Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkový džem

Rakytník má spoustu pozitivních účinku na naše zdraví. Obsahuje vitamín C, pomáhá bojovat proti únavě a posiluje imunitu. Z rakytníku můžete připravit džem, který je skvělý k masu a sýrům, nebo do jogurtu.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zaxy1

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 668 kJ /
4 940 kcal
Bílkoviny10,00 g
Tuky60,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 080,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plody z rakytníku důkladně omyjeme, dáme do hrnce a rozvaříme. Krok 2: Potom propasírujeme přes síto. Krok 3: Znovu dáme do hrnce, přivedeme k varu a přidáme cukr. Krok 4: Za stálého míchání vaříme 5 minut. Krok 5: Ihned plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

TIP: Jak zpracovat rakytník

Zveřejněno 6. 2. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zlz7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakytníkový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zlz7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Ahoj.Už jste někdo zkusil uvařit kilo banánů v litru vody pomalu do zhoustnutí ? Já to vařim už dvě a půl hodiny na dvojku na sklokeramice a stále voda a už je to šedivý. No, naskočil jsem si. Kopy:-//:no::no::no::no::no::no::no:

kopy: A prečo to píšeš tu? Tento recept nemá s banánami nič spoločné. :-)

Alena Kašparová 3. 10. 2015 08:02
Mám pár leté zkušenosti s přípravou džemu.Rozvařovat celé plody není ideální. Mám mixér s nano sítkem na propasírování šťávy a zadržení slupek a peciček. Tak můžu šťávu svařovat jen krátce, pak cukr a Želírfix. Tužší zbytek ještě vyždímám v utěrce, pak suším a povařím do čaje. Ano práce velká a dost špinavá. Ale věřím, že dělám dost pro "nástup podzimu".

Kohoutová Ivana:www.toprecepty.cz/recept/41974-rakytnikovo-pome-dzem/?

Dobrý den, zkopírujte si tuto adresu, je tam návod jak udělat džem hustý. Myslím, že jeto dobrý recept.Ale na revanš bych měl já jednu prosbu.Myslíte,že by jste mě mohla poslat Vaše tel. číslo a nebo mě zavolat na mé tel.č.776841758, chtěl bych se Vás ohledně rakytníku na něco zeptat. předem děkuji Mertl
e-mail: vlzak@senam.cz

Kohoutová Ivana 5. 1. 2015 18:52
Loni jsem z rakytníku sesbírala 9 kg plodů - dělala jsem to po chvilkách 3 dny.Dala jsem to do mrazáku a teď ho chci zpracovat.Nevím kde dělám chybu,ale marmelády mám vždycky řídké,takže to používáme jako šťávu.Nepomohl ani želírovací cukr.Je na to nějaký fígl?Také se mi nikdy nepovedlo oddělit dužinu od zrníček.Díky za radu.

Eva Novotná: No, myslím že bez použití cukru a želírovacích přípravků džem neuděláš. Loni jsem dělala sirup - děsně kyselý :-D i za použití cukru
http://www.toprecepty.cz/recept/36654-rakytnikovy-...
letos džem s želírovacím cukrem (víc než v návodu) a stejně nijak moc neztuhlo.
Rakytník bez oslazení je myslím dost nepoživatelný. Rozvařený celý bez pasírování má dost velké pecky. Letos jsme stříhali větve, dávali do mrazáku a oklepávali až zmrzlé. Obraný čerstvý se prát moc nedá, vyteče z něj šťáva.

Eva Novotná 13. 10. 2014 13:55
Na zahradě mám rakytník a chtěla bych si z něho udělat džem. Nechci sladit cukrem a ani ničím jiným. Poradte mi, prosím, někdo jak na to, aby se mi to nezkazilo. Nevadí mi kyselé. Děkuji.

Taky to tam asi dám, udělám to jako klasickou marmeládu a zkusím i dvě lžičky kys.citrónové, aby to určitě ztuhlo

Myslím, že do toho nějaký ten Gelfix vrazím. Potřebuji aby to nebylo tekuté.

stačí jen cukr? Můžu tam dát želírovací cukr Gelfix 3:1 a jen 350g cukru? To by mělo také zhoustonut, ne?

JJ Rakytníček je nakyslý ale za to má spooooustu vítamínů, výborný do čaje, jogurtu, na chleba,, sice sem také byla od sbírání popíchaná;-(ale jak se říká co byste pro zdraví neudělali že:-p

zaxyl: Chtěla bych se zeptat, zhoustne ten džem bez želírovacího přípravku?

Právě jsem udělala zkušební vzorek džemíku.:-p:-p Nepasírovala jsem, kyselý asi jako rybíz. Ale v jogurtu to bude bomba.:-D

Zdena:Když si ho ještě trochu přisladíte medem tak není tak kyselý. Já džem dělala loni,žádné pasírování, i se slupkama a se semínky.Mám jeden keřík a měla jsem co dělat ho otrhat :-(( a hlavně jsem byla celá popíchaná ;-(.... ale co bych pro ty vitamíny neudělala :-D

JJ je nakyslý ale moc dobrý a zdravý, mám na zahrádce a letos bude džemík:-p

srettka: Kde se dají koupit, to nevím. Já je mám na zahrádce.

Tématické fráze:
recepty z rakytníku, rakytníkový džem, marmelada z rakytniku recept, rakytníková marmeláda recept, džem z rakytníku, rakytník dzem, rakytníkový džem recept, rakytníkový džem recepty, rakytnik recepty, rakytníková marmeláda, recept rakytníkový džem, džem z rakytníku recept, recept na rakytníkový džem, recepty rakytník, marmeláda z rakytníku, recepty na rakytník, rakytník marmeláda recept, recept na džem z rakytníku, rakytnikove recepty, rakytník džem recepty

Suroviny:
rakytník, cukr

Přidat fotografie receptu