Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"

Bez lineckého cukroví by nebyly pravé Vánoce. Křehké máslové těsto spojené rybízovou marmeládou, nejenže oku lahodí, ale také se rozplývá na jazyku. Podle tohoto podrobného receptu je snadno zvládnete.

Hodnocení receptu je 4,7 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 58 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 8 min + odležení těsta

58 min (50 min příprava + 8 min tepelná úprava, + odležení těsta )

Suroviny pro 1 dávka

z uvedených surovin je 1kg těsta

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 202 kJ /
4 111 kcal
Bílkoviny62,73 g
Tuky202,96 g
Vláknina14,10 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 476 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy501,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velké hluboké mísy dáme mouku a cukr. Dlaní utvoříme důlek. do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, nastrouhanou kůru a vše dobře propracujeme. Krok 2: Těsto necháme chvíli odpočinout (v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času). Krok 3: Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4 mm. Krok 4: Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které máčíme vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Krok 5: Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý podle své trouby, jak je zvyklý). Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl. Krok 6: Narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet. Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.

Zveřejněno 19. 12. 2012

Poznámka autorky Anna Kocikova

Toto těsto mám od své přítelkyně Pavlušky, když se v Bzenci v letech 1964/1966 učila na cukrářku.Používám ho již mnoho let a málokdy se mi stane, že se některý kousek rozlomí. S těstem se velice dobře pracuje.

Většinou se různá těsta zadělávají přímo na vále. Já je raději dělám v hluboké míse,tolik se kolem nenašpiní:-)

Na slepování používám rybízovou marmeládu od Terezky

http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rVz6

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rVz6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Zdenka1: Zdeničko velice Ti děkuji:-8:-KJsem ráda že jsi byla s těstem spokojená:yes:Já z něj peču i během roku:-)

Aničko, tak letošní Vánoce budeme mít linecké cukroví podle tvého receptu. Těsto jsem zadělávala na robotu, troubu hlídal manžel, tak vše dopadlo na výbornou. S těstem se dobře pracovalo a cukroví je dobré<3:yes::-K

durcanka: proč ne, když je autorka totožná:-D

tento samý recept i se shodným popisem jsem našla na www.receptyonline.cz/recept--linecke-original-recept-z-cukrarskeho-uciliste--17241.html

Libuša :Libuško,děkuji za dotaz ohledně použitého druhu mouky.Názvy použitých surovin byly doslova opsané ze školního sešitu z roku 1965.
Po Vašem dotazu jsem název"hladká výběrová" upravila podle toho,jakou mouku používám já:-)
Děkuji a přeji pohodový adventní čas:-K

Dobry vecer,prosim Vas aka vlastne muka ide do peciva?hladka je hladka a polohruba je vyberova,takze?dakujem
:-?

bara.it:Barunko,velice jsi mě potěšila:-*:-KDěkuji Ti za moc milý komentář i za príma fotku:yes:
Někdy o víkendu,když je mlsná na něco sladkého,tak dělávám z menší dávky a aby to nebyla taková titěrná práce,tak do silněji vyváleného plátu 200ml sklenkou vykrájím kolečka a po upečení slepím:-)

Drahusko moc dobry receptik. Uz jsem podle tebe pekla nekolikrat i mimo Vanoce, takze bodik ti pravem patri :yes:15:yes: a pridavam i fotku:-K

Anna Kocikova: Aničko, je mi těch potvůrek malých také líto a tak je také peču a slepuji;-) ale ty plné nemažu nožem, ale dám si pro urychlení marmeládu do zdobičky, stříknu na linecké a druhým přiklopím - jde mi to takto rychleji:-D

Jsem moc ráda,že jste se u tohoto receptu zastavily a napsaly takové milé a hezké komentáře:-8:-K:-KJá totiž většinou"cukrové"receptíky přeskakuji:-8Né,že by mě nezajímaly,ale je jich opravdu strašně moc a člověk se pak nestihá orientovat;-)Ale když mě do oka ťukne krásná fotka,tak neodolám:-*:-))
Rozmarýnko,když jsem byla nástiletá:-D:-Dtak se u nás linecké také pekávalo hrozně natenko:-)Ale mě to nechutnalo,my raději malinko silnější;-)
Ještě jednou díky všem a hezky si užívejme předvánoční pohodu v klidu a radosti:-K:-K:-K
Danuško61-s těmi vykrájenými středy to byla největší piplačka:-Sale bylo mi líto ty malinké hezké kytičky nepoužít:-D

Jana Remkova: Jani, já to myslela tak, že před Vánoci je to trochu jednotvárné, pořád to sladké cukroví. Jinak to tu miluju, přece...:-K

nad fotem se srdíčko zatetelí blahem a to ještě hubička ani neochutnala:yes::-D také se mi líbí, že jsi slepila i ty vykrájené středy - minikytičky;-)

Krásné, nádherná fotka, moc se ti povedlo. Ikdyž si nemyslím, že jiné recepty zde jsou šedivé. Je tady hromada nádherných receptů a ten tvůj k nim patří.;-)

Aničko, foto je dokonalé:-K:yes:. Linecké máme moc rádi, patří do TOP5 na naší hitparádě vánočního cukroví. Rovněž zadělávám v míse. Jen si vzpomínám, že mě maminka jako nástiletou pohlavkovala, když tvary byly příliš vysoké. U nás musely být přímo filigránsky vyprofilované, zkrátka i po slepení musely být tenoučké jako list. Tobě posílám za úžasný dojem bod:yes:

krásné cukroví..a fotky jedna báseň:-*:-K:-K:-K:yes:

Tématické fráze:
linecké těsto recepty babicky, cukroví pro začátečníky, linecké těsto od babičky, linecke cukrovi pro zacatecniky, linecké těsto tloušťka, linecké těsto, linecké těsto recepty, testo na linecke cukrovi, hotové línecké těsto, cukroví bzenec, linecké těsto kupované, kupovane linecke testo, linecké těsto recepty z 1kg mouky, linecké cukroví z kupovaného těsta, linecke testo hotove, linecké z 1kg mouky, linecke testo z 1 kg mouky, recepty cukrářskécukroví, cukrářské linecké cukroví, dokonale linecke cukrovi

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový, tuk hera, vejce, kůra citronová, mouka hladká, marmeláda rybízová, pečící papír

Přidat fotografie receptu