Vídeňská roštěná s rýží
Vídeňská roštěná patří mezi poklady klasické české kuchyně. Už jen ten samotný název zní vznešeně. Skvělá minutková úprava kvalitního hovězího masa s křupavou cibulkou se hodí pro nejsvátečnější příležitosti, stejně jako na lepší večeři.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 029 kJ / 2 397 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 45,22 g |
Tuky | 46,14 g |
Vláknina | 26,90 g |
Cholesterol | 53 mg |
Sodík | 65 mg |
Sůl | 0,15 g |
Sacharidy | 441,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme okraje, aby se při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou.
Krok 2: Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpět na talíř.
Krok 3: Do výpeku po roštěnkách dáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme dohněda. Ke konci přidáme lžičku rajčatového protlaku, který chvíli restujeme spolu s cibulkou.
Krok 4: Zaprášíme lžičkou hladké mouky, vše promícháme a krátce restujeme. Mouka s cibulkou se můžou k pánvi přichytávat, ale to vůbec nevadí.
Krok 5: Roštěnky vrátíme zpět do hrnce, zalijeme vývarem a promícháme.
Krok 6: Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka.
Krok 7: Podle potřeby přiléváme vývar. Doba, po kterou budeme roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa.
Krok 8: Měkké roštěnky vyndáme na talíř, šťávu dochutíme solí a pepřem a v případě potřeby zředíme vývarem.
Krok 9: Šťávu přecedíme přes síto a zašleháme do ní po částech studené máslo, už nevaříme. Máslo šťávu perfektně zjemní.
Krok 10: Roštěnky vrátíme do omáčky.
Krok 11: Postup na smaženou cibulku: Cibuli pokrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy.
Krok 12: Zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce lehce obalila.
Krok 13: Cibuli ihned osmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova. Smaženou cibulkou pak bohatě ozdobíme roštěnky.
Krok 14: Postup na rýži: Rýži pořádně propláchneme a necháme okapat.
Krok 15: Na oleji necháme zesklovatět na drobné kostičky nakrájenou cibulku a přidáme propranou a okapanou rýži.
Krok 16: Chvilku na mírném ohni restujeme spolu s cibulkou, až cibulka začne být jakoby průhledná (cca 2-3 minutky).
Krok 17: Pak zalijeme vařící vodou, dosolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu.
Krok 18: Jakmile začne voda v hrnci probublávat, vložíme hrnec zakrytý pokličkou do vyhřáté trouby na cca 170 °C a pečeme cca 20 minut.
Krok 19: Roštěnky podáváme s rýží, přelité šťávou a zasypané smaženou cibulkou.
Zveřejněno 22. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vídeňská roštěná s rýží
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2J8A
Moje poznámka
Vídeňská roštěná s rýží
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2J8A
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 27 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 3 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 23 minutami
Plněné ořechy
Handour před 34 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 59 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Tématické fráze:
hovězí roštěná s rýží,
roštěná s rýží,
roštěnky s rýží,
roštěná s rýží-recepty,
hovězí roštěnky s rýží,
videnske roštenky,
hovezi s ryzi,
videnska hovezi rostena,
vepřová roštěná s rýží,
roštěná omáčka s rýží,
videnska omáčka,
hovězí omáčka s rýží,
roštěnka s rýží,
roštěná s rýží recept,
vídenská roštěnka,
recepty s rýží,
vepřové roštěnky s rýží,
hovězí roštěná s rýží recept,
veprova roštěna s rýží-recepty,
recept na vídeňskou roštěnou
Suroviny:
roštěná hovězí,
vývar hovězí,
cibule,
protlak rajčatový,
sádlo,
máslo,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý,
cibule,
mouka hladká,
sádlo,
rýže dlouhozrnná,
voda,
cibule,
olej,
bobkový list,
sůl
Komentáře (18)