Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý marcipán

Postavičky, zvířátka nebo kytičky, tím vším můžeme ozdobit nejen dorty a sladké pečivo. V základu je tvoříme z marcipánové hmoty, kterou si lehce připravíte doma podle našeho receptu. Zároveň můžete hmotu i obarvit.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 028 kJ /
1 202 kcal
Bílkoviny24,30 g
Tuky57,03 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 67 mg
Sůl0,13 g
Sacharidy141,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mandle spaříme, oloupeme, trochu osušíme a nastrouháme. Nastrouhané ještě umixujeme, aby byly opravdu jemné. Spojíme s cukrem a trestí rozmíchanou v troše vody, případně s bílkem. Krok 2: Vytvarujeme těsto, které buď použijeme přímo na různé tvary, nebo jím zdobíme dorty, pečivo atd. Můžeme libovolně přibarvit. Krok 3: Myšky: ouška tvoříme z půlených mandlí a ocásek z provázku přilepíme čokoládou.
Ježci: půlku ježka ponoříme do čokolády a obalíme se strouhané čokoládě nebo čokoládové rýži.

TIP: Jak na pravý marcipán - návod

Zveřejněno 14. 12. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý marcipán

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxkp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý marcipán

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxkp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (36)

Dělala jsem trochu jinak, 200 g mandlí-200 g cukru-1 bílek-troška medu, a vyšlo to skvěle, víc jsem modelovala v ruce než rozvalovala na placku. Barvila jsem část kakaem a část práškem z červené řepy.

Na čierno som farbila rozdrveným živočíšnym uhlím...:-))

Kiki: někde, již nevím kde, jsem si opsala následující:
Barvení marcipánu:
Na obarvení 100 g marcipánu lze použít:
:-p na tmavě hnědou - 1 zarovnanou kávovou lžičku kakaa
:-O na žluto - kurkumu
;-) na zeleno (růžovo)- 1-2 balíčky zeleného (červeného) Cukrárenského želé Dr.Oetker - použijeme přímo prášek, želé podle návodu NEpřipravujeme.
Nezkoušela jsem to !!!

tereza: Můžeš použít ořechy, akorát už to nebude marcipán ;-)a také to bude mít hnědou barvu a těžko to obarvíš. Ale můžeš to pak využít zase i jinak např. http://www.toprecepty.cz/recept/2675-orechove-korn...

muzeme misto mandli dat orechy???:-?www.toprecepty.cz

konecne neaky marcipan bez susenyho mleka :yes::yes::yes::yes::yes:

Kiki: S barvivy je potíž. Buď si můžeš koupit v drogerii sáčkovou barvu - obr. např. u http://www.toprecepty.cz/recept/6542-marcipan-z-ma..., nebo každý obchod s cukrářskými potřebami nabízí gelové barvy, které jsou podstatně dražší. Každá potravinářská barva ale je v marcipánu cítit. Proto je nutné jí dávat co nejméně, řádným zpracováním se hmota vždy dobře probarví. Vždy si jí rozdělávej jen v kapce vody a postupně hmotu přidávej.

Ahoj, tenhle marcipán už jsem zkoušela, problém je však v tom, ža když jsem ho chtěla obarvit tak měl divnou chuť, jako by nakyslou, poradíte mi jaká barviva bych měla používat a kde se dají koupit? Jinak marcipán bez těch barviv je výbronej, :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-D:-K;-):-):-):-K:-K:-K;-);-);-)

Váš recept využiji ...... :-):yes:;-)

Salmonelka byla nalezená i v bílém pepři.:-S

Dasa: stačí voda, když to budou figurky, tak se to nebude trhat.

Jsem bohuzel alergicka na vejce, co mam misto tech bilku dat? Mam pridat vodu a treba susene mleko?

bla bla bla 1. 12. 2012 18:22
je mozne z bilku dostat salmonelu:-?

sona: Je opravdu těžké odpovědět. Jednak proto, že záleží velmi na zručnosti (lehce se trhá) a jednak proto, že jsem takový dort nepotahovala. Já s ním potahovala jen http://www.toprecepty.cz/recept/3870-dort-pro-babi... a to byl rozměr plechu asi 35x30. A to i po stranách a dělala jsem marcipán z 200 g mandlí. Tak by se dalo říci, že vám by 150 g mandlí mělo stačit. Ale jak už jsem psala nejvíc záleží na vyválení. Tento marcipán se běžně k potahování nepoužívá, jednodušeji se pracuje např. s http://www.toprecepty.cz/recept/2676-marcipan-ze-s....

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jakou davku marcipanu mam pouzit, kdyz budu chtit pokryt dort o prumeru cca 30 cm?

Hella:
Nemáte zkušenost s vyvalováním mezi dvěmi mikrotenovými foliemi? Prý se spodní sloupává při pokládání na dort a druhá pak po položení.
:-?

Adriana:bílek se rozhodně nešlehá ;-)

dobrý den, zajímalo by mě, jestli se bílek na marcipán má našlehat. Děkuji za odpověď.

Kvalita tohoto marcipánu je závisla na tom, jak jemně umelete mandle. Pro potahování dortu je nutné je umlít alespoň 2x
a důkladně prosít i moučkový cukr. Samozřejmě jde s ním potáhnout dort, viz např. 3 fotka u
http://www.toprecepty.cz/recept/7441-pytel-penez/
nebo http://www.toprecepty.cz/recept/3870-dort-pro-babi.... Ale nesmíme vyválet moc tence, na velké ploše by se to trhalo. Tence lze vyválet menší tvary a zdobit jako např. http://www.toprecepty.cz/recept/3229-linecke-slepo..., nebo 2. fotka u http://www.toprecepty.cz/recept/4508-velikonocni-d....

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je možné s takto vyrobeným marcipánem vytvořit placku a položit na celý dortový korpus? Není příliš jemný nebo trhavý?

Terka: ano, na marcipán je nutné mandle loupat. Jednak kvůli barvě - hmota by byla špinavě hnědě kropenatá a jednak kvůli chuti. Ty šlupky by tam byly cítit. Možná by to nevadilo, kdyby se takovýto "marcipán" použil jako náplň třeba do dortu nebo řezů. Ale vždyť oloupat mandle je tak snadné. Stačí spařit je vařící vodou a po chvíli jdou lehce ze slupky vymáčknout.

Je opravdu nunté mandle loupat?

jitka: asi bych měla odpovědět - dokud se nesní. Ale vzhledem k tomu, že mandle obsahují tuk a ten může v teple žluknout, není dobré to nechávat zase moc dlouho. Ale tak 1 - 2 měsíce vydrží naprosto bez problému.

dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho marcipán vydrží díky :-)

Pokud je marcipán řídký, tak přidejte práškový cukr nebo mandle. Asi jste měla větší bílek, nebo dala víc vody. Když se podíváte na nějaké stránky cukrářských potřeb, tak se tam cena marcipánu určuje podle toho, kolik procent mandlí k cukru obsahuje. Tohle je tedy 50% marcipán. Takže můžete si ho udělat podle své chuti (nebo kapsy :-D). Měl by být jako tužší pastelína.

Hello prosím Vás chrěla bych se zeptat já ten marcipán mám takový řidký je to tak správně nebo by mel mít spiš takovou hustotu jako dětská plastelína?:-O

No to je ,ale nádhera.Hledím na myšky delší dobu a jen Vás obdivuji.Vaše ruce ,jak jste opravdu šikovná.Klobouk dolů před Vámi.Je to prostě úúúúúúúžasné!!!!

Jenny, fotku té jahůdky připojila Dextra, né já. Nevím, jak jí dělala, zkus se zeptat přímo formou osobního vzkazu. Já bych tipovala, že jí vytvarovala z marcipánu, potřela bílkem a obalila v barevném (červeném) cukru. Barevné krystalové cukry se prodávají v sadách po 4 barvách, v plastových jakoby zkumavkách, celkem sada asi 150 g. Občas na ně natrefím v nějaké akci v supermarketu.

Ježkovy oči:-Okrásné:yes:+10

Hello,jak jsi dělala tu jahůdku,je moc hezká...díky:yes::-K:yes:

Tématické fráze:
marcipán recept, marcipan, recept na marcipan, jak se dela marcipan, marcipan z mandli, domácí marcipán z mandlí, jak udělat marcipán, recept marcipán, domácí marcipán, recepty marcipán, mandlový marcipán recept, jak vyválet marcipán, marcipán z mandlí recept, recept na mandlový marcipán, pravý marcipán na dort, recept marcipán z mandlí, recepty na marcipan, recept na domácí cukrářský marcipán, mandlový marcipán, řidký marcipán

Suroviny:
mandle, cukr moučkový, bílek, tresť mandlová hořká, voda

Přidat fotografie receptu