Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LIDKA LIDKA

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: x

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 694 kJ /
3 751 kcal
Bílkoviny130,50 g
Tuky22,00 g
Vláknina40,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,03 g
Sůl20,00 g
Sacharidy737,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Recept na tento chleba je starý 30 let a má jednu nevýhodu, nevydrží dlouho, protože se hned sní, pekla jsem ho když mým dětem bylo tehdy 4 a 2 roky a teď jsem si na něj vzpomněla. Krok 2: Uděláme kvásek a pak vše smícháme a necháme 3/4 hod odpočinout. Krok 3: Pak vymažeme brutvanku sádlem, dáme těsto a pečeme asi 3/4 hod při 180 stupních, během pečení potíráme slanou vodou.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 25. 12. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lEB6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lEB6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Lidko, zjednoduším vám to, nemusíte nikam psát. Kvásek si uděláte například takhle http://www.rady-kutilum.com/jak-pripravit-kvasek-n...

a pak se to zjednodušeně míchá s moukou, vodou, solí a kmínem a nepoužívá droždí. Máte pak klasický kváskový chléb. Ale například francouzské světlé chleby se dělají z mouky a droždí. A nejsou to buchty :)

Žitný chleba či chleba z žitného kvásku není jediný druh chleba, dokonce není ani nejstarším či nejpůvodnějším chlebem.

Pro Lidku: Omlouvám se ,pokud jste pochopila půj příspěvek jako kritiku na váš chleba.To NE!Jistě,že pokud vám chutná nic proti tomu,ale jen jsem chtěl poukázat na to,že pravý chleba vždy byl ze žitného kvásku,který vytvoříl opravdu ty zdraví prospěšné látky při fermentaci a zrání těsta a recept,který používáme je
recept starých pekařů a našich babiček,kdy se pekl chleba jednou týdně v peci pro celou rodinu a nesměl plesnivět.Proto jen doporučuji zkusit chleba z kvásku z hladké žitné mouky.Nevím proč dáváte do chleba pivo?Snad pro okyselení chleba?To žitný kvásek je mírně nakyslý a dodá chlebu tu jeho výraznou chuť.Napiště mě,pokud chcete zkusit tu klasiku a já vám pošlu recept klasický a můžete ho vyzkoušet.Chleba se vždy podaří a je skvělý.Meil jsem uvedl v prvním příspěvku.Hezký den.

Lukas: ráda vyzkouším něco nového,můžete poslat.Děkuji

Zobrazit starší odpověď

Těší mne že jsem oprášila recept a chutná i Vám ostatním,dnes jsem ho pomáhala péct u dcery,také jim chutná.;-)

Lidko, tak chlebík je výborný:yes: a kůrka voní po sádle;-) ještě přidávám foto na řezu, když tak co se nebude líbit tak prosím smaž:-)

LIDKA:právě jsem chlebík dopekla, ale měla jsem malý pekáček, tak jsem dala alobalovou formu co jsem kdysi koupila v papírnictví, tak je dost vysoký, tak jsem zkoušela špejlí jestli je upečený, pekla jsem ho 1,5 hodiny:-O Až zchladne tak dám vědět jak chutná:-)):yes:

skvělý chleba,peču už desítky let

pro pekaře - když se Vám nelíbí že takle pečeme chleba,který je pro nás chutný,tak proč se nepodělite o ten Váš a nemuseli by jsme podle Vás péct chlebové buchty:-O.Tento chleba je aspoň chutnější než ty kupované v obchodě.

Jana:peču v troubě chleba pšenično-žitný,podle 100 let staré rodinné receptury z žitného kvásku.Z normálních kvasnic to není chleba,ale říkám tomu chlebová buchta.Ozvěte se mě na mail kneslovi@seznam.cz a já vám pošlu tento náš recept i fotky chlebů,kde se těsta nedotknete holou rukou a je výborný při zachování všech jeho zdraví prospěšných vlastností.To chleba z kvasnic nemá.Viz odborné pojednání,které přiložím.Hezké pečení chleba

Jani - jsem ráda že se povedl a recept splnil svůj účel.:-8

LIDKA: díky za odpověď, před chvílí chlebíček dopečen, vypadá skvostně, pekla jsem v římském kastrolu po prababičce, opravdu moc díky za recept, je fakt výborný, ukládám a jiný péci nebudu, hezký večer

LIDKA: díky za odpověď, před chvílí chlebíček dopečen, vypadá skvostně, pekla jsem v římském kastrolu po prababičce, opravdu moc díky za recept, je fakt výborný, ukládám a jiný péci nebudu, hezký večer

opravdu tam tolik droždí dávám

LIDKA: zdravím, chlebík se mi moc líbí, ale nějak se mi nezdá ta gramáž s tím droždím..opravdu se tam dává 10 dkg ? čerstvé droždí má cca ( kostka ) 42g, tzn., že tam dáváte více jak 2 kostky ?, nebude to potom jaksi cítit ? nemám s tím zkušennosti, takže se proto raději ptám, ráda bych ho zkusila upéct, ale to droždí mě jaksi zrazuje ..díky za odpověď

:yes::yes::yes::yes::yes::-p

Pipre - na plechu jsem to nepekla,byla by to možná placka,já mám takou brutvanku(pekáček) a v tom to peču a nehnětám,jen zamíchám.
pajamax - ze sušeného droždí jsem to nedělala,zdá se mi že čerstvé je lepší,když dám do pekárny čerstvé, tak se mi zdá že je to lepší než sušené.
Jinak se omlouvám za překlep,to se snad stane každému a recept bych opravila a suroviny souhlasí.

Tématické fráze:
recept na chleba, chleba, chleba recept, recepty na chleba, chleb recept, recept chleba, recept na chléb, chléb, top recepty chleba, recepty chleba, chleba recepty, starý chleba recepty, jak upect chleba, recept chléb, recepty z chleba, jak se peče chleba, chléb recepty, starý chléb recepty, cleba, recepty na chléb

Suroviny:
mouka hladká, voda, kvásek, pivo světlé, kmín celý, droždí, sůl

Přidat fotografie receptu