Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem

Při dušení červeného zelí je potřeba trpělivost. Trvá to déle, ale výsledek stojí zato. Chuťově si nezadá se zelím z pytlíku. Červené víno vytvoří nezaměnitelnou chuť. A když přidáte kachnu a bramborové knedlíky, můžete začít hodovat.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 234 kJ /
1 251 kcal
Bílkoviny17,48 g
Tuky32,42 g
Vláknina30,62 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 13,31 g
Sůl32,00 g
Sacharidy145,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hlubšího hrnce dáme na jemné nudličky pokrájené zelí a celé zalijeme horkou vodou. Necháme 4 minuty bez pokličky povařit a pak vodu slijeme. Krok 2: V dalším větším hrnci na rozehřátém sádle osmahneme do zlatavé barvy nadrobno pokrájenou cibuli, přilijeme víno a přidáme spařené zelí. Osolíme 2 lžičkami soli, přidáme asi 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, promícháme a přiklopíme poklicí. Na slabém plameni dusíme 10 minut. Krok 3: Poté přidáme jablko nastrouhané na hrubém slzičkovém struhadle, brambory nastrouhané na jemném slzičkovém struhadle a křen. Podle potřeby dolijeme trochu vody, promícháme a za občasného míchání vaříme pod poklicí ještě 10-15 minut. Krok 4: Ochutnáme a bude-li potřeba, dochutíme solí, octem, cukrem. Můžeme podávat ihned po uvaření, nebo necháme uležet do druhého dne.

TIP: Jak připravit červené zelí - oblíbené recepty

Zveřejněno 19. 12. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6vl

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Červené zelí na víně dušené s jablkem a křenem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6vl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

keijei: Děkuji,že jste receptu věnoval čas a také za komentář:-K
My jsme zvyklí dusit zelí podle babičky,aby bylo hezky na skus.Prostě nám to tak chutná.Tenké nudličky nakrájeného zelí povařit 4 minuty ve vodě,scedit a 15 minut dusit:-)
Ale je to opravdu o chuti a zvyku.U nás by zase nikdo nejedl 1,5 hodiny dušené zelí.

Zelí je podle receptu chuťově výborné, ale zapomeňte, že ho uvaříte za 10 + 15 minut. Já ho vařil dohromady skoro 1,5 hodiny, než bylo podle mé chuti a měkké.

Stanislav P. :;-):-K

Stanislav P. 27. 8. 2014 17:25
Anna Kocikova:
Dakujem za rýchlu a uspokojivú odpoved.

Stanislav P.:Děkuji za zájem o recept:-K:-)
Ano,určitě můžete použít i konzervovaný křen:yes:Také ho dávám,když nemám čerstvý:-)
V našich obchodech je pod názvem "Křeník,nebo Krenex"a mívají ho i s různými příchutěmi.
Pokud by jste tento recept opravdu zkusil a ještě vám křen zbyl,tak jim můžete potřít naklepaný plát masa(hovězí,vepřové i kuřecí),zavinout do rolády(závitku)a podusit.Maso je hezky šťavnaté a moc dobře chutná;-):-)

Stanislav P. 27. 8. 2014 10:47
Mám dotaz:
Tu sa cerstvý chren nepredáva, pretoze tu z klimatických dôvodov nevyrastie (skúsali sme...).
Napriek tomu ale v ruských obchodoch predávajú chren konzervovaný, ktorý síce s pikantnostou cerstvého (je vyrobený v Nemecku a to vsetko vysvetluje, tam je vsetko bez chuti okrem piva) nemá vela spolocného.
Môze sa do Vaseho receptu pouzit aj takýto chren?
Dakujem.

ruzena:Růženko,že máme vlastní sklepy jsem se dověděla teprve nedávno;-)Mužíček to celou dobu zatloukal a až nedávno se to provalilo:-O:-D:-D
Všem moc velké díky:-):-K

Zelí můžu bílé i červené tato úprava je:-p:-p:yes::yes:+8

To bych si dala:-p:-p:yes:

Ani, červené zelí já ráda a s takovou úpravou ještě víc:-p;-)+6:yes:

Krásné a dobré...mňam:-D:yes:Anni ty máš i své vínečko:yes::yes::yes:

to je veliká krása na obrázku:-*:-K.. a bříšku jako v pokojíčku, co;-):-p;-):-?:-))

:yes::-p:-p

U nás červené zelí, teda i bílé jakkoli a v jakémkoli množstv :-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
červené zelí na víně, dušené červené zelí, červené zelí na červeném víně, červené zelí dušené, dušené zelí s jablky, recepty dušené červené zelí sterilizované, dušené bílé zelí s jablky, červené zelí s jablky, červené zelí s jablky, dušené červené zelí na víně, červené sterilizované zelí ke kachně, červené zelí recept, zelí na víně, červené dušené zelí, dusene zeli cervene, dušené červené zelí recept, červené zelí, červené zelí s vínem, dušené červené zelí recepty, dušené sterilizované červené zelí

Suroviny:
zelí červené, cibule, jablko, brambory, křen, sůl, sádlo, víno červené, sůl, ocet, cukr krupice, voda

Přidat fotografie receptu