Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žabí huby

Žabí huby pamatují určitě naše babičky i maminky, které toto cukroví připravovaly pravidelně na Vánoce. Dnes jsou spíše v pozadí, často opomíjené a to je veliká škoda. Taštičky z křehkého těsta se plní povidly nebo ořechovou náplní a po upečení se obalují v moučkovém cukru.

Hodnocení receptu je 5,0 (79×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min + odležení těsta

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, + odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 793 kJ /
3 536 kcal
Bílkoviny59,88 g
Tuky226,34 g
Vláknina13,50 g
Cholesterol 769 mg
Sodík 173 mg
Sůl0,34 g
Sacharidy308,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme na chvíli do chladu odpočinout. Krok 2: Z těsta vyválíme plát asi jako na linecké (s těstem se dobře pracuje) a vykrajujeme kolečka. Krok 3: Všechny suroviny na náplň smícháme do měkké hmoty. Pokud je příliš řídká, přidáme ořechy. Krok 4: Plníme ořechovou náplní tak, že kousek náplně vložíme na střed kolečka, těsto lehce přehneme a v okrajích stlačíme. Kolečko tedy zůstane uprostřed částečně otevřené. Krok 5: Hotové taštičky urovnáme na plech vymazaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně na 190 °C až zrůžoví. Krok 6: Po upečení a částečném zchladnutí obalujeme v moučkovém cukru.

TIP: Jak připravit taštičky z křehkého těsta

Zveřejněno 26. 11. 2008

Poznámka autorky JanaDorazinova

Pokud nemáte rádi ořechy, můžete jako náplň použít marmeládu, povidla nebo mák.

Podobný recept je tady od tejaji (ořechové taštičky), ale zjistila jsem, že ač má stejný i v komentářích, jako samostatný recept na žabí huby, tady není. Jednoduché a moc dobré.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žabí huby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYlQ

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žabí huby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYlQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (137)

Zdravim, rad bych se zeptal na jednu malickost. Ja jsem pred chvilkou vytahoval zabi huby z trouby a uplne vsechny se otevreli, takze jsem z trouby vytahoval kolecko, na kterem byla uprostred napln, zabi huby se nekonaly. Poradi mi prosim pekne nekdo, proc se uplne otvreli ...? Zkousel jsem dvakrat a pokazde jsem vytahoval kolecko s naplni uprostred.

Diky

Výborné cukroví, jako od maminky..
Akorát si nějak nepamatuji, že by z těch žabích hubek vylézal takový ořechový jazyk.. :-) Má to tak vypadat?

Zkusila jsem, vzhledově opravdu "huby", ale chuťově výborné, příští rok zapracuji na vzhledu :-!<3:-K

Moc dobré těsto se kterým se výborně pracuje. Neměla jsem ořechy, tak sem plnila domacíma trnkama a mandlí. Sou výborné :yes:

My děláme žabí tlamy z těsta na podvodnice. Ale toto musí být taky dobré. Ještě by to šlo z těsta na vínové cukroví.:yes:
Já z těsta na podvodnice dělám 3 druhy, vykrajované, žabí tlamy a obloučky, ty se namočí v citronovém rozvaru a potom obalí v moučkovém cukru s vanilkovým.

Veronika.Hrozna: Vajíčkem se těsto nepotírá, do náplně dávám 4 lžíce 12%smetany,2 lžíce 37.5% českého rumu. Všem tahle ochucená nálpň chutná

Před pečením nepotíráš vajíčkem ?

mám podobný recept a do náplně dávám žloutek - náplň je díky tomu měkká :-) a pak ještě trochu rumu

evauff: No, příště vyzkouším také :-8

jen ořechová nápln s bílkem je tvrdá,příště ořechy,rum a trošku smetany a cukr samozřejmě

Raduzaaa: dobrý nápad :-)

Zobrazit starší odpověď

Potrit konce zloutkem.

Chutovo super, len plnka 80% vytiekla :( neviete, kde bude chyba? Dakujem

Katie: Mozna Jste mela malo orechu,je tam v zavorce,dvojdavka.A plnila jsem i marmeladou,taky nevytekla.;-)

Dostala jsem od kamaradky orechy,tak jsem dnes vyzkousela davku s orechovou naplni.VYBORNY:-8:-K

Orech zatim na zahrade nemam a jsou tady dost drahe.A mam urcity financni limit na pomoc detem z domova a proto hledam k teto prilezitosti,levnejsi recepty.Ale pouzila jsem vlastni malinovou marmeladu a fakt vyborny:-8

Tak jsem je dneska napekla,jsou vyborne.Budu je pect asi jeste z peti davek ,pro deti z domova.Levne,rychle,vyborne:-8:yes:

nanny: No a dají se plnit i ořechovou nádivkou třeba:-p

:-8diky moc,tento recept se mi hodi,budu plnit visnovou a malinovou marmeladou.:-K:yes:

nanny: Jedno z cukroví, které u nás opravdu jde na odbyt -)

Jaromíra:;-)

Jana Remkova: JASNĚ ŽE MAJÍ BÝT ROZŠKLEBENÉ A VO TOM TO JE:yes:

Jaromíra 13. 12. 2015 22:03
sarka 38:Mají být trošku rozšklebené - jsou to žabí huby .....:-)

sarka 38: Taky mi to dělávalo, ale od jisté doby ve v místě uzavření pomažu žloutkem a drží to :-). Popřípadě bílkem;-)

Chuťově jsou úžasný, jen se mi rozšklebily :( Mám ještě jeden recept a ty se mi kdysi taky rozšklebily. Chtěla jsem je dělat malinké, za syrova vypadaly dobře a v troubě se otevřely. Nevíte, co dělám špatně ? Vykrajovátko bylo 5 cm, a kraje spojené vidličkou..

mrsetnies: Určitě to zkus. Já teď taky řeším cukroví bez bílků a zrovna tohle není tak strašně drahé, tak bych taky chtěla zkusit, ale ty konce raději malinko potři aspoň žloutkem, aby nevytekly;-)

Ahojte, myslíte že by mohlo být dobré dát místo bílku do náplně med a kapku rumu? Nebo ten bílek plní funkci že to drží pohromadě? Nerada bych aby mi náplň z hubiček vytekla.

Božena: Pečou se v troubě! :-)

Irule: Ano, děláme taktéž s bílým vínem a říkáme cukroví KRAPLE :-)

mdary:dobry den,smažia sa v oleji alebo peču v rúre?

mary: Hmm, hodně zajímavé s tím tvarohem!!:-O

Dělám podobné - 250g másla, 250g tvarohu, 250g hl. mouky. Plním džemem a obaluji v cukru. Jen se po nich vždy zapráší :-))

Anna Hrušková 9. 10. 2015 21:12
taky mooc dobré,mám recept od kamarádky babičky již řadu let,jsou oblíbené a je to docela jednoduché.S těstem se moc dobře pracuje,nelepí se a kolečka dělám skleničkou.:-):-D:-))

Werdula: Já mám na to takové "udělátko" :-D, zrovna ho nemám po ruce, ale jinak zhruba 3-4 cm :-);-). Vlastně záleží na tom, jak je chceš mít velké :-)

Prosim jak velké kolečko vykrojit

Jana Remkova: Máslo jsem měla z Lidlu, modrý obal a vepředu obrázek louky s krávou :-), země původu bylo uvedené Německo. Jiné jsem zrovna doma neměla.

Ivana Ch: I u nás platí slovo-nejoblíbenější :-)

To je nejoblíbenější cukroví našeho mlaďase, dělám každoročně ze tří dávek.

Irule: No, už jsem to taky slyšela a určitě to není na závadu :-)

mám skoro stejný recept - jen místo octu tam patří bílé víno - a je to moje nejoblíbenější cukroví :-p:-p:-p:-K

Jitka: Tak to fakt babo raď! Nikdy se mi nestalo, aby se mi tohle cukroví nepovedlo. Jaké máslo jsi dala??

Jana Remkova: Bohužel, nedařily se mi, nevím jak to, ale těsto bylo řídké a mazlavé a musela jsem přidat mouku a pak ještě hodně podsypávat:-( Zároveň se mnou je zrovna dělala moje sestra (na druhém konci republiky :-))a té se dařily, prý dala do těsta Heru, já máslo, tak nevím :-//

Jitka: Držím palce :-)

Zrovna se na ně chystám, ale já má ve svém receptu do těsta rum, místo octa a do náplně celé vejce a žloutek. Tak snad se mi povedou :-p

Jana Remkova: Pokud dělám ořechovou náplň do kynutých koláčků (rohlíčků), tak bez vajíčka, upravenou podle tohoto receptu: www.recepty.cz/recept/salcburske-rohlicky-16883: ořechy, med, rum, skořici, citrónovou kůru. Cukr ani piškoty nedávám. KOláčky jsou s ní velmi dobré. :-)

Dajda: Máš pravdu, po nějaké době náplň tvrdne. Možná to s tím žloutkem není špatný nápad :-)

helwe59: Já bych zkusila přidat žloutek, náplň je podle mě tvrdá, protože obsahuje jen bílek. Můj recept na náplň obsahuje: 100 g ořechů, 100 g cukru, 1 vejce + 1 žloutek. ;-)

helwe59:

Jana Remkova: se níže zmiňuje o marmeládě... asi plní čistou marmeládou, ale já to prve chápal tak, že přidává marmeládu k ořechům. Aj tak sa môže...:-))

Nebo zkuste v trošce mléka povařit cukr s ořechy a kouskem másla nic nepokazíte...:yes: (samozřejmě bez bílku)

Janičko,už začínám šmejdit po cukroví a chci se zeptat,huby také dělám a stalo se mi,že náplň ztvrdla.Vyzkoušela jsem bílek vyšlehat i jen vmíchat a teď nevím při které náplni to bylo.Jsou tu obě varianty,tak nevím jak to letos mám zkusit.:-K:-S

bara.it: Jéé Baruš díky!!:-)

Jani moc se mi libil nazev tohoto cukrovi a tak jsem se do nej o poslednich Vanocich pustila a udelala jsem mooooc dobre. S testem se hezky pracuje a chut hotovych "pusinek" je opravdu dobra. Bodika tobe :yes:39:yes: a s dovolenim i fotka.

Krivěmar 16. 12. 2013 09:14
Hmm, moc dobré cukrovíčko. :yes::yes::yes:

Navrmi: děkuji..i za foto;-)

Jen tak jsem včera brouzdala po nových receptech na cukroví a narazila, na ,,žabí huby", nic takového jsem neznala a musím říct, že je to nenáročné a velice výborné cukroví, všem moc chutnalo a mizelo mi pod rukama ještě teplé :yes::-) určitě dávám bodíík :yes: :yes:

casino: Aha!!:-D Omlouvám se, já je dělám většinou s marmeládou, tak jsem zapoměla.:-8 No, popravdě fakt nevím:-S

No, jak by milina.p: dělala náplň? No přece podle rcp, nééé:-))
Spíše by měla specifikovat, co je to "ztvrdne". Třeba byla v očekávání něčeho podobného jako je maková náplň:-))

milina.p: Souhlas s janou R. Písněte přesné složení náplně, pak určitě někdo poradí, asi je fakt problém v té náplni, písněte, jak ji děláte ;-);-);-)

milina.p: To opravdu nevím!!:-O Záleží na složení náplně a taky na odležení.

Nevíte proč mi ořechová náplň po upečení ztvrdne? Díky

Jana Remkova:Věřte,že budete spokojená!!:yes :-K6
U nás to nevydrží !!! Hned se to sní!!

Blanka: Vyzkouším!! A děkuji za tip! :-)

Jó a jsou tam dobré povidla.:yes:

Jana Remkova:Recept jsem vyskoušela jsou dobré!!!ALE MÁM LEPŠÍ !!
1 hera, 1kostka tvarohu a 300g hl.mouky. Vyskoušejte a uvidíte !!
Myslím,že to stojí za to!!!!! DOBROU CHUŤ :-K;-):-K

Tami:Že jo?;-) Za málo peněz hodně muziky;-)

Jsou pravdu mnam :-p :-)) :yes:

Ahojky, tak moc děkuju:-D

Barcccaaa: Jasně že ano!!!:-)

Barcccaaa:Určitě jo:yes:+

ahojky, jak dlouho tak vydrží?
Vydrží cca 14 dní???

Oveska::-D:-D taky se mi to stává;-)

Jsou vynikající, děkuji za recept :-) Jen jsem to docela přehnala s náplní, takže připomínají zívající žabičky, ale na chuti to rozhodně neubírá, naopak ;-)

magdalenka:;-)

Jana Remkova:na jar idem na svadbu, toto bude určite jedna z vecí, ktoré na ňu upečiem, miesto kynutých koláčkov. Sú rýchle a jednoduché, napriek tomu veľmi chutné.

magdalenka: Magdi, to jsem ráda!! Já jsem je dělala včera s DIA marmeládou, trochu mi vytekly:-(. Ale i tak tohle patří k cukroví, které je první pryč;-)

Jani, začala som vianočné pečenie tvojím receptom, musím ho pochváliť!:yes:
Plnku som dala z lieskovcov a makovú a jedno je lepšie ako druhé... cesto som dala vypracovaťdo DP.

Pitrska77:;-)

Pitrska77 5. 12. 2011 19:30
Šlo to hladce a jsou moc dobré. :-)

Radůstka: nevadí, o bod mi nejde.;-) Jsem ráda, že se recept líbí:-)

Radůstka 4. 12. 2011 21:30
Jano, díky za výborný recept. Včera jsem napekla a dnes pro úspěch zopakovala. S těstem se pracuje opravdu skvěle. Válela jsem mezi igelity a plnila ořechovou náplní, zbytek nutelou a marmeládou. Huby jsou ještě lepší druhý den, tak se těším, až se do Vánoc ještě rozleží.CHtěla jsem dát bodík, ale smějí pouze registrovaní :-(, tak alespoň takto.

Daphina:;-) díky, jsem moc ráda.

Dnes jsem upekla, těsto mě trochu zmátlo, protože zezačátku bylo takové nespojitelné, ale po doložení se s ním opravdu pracovalo dobře, vypadá to výborně a taky to tak chutná, moc děkuji za recept, už si ho nechám na každé vánoce :yes:

Tématické fráze:
vánoční cukroví žabí huby, škeble cukroví, jednoduché vánoční cukroví, naplne do vanocniho cukrovi, žabí tlamy, vánoční cukroví škeble, vanocni cukrovi - zabi huby, cukroví škeble, vánoční cukroví recepty, recepty z hub, pecene vanocni cukrovi zabi huby, ořechová náplň do cukroví, žabí pusinky, škebličky s ořechovou náplní, žabíhuby, jednoduche cukrovi, vanocni cukroví- zabi huby, výborné vánoční cukroví, vanocni cukrovi muslicky, mušličky s ořechovou náplní

Suroviny:
mouka hladká, máslo, vejce, ocet, ořechy vlašské, cukr moučkový, bílek, tuk

Přidat fotografie receptu