Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční cukroví - ořechoví ježci

Cukroví patří mezi nejsladší vánoční tradice. Jeho pečení a zdobení sice vyžaduje dost času a energie, ale výsledek stojí za to. Pokud máte doma malé nezbedníky, kteří rádi pomáhají s přípravou, máme tady cukroví přímo pro ně - ořechové ježky.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Roxana

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení a chladnutí

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení a chladnutí)

Suroviny pro 30 kusů

30kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 962 kJ /
2 620 kcal
Bílkoviny43,93 g
Tuky133,33 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 213 mg
Sodík 256 mg
Sůl0,63 g
Sacharidy305,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hladké mouky, změklé Hery či másla, cukru a žloutku vypracujeme těsto. Necháme minimálně 5 hodin uležet v chladnu. Krok 2: Odleželé těsto pak dělíme na malé kousky. Do každého kousku vložíme půlku jádra vlašského ořechu. Vytvoříme kuličku a vytvarujeme čumáček do špičky. Krok 3: Vytvarované ježky pak přeneseme na plech s papírem na pečení a pečeme 10–15 minut na cca 170 °C. Krok 4: Po vychladnutí ježka, kromě hlavičky, máčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu. Čokoládou také uděláme za pomocí špejlí oči a čumáček. Necháme uležet pár dnů.

TIP: Tipy na různé způsoby, jak rozpustit čokoládu

Zveřejněno 1. 2. 2013

Poznámka autorky Roxana

Viděla jsem i jiná krásná zvířátka jako cukroví, ale recept nemám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční cukroví - ořechoví ježci

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vJwm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční cukroví - ořechoví ježci

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vJwm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (49)

Romana: Za dlouho, ale odpovídám. Začala jsem dávat jen žloutek, bílek je činí zbytečně tvrdýmí.<3

:no:nepochutnali jsme si,je to tvrdé suché a nebýt čokolády tak nejedlé,jen to hezky vypadalo,víckrát ne,do dobrého domácího cukroví to má hodně daleko,škoda materiálu

Jarka: Není nic jednoduššího než to příště nedělat. :-p

Ježky jsem už dělala,ale ty tělíčka byly tvrdé,tak jsem je už vícekrát nedělala. Zůstávám u klasiky.

Chudíková Marta 14. 12. 2017 09:35
Dobrý den, myslíte že by vadilo kdybych místo ořechů dala dovnitř třeba lentilku? Nerozteče se při pečení? Děkuji za odpověď

Chudíková Marta: to jsem nikdy nezkoušela, ,já myslím že se rozteče, je otázka, zda vyteče z těsta...:-((

Hotovooo, snad budou i tak dobry, jak vypadaji <3

DOBRÉ :-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):yes::-)

Roxana: moc dekuju,takze asi udelam z polovicni davky :-K

Petti.K: :-K Petti, není zač děkovat, já zas musela z dvojité, no děti už jsou dospělé... tak možná vnuk jednou bude plácat ježečky, škoda, že jsem to neznala když děti byly malé, ale i tak jsme se u pečení vyblbli.:-D

Zhruba kolik kusu bude?diky :-K

Petti.K: Mně to vychází tak asi 45 ks. :-)

Já pecu ježky tak,že testo namačknu do malé formicky na ořechy ,ozdobim stejně, ale přilepuji je na oválek z lineckeho testa marmeladou.Pak krásně změknou.

Toto je zase moje inspirace na využití ježků, dovolila jsem si přidat foto.:-)

Díky, hlavně děti se vyblbnou.;-) A ještě něco, v poslední době už nedávám celé vejce, jen žloutek, jsou trochu měkčí, ale ono toho těsta tam moc není, tak rozdíl zas tak markantní není.
Ale zas mám dost bílků na kokosky....:yes:

kucharko-pekarka 11. 12. 2015 18:17
Recepty jsem vyzkoušela, pekla jsem je hlavně pro mojí mladší sestřičku. Musím říct , že doma se po nich můžeme utlouct. Jsou opravdu výborné, a proto se bojím , že nevyzbydou do Vánoc :-) Posílám boďíka

kolik asi vyjde ježků z jedné várky?

heske a viborne:-D:-K

Eva Poláková 9. 12. 2014 10:42
zasílám ještě jeden recept na ježky:300g. hl.mouky,100g másla,/hera/,100g sádla, 50g cukru kr., 1 vejce.Postup stejný.

Eva Poláková:

Lenkaantosovska: :-D:-D:-D... nezkazí, dej je do chladna, ale spíš je braň vlastím tělem, sic záhadně do vánoc zmizí...:no:

Tématické fráze:
vánocni cukroví recepty, vánoční cukroví 2018 recepty, vánoční cukroví 2013 top recepty, nepečené cukroví ježci, recepty na vánoční cukroví ořechové, cukroví ježek, recepty na vanočni cukrovi, ježci recept, top recepty na vánoční cukroví, recept na vánoční ježky, vánoční cukroví ježek, vanocni cukrovi zviratka, ježek cukroví, vánoční cukroví 2018, vánoční cukroví, recepty vanocní cukroví, recept na ježky, pečení ježci, vanocni cukrovi-jezci, cukroví ježkovi

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, cukr krupice, žloutek, ořechy vlašské, čokoláda na vaření, kokos strouhaný

Přidat fotografie receptu