Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strapačky se zelím

Původně slovenské jídlo tady v Čechách brzy zdomácnělo. Velmi často nahrazuje naše domácí bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Je to jídlo sice vydatné, ale rychlé a snadné na přípravu.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 219 kJ /
2 920 kcal
Bílkoviny68,33 g
Tuky128,54 g
Vláknina50,10 g
Cholesterol 356 mg
Sodík 5,77 g
Sůl14,21 g
Sacharidy350,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem a osolíme. Krok 2: Dobře vypracované těsto má mít polohustou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře propasírovat skrz "haluškové" síto. Pokud je řídké, přidáme mouku. Krok 3: Halušky zaváříme přes síto do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou na povrch, krátce (3 minuty) povaříme, scedíme a promícháme s trochou sádla. Krok 4: Nemáme-li speciální síto, dáme si část těsta na prkénko a nožem ukrajujeme drobné kousky , které vhazujeme do vroucí vody. Krok 5: Špek nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky. Špek vypečeme, osmahneme na něm cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a prohřejeme. Krok 6: Nakonec smícháme s vařenými haluškami a jemně sekanou petrželkou.

TIP: Strapačky nebo halušky? Znáte rozdíl?

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strapačky se zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v8V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strapačky se zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v8V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

To jsou halušky s zelím. Do strapaček se přidávají na drobná nakrájené brambory. Vyrůstal jsem na to na východním Slovensku. Zbožňuji.

Lucan.o: nakrájané zemiaky?

výborné<3

Halušky s balkánským sýrem vyškvařenou slaninou mnam!:-K:-D:-))

br. halušky po vyjmutí z vody / hodně rychle, žádné crcání / se nepromívají vodou, ale okamžitě polejí právě rozškvařenou slaninou / špekem- né anglickou !!!!!!!! aby se zatáhli! Já je miluji posypané balkánským sýrem a nakydnutou kysanou smetanou---a nebo s brynzou--- a jdu na ně!!!!!!!!!!!!!!;-)

Já dělam halušky 1:2 brambory : mouka (napr. 400g syrovejch brambor : 200g hladke mouky) a jen pridam sul a hážu to přes cedník do vody a jsou taky výborný

Jedno z mojich obľúbených jedál...pridala som foto. Máličko inak robím, z polohrubej múky, kyslú kapustu podusím na cibuli cca 30 min., pridávam čierne korenie a rascu (pretože do suda tlačíme kapustu bez korenín).

Zuzana Burešová 27. 2. 2010 10:55
Protože je tam sádlo a špek, tak to není bezmasé jídlo a patří do jné kategorie. I když asi chutná výborně:-)

Zuzana Burešová: Jsme také "Kytkožrouti" a dáváme k haluškam okořeněné tofu. Je to skvělé.:yes:

strapačky-moje láska:-Dbodík už je tam:-p

koukám, že jsou tady sami staří známí:-)a střapačky to já můžu v jakémkoliv množství:-)

To je moje parketa. +bodík

Tohle jídlo dělám dost často, máme ho moc rádi, ale poprvé jsem ho dělala s kyselým zelím a bylo to moc dobréé!:-p:yes: Přidávám foto a plusík!;-)

Tématické fráze:
recepty se zelím, bramborové strapačky, střapačky se zelím a uzeným masem, strapačky s uzeným masem, se zelím, střapáčky s uzeným, noky se zelim a uzenym, bramborové střapače, strapačky s uzeným masem a kysaným zelím, recept se zelim, střapačky s uzeným masem a zelím, co se zelim, noky se zelím, střapačky s uzeným a zelím, strapačky s kysaným zelím, bramborové noky se zelím a slaninou, bramborové noky se zelím, strapecky se zelim, strapačky s uzeným a se zelím, halušky se zelím a uzeným masem recept

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, sůl, sádlo, špek, cibule, zelí kysané, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu