Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny zelňáky

Kysané zelí je klasikou české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. Podle starého receptu připravíme ve své kuchyni milované zelňáky - placky ze sladkokyselého zelí s kmínem. Jsou jednoduché na přípravu a mají bohatou chuť.

Hodnocení receptu je 4,9 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lilith-Isa Lilith-Isa

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 592 kJ /
4 205 kcal
Bílkoviny70,50 g
Tuky258,50 g
Vláknina28,00 g
Cholesterol 225 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy385,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dáme mouku, vymačkané a pokrájené zelí, sádlo, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a vypracujeme těsto. Krok 2: Z hotového těsta vyválíme plát asi 1 cm silný, ze kterého vykrajujeme kolečka. Krok 3: Vykrojená kolečka ukládáme na sádlem vymazaný plech a pečeme v troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.

TIP: Jak se pečou zelňáky

Zveřejněno 28. 12. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny zelňáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DWyn

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččiny zelňáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DWyn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Moc ráda vyzkouším, ukládám do oblíbených a děkuji za postřehy MightyM 😊

dobrý

Děkuji za recept. Je opravdu výborný.
Osobní tipy: Sádlo je v tomto případě těžko nahraditelné jiným tukem. Křehkost je nesrovnatelná.
Nešetřit kořením - dá se výborně experimentovat. Doporučuji zelený pepř nebo majoránku.
Míchat důkladně, ale co nejkratší dobu. Tuk mít povolený, ale nerozpuštěný.
Vykrajování lze urychlit buď nakrájením na trojúhelníky (působí sofistikovaně) nebo vytvořením válečku, který později krájíme a rozplácneme v dlaních (působí rustikálně a přidává více rozměrů).
Péci jak víše kolega radí na 200 C (klidně i více) cca 20 minut. Zelňáky jsou tenké, proto není potřeba dlouho propékat, ale spíše opéci.
Peču na papíře - nejsou pak zespodu mastné a více křupou.
Výborné s česnekovým dipem.
<3

Pajka 1: děkuji to moc potěší ????

Vynikající. S těstem se výborně pracuje. Manžel se vyjádřil že nejlepší co kdy jedl :-8

Upečeno; zjednodušila jsem si to, protože jsem to dělala z bezlepkové mouky a těsto se celé rozpadalo, takže jsem místo vykrajování jednotlivých zelňáků naplácala těsto na plech jako celek - vznikla velká slaná buchta... bylo to dost kyselé, ale i takové příjemně pikantní, takže spokojenost.

Nó,zítra vyzkouším a dám vědět :? A s nahrazováním ingrediencí,bych ASI počkal,až ochutnám původní receptůru.

Jihočeské zelňáky miluju. :) Sama jsem je ještě nedělala, určitě hodlám v blízké době, jen by mě zajímalo, jak dlouho se zhruba pečou? Vím, dozlatova... :) Jsem ale nevidomá, takže bych to potřebovala spíš časově, alespoň zhruba.

Zuzana: Zelnaky jsem prave dopekl. vyslo my to cca pri 200 stupnich 25 minut. Bude ale zalezet na konkretní troubě.

Zobrazit starší odpověď

Corall+Emmy 30.9.2006: Myslím, že vejcem se sádlo nenahradí. Je třeba dát nějaký tuk, aby to bylo křehké. Dal bych obyčejný rafinovaný olej, aby to neovlivnilo chuť.

Ahoj předem díky za rychlou odpověď. Šlo mi jen o to, jestli se bavíme o špetce, nebo o lžičkách. Jen o základní míru. J.

Jirka: Ťažko povedať, každý má inú chuť, ale pridaj menej a keď budeš mať hotové cesto, ochutnaj. V prípade, že sa ti bude zdať málo ochutené, dokoreníš.;-)

Mohu poprosit zkušenější, kolik dáváte na toto množství soli, kmínu a pepře? Nerad bych to přehnal. Děkuji. Jirka.

Vynikajiciiiiii a jednoduce.Zaslozeny bodik ::-p:-p:-p

přidávám další bodík, je to supr mňamka :yes:

Vypadají jednoduše a naprosto úžasně! Posílám bodík :yes:

:-O:-p:yes::yes: to může být moc dobré;-)

Tak uz to ctu,nahradim vajickem

Da se nejak sadlo nhradit?? Tady ho nesezenu

moc hezké to je:-K:yes::yes:

Je to každém.... ale zelňáky co pekla moje babi jsou ze sádla a rozhodně nejsou mastné :-):-) pokud je to z vejce tak už to není tenhle recept....a hlavně to není pravý jihočeský zelňák ;-)

...teprve to zkusim ,asi lepe s vejcem jak navrhl kdosi.....:-)

Zelňáky jsem jedla vždy u švagrové a moc mi chutnali:yes::yes:+

Upelka jsem jich tři plechy cca 45 ks a ještě druhý den ráno se na tácu bál o samotě poslední jeden :-D:-D:-D

Šárko, taky tu mám na n recept a mám zelňáky moc rádi a je dobře, že jsi mi je připomněla. Dávám 6.bod:yes:

Vyborne, delam je podobne, akorat misto sadla dam vejce, aby to nebylo tucne a pecu na pecicim papiru bez tuku. Po upeceni mezi ne mrsknu dva platku kruti sunky, trochu kecupu a horcice a mam super dietni jidlo plne vlakniny a bilkoviny, ktere skvele zasyti...

:-p;-):yes:

Zelné placičky miluji a tyto vypadají velmi dobře:yes:+

To musí být dobrota:yes::yes:Dávám první bodík:yes:

Tématické fráze:
zelnaky, zelnaky recept, domácí zelnáky pečené, recept na prave zelnaky, recept na zelňáky, babiččiny zelníky, recepty.cz zelnáky, recept zelňáky, zelovky, zelnak, zelovka, babicciny recepty, zelňáky bez sádla, zelňáky na plech, babičiny zelňáky, jihočeské zelňáky, recepty zelňáky, zelnak recept, zelňáky recepty, zelniky

Suroviny:
sádlo, mouka hladká, zelí kysané, sůl, pepř mletý, kmín celý, paprika sušená sladká, sádlo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu