Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osso buco

Hovězí nebo telecí kližka s kostí (osso buco = kost s dírou) je vynikající na dušení. Zkuste skvělé osso buco po italsku, dušené v zeleninové omáčce s vínem a na závěr posypané bylinkami, kterými vytvoříte onu proslavenou tečku.

Hodnocení receptu je 4,9 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

suslajda suslajda

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 821 kJ /
674 kcal
Bílkoviny5,94 g
Tuky43,26 g
Vláknina7,76 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 45 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy23,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Porce masa po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na oleji maso osmahneme z obou stran a přendáme do pekáče. Krok 2: Do výpeku po mase přidáme máslo, na kostičky nakrájenou cibulku a zvolna restujeme do sklovata. Krok 3: Šťávu podlijeme vínem a necháme chvilku povařit. Krok 4: Přidáme rajčata, vývar a tímto rozvarem zalijeme maso. Krok 5: Přiklopíme a pečeme na 150 °C 1,5-2 hod. Krok 6: Půl hodiny před dopečením odklopíme a dopékáme. Krok 7: Gremolatu uděláme tak, že petrželku a česnek nasekáme najemno, promícháme s citronovou kůrou. Hotovou přidáme k měkkému masu a ještě 5 minut dopékáme.

TIP: Jak se dělí hovězí maso

Zveřejněno 28. 1. 2013

Poznámka autorky suslajda

Zdroj: Kluci v akci.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Osso buco

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9XOB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Osso buco

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9XOB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

tara23: Děkuji :-K

jedním slovem : skvělé :-K<3

děkuji za foto:-K

Dnešní večeři jsem vařila taky podle kluků v akci a pak jsem recept objevila i tady ;-). Měla jsem dva krásné telecí kousky. Chtěla jsem jako přílohu uvařit polentu, pak jsem to změnila na bramborovou kaši a nakonec jsme si dali jen křupavou cibulovou bagetku. Musím potvrdit, že je to přímo chuťový koncert :-)
Jako důkaz přidávám i fotku :-)

casino: už nevím kde, ale četla jsem, že kudrnka byla vyšlechtěná pouze na ozdobu. Její petrželová chuť a vůně jsou téměř zanedbatelné.

Jiri Kropacek:
...kudrnka že je lepčččí?:-O
Pro svou hrubost leda tak na protažení "trubek":-*
...ááá nééébóóó v případě nouze nejvyšší, nedostává-li se petržílky plocholisté, tak nanejvýš na ozdobu...;-)
***
Přijde mi, že konečně i v české kotlině kudrnka, chválabohu, už není in:no::yes::-)

Jiri Kropacek: Prečo hovoríte o móde? Listy petržlenu, klasického, teda ploché, sa používali už v časoch, keď o kučeravom petržlene ešte nikto nechyroval, nebol vyšľachtený. Inak klasická petržlenová vňať je výraznejšia ako kučeravá.:-)

Proč je teď v modě používat tu plocholistou petrželku,kudrnka je chuťově lepší:-((

Dnes jsem vařila - super! :-p

Petra Ku.:jsem ráda, že chutnalo a děkuji za fotky;-):yes:

Hani,děkuju za recept a dovolila jsem si přidat pár fotek. Nejsou moc kvalitní, ale snad to nebude vadit. Kdyby jo,tak je odstraním. Moc jsme si dneska pochutnali :-p:-)

Tak jsme vařili Osso Buco včera, ale podle jiného receptu. Měli jsme navíc kůru z pomerančů a tymián. Nazvala bych to jako exotický guláš :). Není to špatné. Fotky vypadají hezky.

Vypadá to náramně, ukládám a určitě vyzkouším;-):yes:

vše již bylo řečeno, resp. napsáno.. krása:-K:-K:yes::yes:

ještě jednou všem děkuji:-K

Tématické fráze:
osso buco, osobuko, osobuko recept, kluci v akci ossobuco, osso buco recept, osobuco, ossobuco recept, osso buco kluci v akci, ossobuco, osso bucco, osobuko recepty, ossobuco recepty, osso buco recepty, hovězí osobuko, osobuko kluci v akci, recept na ossobuco, recept na osso buco, recept na osobuko, hovězí osobuko recept, oso buko

Suroviny:
kližka hovězí s morkovou kostí, sůl, pepř mletý, mouka hladká, cibule, máslo, rajče drcené, víno bílé, vývar hovězí, petrželka, kůra citronová, česnek

Přidat fotografie receptu