Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka - Mazanec

Univerzální těsto na Vánočku nebo Velikonoční mazanec. Dobré kynuté těsto s troškou rumu, ořechů, mandlí a rozinek. Můžeme z něj péct nejen na svátky, ale také o víkendu potěšit rodinu snídaní s voňavou vánočkou namazanou čerstvým máslem, podávanou s kávou, čajem nebo kakaem.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vitklim

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí těsta

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 154 kJ /
4 100 kcal
Bílkoviny104,17 g
Tuky102,79 g
Vláknina20,07 g
Cholesterol 792 mg
Sodík 3,69 g
Sůl9,09 g
Sacharidy658,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky dáme do skleničky s rumem - na chvíli je necháme zahřát v mikrovlnné troubě. Krok 2: Z vlažného mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Krok 3: Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kvásek, olej, rozpuštěnou Heru, šťávu a citronovou kůru z 1/2 citronu, rum (z namočených rozinek), 2 celá vejce, sůl. Řádně vypracujeme těsto, které necháme kynout. Krok 4: Po vykynutí vytvoříme na vále 9 copů, které zapleteme. Nejdříve upleteme ze 4 copů spodní část, dále ze 3 copů prostřední část a ze 2 copů horní část vánočky. V průběhu pletení zapracujeme do vánočky kousky vlašských ořechů, sekané mandle a rozinky. Krok 5: Po upletení vánočku potřeme vajíčkem, zpevníme zabodnutím asi čtyřech špejlí (aby se nám vánočka nerozjela při pečení). A necháme ještě 10 minut kynout na plechu (s pečicím papírem). Krok 6: Dáme do vyhřáté trouby a pečeme prvních 8 minut na 200 °C a potom ještě cca 20 minut na 150 °C.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 29. 1. 2013

Poznámka autorky vitklim

Někdy je potřeba přidat při zadělávání těsta více mouky, těsto může být řídké (podle toho, jaká jsou např. vajíčka). Lze péct jako vánočku na Vánoce i jako mazanec na Velikonoce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka - Mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O9LL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka - Mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O9LL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Výborná doporučuji všem, jinou nedělám. Akorát to neumím moc zaplést tak je z to ho vždycky mazanec :):yes:

Jana Remkova:děkuji za pochvalu, fotil to kamarád, který byl u nás na návštěvě...vánočka byla můj první pokus, maminka pekla podle našeho receptu a oblíbila si jej taky. Je to u nás opravdu velmi oblíbený recept, loni jsme dělali mazanec, letos vánočku...a maminka už těch vánoček napekla od Vánoc dokonce několik. Vánočka je opravdu moc dobrá - jemná, rozplývající se na jazyku ;-)

Určitě krásné foto;-)

Tématické fráze:
vánočka z hladké mouky, vánočka, mazanec z hladké mouky, recept na vánočku z hladké mouky, vánočka top recepty, vánočka podle moniky absolonové, vánočka z oleje, jaká mouka na vánočku, mazanec z hery, pleteni vanoček, top recepty vánočka, vanocka bez kvasnic, aby se vánočka nerozjela, mazanec bez kvasnic, vánočka z hladký mouky, recept na mazanec z hery, vánočka z hery, pleteni vanoček, vánočka mazanec, recept na mazanec s olejem

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, vejce, mléko, kvasnice, citron, olej, cukr, rum, sůl, rozinky, mandle, ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu