Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paratha - Překládané celozrnné placky

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 623 kJ /
627 kcal
Bílkoviny11,53 g
Tuky31,40 g
Vláknina3,00 g
Cholesterol 78 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy73,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smíchejte mouku se solí. Pomalu přidávejte vodu a vytvářejte měkké těsto. Těsto přeneste na vál a dobře je válejte 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé. Krok 2: Kouli těsta postříkejte vodou, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte stranou odpočinout 1/2 až 2 hodiny. Krok 3: Když je těsto připravené, nahřejte na středním plameni pánev nebo plotýnku. Navlhčenýma rukama znovu propracujte těsto a potom je rozdělte na 10 stejně velkých bochánků. Krok 4: Na pomoučněném válu je pravidelně a rozválejte je na placky (ne příliš tenké); jestliže je to nutné, posypte si vál hladkou moukou, aby se nelepily. Krok 5: Namažte jejich povrch máslem a každou parathu přeložte dvakrát na polovinu tak, že utvoříte trojúhelníky. Ty pak natenko rozválejte. Krok 6: Parathu položte na suchou předehřátou ploténku nebo pánev. Pohybujte s ní dokola tak, aby všechny konce byly rovnoměrně propečené. Plamen upravte tak, aby se nepřipálily. Krok 7: Když jsou obě strany zlatohnědé, obraťte parathu na první stranu a její povrch potřete 1/2 čajové lžičky ghí (nebo másla). Krok 8: Paratha by se potom měla nafouknout. Obraťte ji a potřete ghí nebo máslem i druhou stranu.
Paratha je hotová, když jsou obě strany zlatohnědé, pokryté tmavými skvrnami. Krok 9: Všechny další parathy dělejte stejným způsobem.
Jestliže parathy nepodáváte, zabalte je do vlhké utěrky, aby zůstaly teplé a vláčné.

Zveřejněno 27. 1. 2013

Poznámka autora evosheek

Atta je mouka, která se používá k výrobě většiny jihoasijských placek, jako čapátí, Roti, naan a puri. Většina mouky atta se mele z polotvrdých a tvrdých odrůd pšenice, které tvoří 90% z indické produkce pšenice, a přesněji se nazývá durum atta. Tvrdé pšenice mají vysoký obsah lepku (kompozitního proteinu, který dodává mouce pružnost). Tak se těsta vyrobená z mouky atta mohou zpracovat na velmi tenké placky.

Ghí je přepuštěné máslo nebo také přečištěné máslo. Ghí má vyšší bod přepalování (200-250°C) než původní máslo (150-180°C) a delší trvanlivost i mimo lednici.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paratha - Překládané celozrnné placky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJ51

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paratha - Překládané celozrnné placky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJ51

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Vyzerá to veľmi dobre :yes: len by som chcela vedieť, ako sa tie placky podávajú, s čím, alebo len tak samé ako sú urobené? Ďakujem;-)

:yes::yes:

Tyhle placky miluju. Za totáče bylo u nás jedno bistro, kde majitelkou byla manželka Inda a dodnes mají zde bezkonkurenční parathy a čapátí:-p:-p. Hned bych si dala:yes:

Tématické fráze:
durum recept, placky z celozrnné mouky, parátha, mouka atta, durum.recept, paratha recept, placka na durum, recept na durum, placky z celozrné mouky, atta mouka, durum placky, indicke placky paratha, durum, placky roti, durum těsto, placka na durum recept, těsto na durum, placky na durum, čapatí, parathy

Suroviny:
atta, mouka, ghee, voda, sůl

Přidat fotografie receptu