Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovník (jiný)

Věděli jste, že medovník je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času si ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Andrejda Andrejda

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 412 kJ /
7 030 kcal
Bílkoviny114,33 g
Tuky403,99 g
Vláknina37,40 g
Cholesterol 1,42 g
Sodík 375 mg
Sůl0,80 g
Sacharidy715,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce, cukr, med a jedlou sodu dát do hrnce a ve vodní lázni nechat rozpustit. (Nesmí se to vařit, jinak se zdrcnou vajíčka!!!) Směs musí být teplá a nesmí v ní být hrudky. Krok 2: Celou tuto směs nalijeme do hladké mouky a zaděláme těsto. Konzistence by měla být zhruba jako u lineckého těsta. (Pokud se těsto drolí, přidám syrové vajíčko a zase dohustím moukou.) Krok 3: Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme na pomoučeném válu placku cca na velikost plechu. Krok 4: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na pečicím papíru na 150 °C dozlatova (bacha, netrvá to moc dlouho). Krok 5: Na krém uvaříme puding z mléka a 100 g cukru a necháme vychladnout. Postupně do vychladlého přidáváme 150 g másla. Já to dělám tak, že si 100 g rozdělím na malé části a postupně přidávám do mixéru s pudingem a zbylých 50 g si rozpustím a nechám vychladnout a nakonec to tam přiliji, krém se nezdrcne. A vyšleháme do hladka. Krok 6: Dort skládáme tak, že dáme na plech jednu placku, potřeme půlkou krému, na to položíme druhou placku, tu potřeme marmeládou (povidly, nebo něčím spíš kyselejším), zase na to připlácneme placku, na tu dáme zbytek krému. Poslední placku uložíme na krém její spodní stranou nahoru, protože je rovná. Krok 7: Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření (2 malé nebo jednu velikou) a hodíme do ní cca 50-100 g másla (to co zbylo z celkového množství) a případně do toho přilijeme ještě trochu smetany (tak půl kelímku). Jakmile je to rozpuštěné a teče to ze lžíce, tak tím polijeme celou buchtu a posypeme mandlovými lupínky. Krok 8: Počkáme až čokoláda zatuhne, zabalíme celý dort i s plechem do igelitu (já používám pytle na odpadky) a dáme na balkon tak na 24 hodin zvlhnout. Krok 9: Pak krájíme horkým nožem, aby nepopraskala čokoláda.

TIP: Desatero na téma medovník

Zveřejněno 6. 2. 2013

Poznámka autora Andrejda

Doporučuji dělat na podzim a v zimě, venku je vlhko a zima a líp se to uleží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovník (jiný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEyz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medovník (jiný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KEyz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Danča: Jé, tak to jsem nikdy nezkoušela :-( Ale snad to vadit nebude... ;-)

tak řezy upeču :) a chci se zeptat jestli se může dát medu víc??:-)

Ahoj :-K Jsem ráda, že se vám všem líbí podání receptu a že jsem Vás pobavila :-)) Není nic důležitějšího, než se smát a užívat si života :-D

Krásné, milé, vtipné, sympatické.:yes::yes::-K:-K:-K

Tož, toje nářez, ukládám a dávám bod:yes::yes::yes::-D

Andrejko.Ty jsi expert.Už dlouho jsem se tak nezasmála.
Ale co je důležitější je to,že podle tvého receptu musí upéct naprosto každý.
Výřečněji to napsat nelze.To je skvělé.
A opravdu se mi tvůj recept tak líbí,že se do něj pustím.:-D:yes:

Andrejda 7. 2. 2013 10:41
Iness: :-8 Moc se omlouvám za překlepy, ale jak už jsem točetla asi tisíckrát, tak to tam nevidím, ale sanžím se opravit i to, co nevidím ;-) Jinak můžu doporučit, medovník jsem nesla k závěrečním zkouškám a komise mi pak pravila, že asi jen díky medovníku jsem zkoušku složila :yes: Nedělám ho moc často, ale když, tak se po něm jen zapráší :-p

Medovníček vypadá moc dobře:-p. Andrejko, přečti si postup, máš tam pár překlepů:-8. Píšeš, že máme dát plech vychladit na balkon, ale já žádný nemám:-//:-D:-D. Na dvorek to dát nemůžu, to by mi sežral pes a kočka by mu pomohla:-D. Když ho dám na okno, tak mi to sežere soused:-//:-D.
Nu, tak mi zbývá jen lednice:-D:-D.
Na medovník se chystám už roky a ještě jsem se k tomu nedokopala a tento vypadá jednodušeji, tak že bych? Konečně? Vyzkoušela? :-D:-D
Jenže já potřebuji zhubnout, tak si ho ukládám a vyzkouším až nějaké to kilčo shodím:-//:-D.

Sodovka:Díky moc :) Dělám to poprvé a jsem nervózní jak pes, jako by na tom stála moje kariéra a to teda fakt nestojí :-D

Andrejda, v surovinách ti chybí pudink. Já dělám krém až z 1 l mléka a 3 pudinkových prášků s vanilkovou příchutí. Na dochucení přidávám rum.:-)) :-p

Tématické fráze:
mini medovníčky, mini medovnik, buchta ala medovnik, mini medovníčky bez mouky, minimedovníčky, minimedovník, kávový medovník, mini medovníčky recept, medovník recept, maminčiny recepty medovník, buchta medovník, mini medovník bez mouky, minimedovníky, medovník buchta, mini medovník recept, maminčiny recepty chci zhubnout, buchta jako medovnik, mini medovníky, recept na minimedovníčky, medovnik jiny

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, med, soda jedlá, mouka hladká, mléko, pudink vanilkový, cukr, máslo, marmeláda, čokoláda na vaření, smetana ke šlehání, máslo, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu