnění zatížíme něčím těžším a necháme do druhého dne, aby se rozležely. Krok 4: Poléváme polevou až druhý den. Potom krájíme na menší kousky. Krok 5: Poleva:
Dáme vařit smetanu, přidáme dvě lžíce prosátého kakaa a po jednom přidáváme kousky rozlámané čokolády a mícháme, až se všechno rozpustí. Minutku necháme prochladnout a poléváme. Zbylou polevu je možné uložit do mrazáku a v horké vodě i s nádobou znovu rozpustit a použít na něco jiného.

TIP: Čokoládová poleva

Zveřejněno 18. 12. 2012

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Z tohoto množství krému se dají naplnit 2 balení oplatek rozměru 24 x 14 cm, jedna má 6 oplatek a druhá 5 oplatek. Jsou na fotce. Velmi dobré, laciné a chutné "krmivo", když očekáváme hordu návštěvníku a také se člověk nenadře jako s pečením.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavský pischinger

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rVzE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bratislavský pischinger

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rVzE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Laďka: Ano chybělo to tam ! Doplněno ! Děkuji za upozornění!

Paní Veroniko, v postupu vypadly 1 1/2 lžíce kakaa (čokolády). Ty patří do patrně do krému, aby byl hnědý a s oplatkami tvořil kontrast, že ?

Veronika.Hrozna 2. 6. 2013 10:18
Erik Schreiber:Já nevím ,jak v kterém obchodě ,ale bývají uloženy obvykle v oddělení s chlebem a pečivem ,na spodním regálu ! Tam se schovávají a jsou i ruzné typy ,ale na Pischinger jsou dobré všechny.
Prodavačky vědí kde jsou,a jestli uvidí chlapa jak zoufale schání dortové oplatky ,tak se snad slitují! :-D

Dobrý den,chtěl bych poprosit o radu.Kde bych sehnal oplatky na pišingr?v obchodě jsem našel jen ty malé kulaté lázeňské.Předem díky za radu.

:yes:

magdalenka: Vo Viki je jedna chyba firma sa voala "Berndorph" nie Bendorp!

magdalenka:Ano môžu sa urobiť aj s vlašskými orechami. Vtedy natieram aj domácim malinovým džemom ,každú druhú oblátku.Kombinácia orechov a malín je výborná.;-)

AniCiz: Trvanlivost ? Když čekám "sekačky" tak je nakrájím a naukládám na mísu a mají trvanlivost 5 minut. Jinak by v pohodě mohly vydržet aspoň tři týdny.Skladuju ve studeném špajzu ! Ale u nás nikdy tři týdny nevydržely.:-O Když je potřebuješ déle udržet nedávej žloutek! :-D

Veronika, vďaka za krásny recept! :yes:
Vyvolala si mi spomienku na detstvo. Aj u nás doma sa kedysi robila "Pišinger torta", nám deťom sa náramne páčil názov a vždy sme sa uškŕňali. Mamka to robila zhruba ako ty - pamätám si čokoládovo-orechový (vlašské orechy) krém medzi oplátkami. S lieskovcami to však bude ešte lepšie.
Ja lieskovce pražím v mikrovlnke - dám na tanier, vlním, prehrabnem, vlním - potom do papierovej utierky a pretriem a odstránim šupky. Treba však striehnuť na pravú chvíľu, už sa mi podarilo ich spáliť na uhoľ!
A trochu som aj googlila, bola som zvedavá na pôvod tohoto nepečného múčnika - http://cs.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%A1ingr

:-p:yes::yes:

Verunko, moc pěkně to vypadá, určitě si je uložím:-K:yes:

Veroniko,jakou mají trvanlivost-pokud se hned nesní?

:yes:moc se mi to líbí..:-*:-K:-K:-K

Tématické fráze:
pišingr, pišingr recept, dort pišinger, dort pišingr, pišinger recept, pišinger dort, bratislavsky dort, pišinger, pišingr dort, recept na pišingr, dort pischinger, co je pišingr, recept pišingr, krém do pišingru, krém pišingr, krém na pišingr, pischinger dort, bratislavský pišingr, pišinger dort recept, pišinger z dortové oplatky

Suroviny:
oplatky, cukr moučkový, máslo, žloutek, ořechy lískové, kakao, smetana ke šlehání, čokoláda, kakao

Přidat fotografie receptu