Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblížky z trouby

Koblihy nemusejí být jen smažené, dají se i upéct v troubě. Je to snadné, chutnají skvěle a zároveň ušetříte nějakou tu kalorii. Plnit je můžete marmeládou podle vlastní chuti. Po upečení už jen koblížky potřete máslem s rumem a pocukrujete.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jabl.ko

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí těsta

85 min (70 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 963 kJ /
2 859 kcal
Bílkoviny75,62 g
Tuky78,48 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 409 mg
Sodík 544 mg
Sůl1,33 g
Sacharidy422,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí
a lžičku cukru z odváženého množství. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mísy vsypeme mouku, zbytek cukru a vanilkový cukr, špetku soli a citronovou kůru. Přidáme rum, žloutek, povolené máslo a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme 45-60 minut kynout. Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý rozválíme na plát a na jeden z nich vyznačíme skleničkou kolečka. Krok 5: Doprostřed každého kolečka dáme marmeládu nebo povidla, přikryjeme druhou polovinou těsta, pořádně kolem kopečku marmelády těsto zamáčkneme prsty a skleničkou vykrojíme koblížky. Krok 6: Nebo z vyváleného těsta vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu nebo povidla, druhým kolečkem přikryjeme a pořádně stlačíme okraje. Krok 7: Koblížky naskládáme na připravený plech a necháme dalších 30 minut kynout. Krok 8: Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 12-15 minut dozlatova. Krok 9: Hned po vytažení z trouby koblihy bohatě potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.

TIP: Jak vyčistit troubu? Jde to rychle, levně i efektivně

Zveřejněno 24. 1. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koblížky z trouby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gXnr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koblížky z trouby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gXnr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Nechápu některé negativní komentáře. Dnes jsem recept vyzkoušela a vypadají i chutnají výborně. Doporučuji dělat koblížky menší. Když jsou velké, tak se placky těsta při pečení rozdělují, super je 5 minut před koncem pečení potřít máslem a po vyndání z trouby potřít znovu. Máslem na potření nešetřete. Koblížky jsou výborné!

Dnes jsem se do nich pustila, ale komentáře jsem četla až poté co jsem měla rozdělaný kvásek, takže nebyl cesty zpět. Receptu jsem se držela tak asi ze 70%. Těsto je opravdu moc hutné přidávala jam máslo i mléko od oka tak jak jsem zvyklá u kynutého těsta . Doba kynutí je podle mě 30 minut málo nikdy se neřídíme časem ale těsto nechávám v přiměřené mise zakryté utěrkou když mi těsto začne nadzvedávat utěrku je správný čas na práci s těstem . Také po uplácáni všech koblih je nechávám kynout delší dobu . Další vychytávkou je parní trouba, na kynuté těsta jako stvořená ,jenže tu já nemám tak si přídavnou páru vytvořím vložením pekáče s vařící vodou na dno trouby pekla jsem cca 5minut na 175 poté potřela máslem a pak pekla dalších 8minut po vytažení z trouby jsem je opět potřela máslem . Na závěr bych doplnila že plnit džemem není nejlepší nápad je hodně řídký a většinou vyteče já mám asi polovinu vyteklou, no nedá se nic dělat . Každopádně výsledkem jsou buchty připomínající koblihy krásně nadýchané a vláčné chuťově výborné. Kdo by čekal koblihy z trouby stejné jako smažené asi nemá všech pět pohromadě nebo žádné předešlé zkušenosti ,ale pro mě jakož to pro člověka se zdravotním omezením a přísným zákazem smažených jídel je toto skvělá alternativa jak si dopřát jednou za čas něco dobrého . Snad moje postřehy pomůžou někomu kdo si tohle přečte .:-D

zkoušela jsem stejný recept před dvěma lety a vyšli mi z toho jen vysušené tenisáky tvaru koblihů, tak jsem si řekla že asi je něco špatně a vyzkouším znovu...dopadlo to stejně :no: není nad babiččiny smažené koblížky a vdolky <3 do trouby už nikdy víc :-!

Určitě doporučuji přidat více másla, koblížky jsou pak pěkně měkké a vláčné. Problém však nastal při spojování koleček. Než jsem dodělala plech, první koblížky nakynuly a placky se od sebe oddělovaly. Stejně tak v troubě, koblihy se otevřely a povidla vytekla . Jinak jsou dobré, i když popravně chutnají spíše jako buchty. Podruhé už je asi dělat nebudu.

V každém případě v těstě chybí rum, ten dlá tu kyprost koblih. A nechcete-li je mít nacucané tukem, zkuste je chvíli péci, tak aby měli jen světlounké zabarvení a pak dosmažit. Mám s tím dobré zkušenosti.:-O

Ar: Píše se z trouby a přesně tak je to napsáno...po vytažení z trouby;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

spíš to byla chuť jako buchty, s koblihami to nemělo nic společného :no::-?

zuzka 162:
Máte pravdu, je to imitace. :-D
Mě zaujaly ty sférické tvary na foto a odsudky v komentářích, tak jsem to vyzkoušel... Tvary se podařily (viď fotto), odsudky se potvrdily:-/
Včéra jsem zadělal jedno těsto podle toho rcp a druhé, taky buchtové, podle svého osvědčeného rcp; od každého jsem část upekl a část usmažil.
Původně jsem chtěl pohostit tchyňku, ale když jsem zaslechl jak si postěžovala že jí došla COREGA, tak nedostala nic, že aby nedejbože nepřišla o zubní náhradu, protože toto má s koblihy společný akorát tvar:-D Pečené je to jako suchá brzda, smažené je to jakž takž, ale zase nacucané - chybí tam rum.
Pokud tedy někdo chce mocí mermo dělat koblihy "suchou cestou", tak ať dá DO TĚSTA aspoň 2x tolik tuku než stojí v rcp, protože paplat ten upečený gumobeton máslem už z toho vláčné koblížky neudělá.
Vím, název rcp je v gesci autora, ale tady by mělo stát z moci úřední varování, že toto tedy koblihy (ani podle WIKI) nejsou! :no::-//

blabla: Dělám smažené koblihy a pak vdolky pečené v troubě. Jsem si téměř jistá, že ty na obrázku JSOU pečené v troubě ;-)

Já myslím, že na fotce nejsou vůbec koblížky pečené v troubě, ale na oleji. Kdo už zkusil obojí, ví o čem mluvím! :-D

Jitka Holmanová 19. 5. 2015 06:32
Koblížky v troubě se mi nezdařili,ale z tohoto těsta dělám normální buchty a po nich se mohou utlouct.:yes::-))

zuzka 162: No a co? Ušetříme kalorie i tuky!
Poslední dobou nahrazuju smažení pečením v řadě případů (hranolky, čevabčiči, karbanátky)) a nepřipadá mi, že bychom byli o něco ošizení. :yes:

Koblížek, je jen smažený,tyhle buchty jsou jen imitace,s koblihou to nemá nic společného jen ten ukradený název.:no::-//

vyborne uz jsem je delala :-8:-p

horakova73 13. 5. 2015 10:14
Petra:zkoušela jsem i buchty auž asi vím kde je chyba.Moc droždí do pekárny,mělajsem z buchet jen tvrdé placky,co mám vyzkoušené,je těsto z pekárny na mazanec a z toho dělám i buchty a koblížky a jsou supeer ,zkuzte to a uvidíte,2 vejce,20g masla,22o ml mléka,1,5 čaj lžičky soli,4 pol.lžíce cukru,485g hl mouky,2 čaj.lžičky suš,droždí,přidám ještě trochu vanil.cukru a rum trest(pár kapek) vypracovat těsto a jednou ho sklepat a je hotovo,v pekárně se dobře promíchá,ale jde to i ručně a fakt super.

Tak jsme s mamkou zkoušely. Koblihy to tedy nepřipomíná ani náhodou.Spodek tvrdší a nedýchané nebyly vůbec :-S

Tématické fráze:
koblížky z trouby, koblížky pečené v troubě, kobližky do trouby, kobližky v troube, koblížky recept, recept na koblizky, bezlepkové koblížky, koblihy do trouby, pečené koblížky v troubě, koblihy z trouby, koblihy pečené v troubě, pečené koblihy, koblihy v troube, pečene kobližky, hrnkove kobližky, kiblizky do trouby, koblížky, recepty koblížky, horakova73, jak na koblížky

Suroviny:
mouka hladká, mléko, žloutek, rum, cukr, máslo, sůl, cukr vanilkový, kůra citronová, droždí čerstvé, marmeláda, máslo, rum, cukr

Přidat fotografie receptu