Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotový dort

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Beetty

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 12

12

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 347 kJ /
4 863 kcal
Bílkoviny125,39 g
Tuky249,24 g
Vláknina6,48 g
Cholesterol 3,13 g
Sodík 1,26 g
Sůl3,08 g
Sacharidy505,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr a žloutky (rozmíchané vidličkou). Nakonec pomalu vmícháme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Krok 2: Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Když je špejle suchá a těsto se na ní nelepí, je dort upečený. Krok 3: Na krém si uvaříme klasický pudink, který necháme vychladit. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo, do kterého pomalu přidáváme vychladlý pudink, dle chuti přisladíme a ochutíme rumem. Krok 4: Dort rozkrojíme na 3 části. Každou placku pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou např. rybízovou, na ní namažeme připravený vyšlehaný krém. Dort znovu složíme, boky dortu můžeme potřít zbylým krémem, obalit ve strouhaných ořeších. Krok 5: Vršek dortu polijeme čokoládovou polevou a zdobíme (např. ořechy, mandle, čokoládové hoblinky, bonbóny, lentilky, pralinky, růže ze sušeného mléka).

Zveřejněno 31. 1. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KE7R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Piškotový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KE7R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

MOHU KRÉM UCHOVÁT V MRAŽÁKU? DĚKUJÍ IVA

Dajdo! Sem s ním ! Já také vyzkouším,ovšem s focením je to u nás všelijaké napŕ."Sachr" dort od Cathleen se mi podařilo vyfotit ,až na počtvrté a to jen proto,že náhodou "nikdo" nebyl doma!;-) Nenechá to ani uležet ,a ani pořádně vychladit !:-(

Dajda:Jééé, Dajdo, tak to já už se o fotečku postarám a na nový piškotový dortík (jeho recept) se moc a moc těším a rozhodně ho vyzkouším.... ;-)

Provedu a budu doufat, že mi k tomu někdo přidá takovou hezkou fotku, jako je tady. :-)

Alexiss:Ano měla by to napsat jako recept na korpus , to se teď nedá uložit ! S tím pokapáním takového korpusu šťávou z ovoce měla moje tchýně extra recept.Uvařila dortové želé ze šťávy z ovoce ,přidala do něj trošku cukru a polila tím horký korpus ovocného dortu,pak to nechala vystydnout a zdobila ovocem a šlehčkou. :-D Celý dort byl potom hezky šťavnatý a provoněný tím ovocem co bylo na vrchu.Hlavně ananas,broskve a jahody se k tomu hodí nejvíc.

Dajda: Co nejdřív napiš recept, tady to za pár dní zmizí a myslím, že by to byla škoda.Schválně jsem pár piskotovych těst prošel,a myslím, že to tvoje by tady mohlo
být.;-)

Dajda:Sepiš,prosím,je to jiný recept.Ať se dá uložit.:-):-)

Beetty:
Veronika.Hrozna:

Milé dámy, tak zkuste vyzkoušet také moje piškotové těsto. Převzala jsem ho před léty od jedné starší paní, která se už něco napekla dobrůtek. Na 1 větší vejce dávám 1 lžíci vlažné vody, 50 g pískového cukru a 4O g hrubé (!) mouky. Těsto lze připravovat podle individuálních zkušeností, šlehat žloutky s polovinou cukru a vodou zvlášť, pak přidat sladký sníh, nebo hned šlehat celá vejce. Já mám osvědčený obrácený postup. Našlehám sladký sníh, přidát žloutky a vodu, pak lehce vmíchám mouku, eventuálně přidám hrst mletých ořechů. Piškot je krásně kyprý a nadýchaný. Pokud chcete mít těsto více ořechové, nahraďte 1 díl mouky 2 díly ořechů (na objem). Do těsta lze přidat citrónovou kůru. Moučník před naplněním krémem pořádně pokapejte rumem nebo jiným aromatickým alkoholem, případně navíc silnou kávou. Nechte proležet alespoň 1 až 2 dny. Když dělám ovocný dort, tak krém nevařím z mléka, ale ze šťávy z kompotu, kterou doplním vodou na potřebné množství. Krém je lehký, ale pozor také lehce nakyslý, což by někomu mohlo vadit. :-p
Asi jsem to měla sepsat do nového receptu, tak třeba někdy..... ;-)

Dajda: děkuji za radu, vyzkouším....
;-)

Dajda: Hm,to zkusím s tou moukou ,určitě ! Dík za radu !

srettka: Já dávám smetanu na vaření také 250 ml a jeden pudink !
Pokud chci dort mrazit/když zbyde/ dávám šlehačku 33 % !
Po rozmrazení je jako čerstvý ,žádná přebytečná voda z mléka
se nevsákne do těsta.:-D

Dajda:ja to taky delam jinak, pudink delam jen z 250ml mleka a k tomu 250g masla. Mam taky pocit, ze klasicky pudink z pul litru mleka s 200g masla neda dohromady dost pevny krem:-)

Dort vypadá moc hezky, ale na krém bych raději uvařila hustější pudink. Klasický z 1/2 litru mléka a pouze jednoho sáčku prášku je sám o sobě dost řídký. Když pak ještě přidáme rum, tak bych se trochu bála. Já dávám na 1 pudinkový prášek + 1 lžíci polohrubé mouky (krém je pevnější hlavně v teplejším období) maximálně 4 dl mléka. Kaši smíchám s 200 - 250 g másla (někdy nahradím cca 50 g másla Herou). Je to léty vyzkoušené. ;-)

Tématické fráze:
piškotový dort, piskot na dort, piškotový dort recept, recept na piškotový dort, lehký piškotový dort, dort piškotový, piškot na dort recept, recept piskotovy dort, piškotové dorty, recept na dortový piškot, orechovy piskotovy dort, krem do piskotoveho dortu, piškotový ořechový dort, piskotovi dort, piškotový ořechový korpus na dorty recepty, dort piskot, piskotovy dorty, e kuchařka piškotovy dort, recept na piškot na dort, piskot na dorty

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, mouka polohrubá, prášek do pečiva, mléko, pudink vanilkový, máslo, cukr moučkový, rum, kakao

Přidat fotografie receptu