Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná vánočka z domácí pekárny

Vzpomínáte na lahodnou vánočku jako od babičky nebo maminky? Chcete upéct stejně výbornou? Náš recept vás provede krok za krokem. Na těsto vyzrajeme tím, že ho zaděláme v domácí pekárně. Potom už jen stačí nezauzlovat si ruce při pletení.

Hodnocení receptu je 4,9 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mersy mersy

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez dob kynutí

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 714 kJ /
3 756 kcal
Bílkoviny96,94 g
Tuky114,38 g
Vláknina20,10 g
Cholesterol 955 mg
Sodík 1,18 g
Sůl2,79 g
Sacharidy574,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Suroviny vložíme do formy domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny (rozinky můžeme přisypat až ke konci hnětení). Nastavíme program Těsto. Krok 3: Na vále těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozdělíme na šest kousků. Z nich vyválíme prameny na vánočku, kterou upleteme klasickým způsobem. Krok 4: Aby se prameny při pletení nelepily na ruce, můžeme je lehce pomoučit. Vál můžeme lehce zaprášit moukou. Krok 5: Upletené vánočky přendáme na plech, můžeme přikrýt utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout. Krok 6: Troubu předehřejeme na 150 °C. Po vykynutí (měly by zdvojnásobit objem) potřeme vánočky rozšlehanými bílky a můžeme posypat oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky. Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme zvolna zhruba 40 minut. Pokud by se vánočky seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme. Krok 8: Po upečení a zchladnutí vánočky zlehka pocukrujeme.

TIP: Jak nejlépe uchovat upečenou vánočku?

Zveřejněno 26. 1. 2013

Poznámka autorky mersy

Z těsta vyjdou buď dvě vánočky po šesti (nebo můžeme udělat jednu velkou, skládanou vánočku z devíti pramenů).

Těsto můžeme umíchat i klasicky v míse, ale v pekárně je to pohodlnější a těsto tak v míse nikdy nevypracujeme.

Vánočka je velmi lahodná a voňavá a vydrží, teda pokud se nesní, dlouho čerstvá, ale to se u nás ještě nestalo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEYx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná vánočka z domácí pekárny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEYx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (64)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Je zkrátka opravdu nejlepší👍👍👍.

V každém receptu tady ubírám cukr, ale v tomto receptu ho příště trochu přidám - těsto nebylo téměř vůbec sladké. Také dám jen 200ml mléka, protože jsem dosypávala poměrně dost mouky.
Mazanec je ;-)dobrý. Uvidíme druhý den, jaký bude. Děkuji za recept.

nejlepší vánočka jakou znám

nemá chybu. Provoněla celý dům.

Dneska jsem měla svoji premiéru a je úplně úžasná , nadýchaná.proste super<3:-K

Skvělý recept, děkuji!

Jedním slovem “LUXUS” <3<3<3<3<3<3<3

Dnes upečena zkušební předvánoční a opravdu je moc dobrá :).

Zkoušela jsem poprvé a je výborná

Výborná vánočka.:-)

Skvělý recept. Letos jsem dělala poprvé v životě vánočku s pomocí pekárny a jak úplet jsem našla na YouTube... a musím říct, že byla luxusní, jen se po nich zaprašilo :-8

Díky za recept, krásně se pletla. Těsto super.

Super receptík, zkoušela jsem už víc receptů na vánočky, ale tahle je nejlepší a zadělání v pekárně je super, krásně vykynula a je prostě nejlepší

Včera jsem pekla podle tohoto receptu a mohu jenom doporučit...těsto vláčné...dobře se s ním pracuje...pokud lepi stačí opravdu ruce do mouky. Střída nadýchaná, chuťově je to pecka...za mě každopádně palec nahoru

Před chvílí jsem dopekla, mám dvě vánočky ze šesti pramenů, z jedné strany jsou bohužel trochu užší, asi jsem ke konci více utahovala. Na chuť to naštěstí vliv nemá, cukrem to trochu zamaskuji:-) Dělala jsem podle tohoto receptu několikrát, s těstem se velmi dobře pracuje:yes:

Tématické fráze:
vanocka z domaci pekarny, těsto na vánočku z domácí pekárny, recept na vybornou vanocku, domaci vánočka, vánočka z pekárny, dobrá a vláčná domácí vánočka, vynikající vánočka z domácí pekárny, nadýchaná vánočka recept, vánočka v domácí pekárně, vanočka recept z domaci pekarny, nadýchaná vánočka, vánočka domácí pekárna, výborná vláčná vánočka, vanocka do pekarny, vanocka se sadlem, recept na vánočku v domácí pekárně, vláčná vánočka, domácí vánočka recept, vánočka v pekárně, vánočka z domácí pekárny recept

Suroviny:
mléko, máslo, žloutek, vejce, cukr vanilkový, cukr krupice, sůl, rozinky v rumu, kůra citronová, mouka polohrubá, mouka hladká, droždí sušené, bílek, mandle, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu