Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské frgále

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JANA62 JANA62

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie53 707 kJ /
12 837 kcal
Bílkoviny202,40 g
Tuky657,70 g
Vláknina52,80 g
Cholesterol 2,74 g
Sodík 100 mg
Sůl0,14 g
Sacharidy1 500,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, mléka a části cukru připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 2: Pak jej i ostatní suroviny důkladně prohněteme a těsto necháme dobře vykynout. Krok 3: Pak ho rozdělíme na 5 bochánků a necháme dál kynout. Krok 4: Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru 30-32 cm. Lze použít i koláčovou formu, nebo si na pečicím papíru předkreslit kolo Krok 5: Po obvodu koláče vytvoříme 1 cm široký, vyšší okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem. Krok 6: Střed naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout. Krok 7: Koláč pak vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Krok 8: Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem.

Tip: Po vytažení z trouby lze okraje potřít také mlékem (těsto zkřehne) a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).

Zveřejněno 2. 2. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašské frgále

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GKx0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Valašské frgále

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GKx0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Taky máme takovou kuchyň, desku a korpus barvy kalvados, dvířka barvy hruška. Dokonce i tu tyč pro zavěšení pomůcek. Plyn jsme zrušili a máme indukční desku. Nelíbí se mi ty sterilní kuchyně a ty lesklé už vůbec. Nejsou praktické. Na té mé není nic vidět.:-)

Sarovka:
Také jsem dnes pekl, podle velmi podobného rcp:-)

JANA62:
Ta vychytávka je: 450 až 500ml mléka:-)
Lepší je dát míň mouky než je psáno v rcp a "utopit mlynáře" a teprve pak přidat mouku, než to dělat opačně;-)
...a na vlhkosti mouky, při pečení v malém, prakticky nezáleží. To jsou jen takové řeči...:-)
...a aby nezůstávalo žádných zbytků, tak i tady stačí dát na kilo mouky 42g (1 kostka) čerstvého droždí ;-)

Výborný recept. :yes: Děkuji.

p.cespiva: To jediný nevychytaný článek ,mléko se přidává až je správná konzistence,chce to několikrát odskoušet,ono po každé je to trochu jinak,záleží na mouce,jak je suchá,ale myslím,že když jednou dvakrát upečete,budete mít konzistenci už v oku :-),jinak jsem ráda,že chutnalo.

Fgále jsem si uložil, upekl a výsledek byl fantastický. nebylo nikoho v rodině nebo v práci, kdo by se nerozplýval. Jediná otázka byla, kdy je budu zase péct. Frgále jsem neměl tak velké, něco kolem 28cm, odvážil jsem vždy 200g a byly všechny stejně veliké. Jedinou vadu tento recept má, že jsem nezjistil jaké množství mléka se má popužít. Udělal jsem pouze kvásek a teprve potom zjistil, že je to nepoužitelné a musel přidávat postupně mléko až do konečné podoby. Jenže jsem to neodměřil a přístě bych chtěl opět tak výborné frgále a tak budu muset znovu zkoušet jaké množství mléka je potřeba a potřetí už nebude žádný problém. Jinač opakuji výborný recept, který sklidil obrovský úspěch.:yes::yes:

JANA62:Frgále mám ráda:yes::yes:

Jen se vám do toho trochu vmíchám;-), to že je něco moderní a lesklé, ještě neznamená nefunkční;-), já sama mám kuchyň rustikální a sestra černobílou, lesklou, skleněnou a jsou uspořádány každá k její potřebě, já vařím často a ráda, sestra taky, vaří, peče, smaží. Podle vzhledu se nedá řešit funkčnost;-):-)

Veronika Hrozná:Já to mám na pevno,jelikož spotřebiče jsou vestavěné a mám tam pevnou lištu, a to i u podlahy,za tři roky jsem ji měla jednou odtáhnutou a bylo tam uplně čisto,ale také dělám v kuchyni všechno včetně porcování divočáka a vykoštění a stáhnutí ryb a tak musí být vše po ruce a hlavně prakticky:-))Spodní výšku mám dělanou 90 cm a horrní skřínky mám také výš,je to perfektní jelikož je tam větší manévrovací prostor:-)

Veronika Hrozná 3. 2. 2013 11:15
Iness:Ano máš pravdu,já tedy v kuchyni fakt vařím a potřebuju ,aby se dala lehce uklidit,protože v ní dělám i zvěřinu a bažanty a kde co ! Mám teď všechno uspořádano tak aby se to dalo odtáhnout od kachlíku a uklidit i za dřezem a sporákem a všemi spotřebiči.Okachlíkováno celá kuchyň kolem až k podlaze ,aby se to dalo umýt,když se něco vyšplíchne na zeď ! Nemusím tak často malovat kuchyň neboť to je u nás malá katastrofa- malování kuchyně.;-)

JANA62:Tak to má být, já mám kuchyň v barvě té Tvojí pracovní desky, obklady podobné...V celku je Tvojí velice podobná...Teplá a útulná;-).

Iness:Právě,že mě se také nelíbí ty moderny a tak jsem zvolila takhle,je to kuchyň na vaření a ne na předvádění:-))

Veronika.Hrozna:Takové kuchyně, jak píšeš, jsou náročnější na údržbu nebo jsou jen pro ty, kteří v ní nevaří a mají ji jen pro hosty na obdivování.
Opravdu je nejlepší taková typicky domácí, třeba ve dřevě a ne ty lesklé studené...

Koláče jsou moc pěkné, dělávám je a vím že jsou výborné:-):yes:

Valašské frgále po stopadesáté. . . :-O

Olinka5555:Frgále jsou úžasné ! A také mě zaujalo to,že chválíte kuchyň ,právě se chystám vyměnit zařízení v kuchyni má už 17 let a je potřeba ho obnovit a všude mi nabízí kuchyně ve stylu "operační sál" nebo ve stylu "lesklé jako psí k....! Tak aspoň vidím proč,to nabízejí, asi to nemohou prodat! ;-)

Hi, hi .. mne také hned zaujala ta kuchyň:-)))))) Pěkná a koláče také:-)):yes:

Moc hezká kuchyňka, také mne zaujala, nemám ráda ty přepychové kuchyně, které působí chladně, tato působí pěkně a útulně, koláče vypadají moc dobře, dala bych si na ten koláček na druhém obrázku :-p:yes::yes:

já sa omlúvám, ale dostala mě ta kuchnička:-8 ta je suprová, můj styl, krása. žádná šílená lesklá moderna. krása;-):yes:
a koláče musí být jistě taky fajn:-p...když ale ta kuchyň:-8

Tak jsem si to uložil,pro strýčka příhodu:-8:-D:yes:

Tématické fráze:
valašské frgále recept, valašske kolače, valašské frgále, frgále, koláče frgále, valašská kuchyně recepty, nejlepší frgále, valašské frgály, valašké frgále, valassky kolac, recept na frgály výborný, výborné frgály, výborné frgále, frgaly, valašská kuchyně, forma na frgale, recept na valasske frgale, recept na valašské frgály, nejlepší frgály, vyborne valašské frgale

Suroviny:
mouka hladká, mouka hrubá, máslo, cukr, droždí, žloutek, mléko, sůl, máslo, cukr moučkový, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr vanilkový, kůra citronová, skořice

Přidat fotografie receptu