Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené foul (bob obecný)

Bob zahradní v našich kuchyních příliš nepoužíváme. Můžeme to napravit s receptem na pečené boby. Stačí je namočit přes noc a druhý den dlouze péct v troubě. Podáváme je posypané citronovou solí, římským kmínem a petrželkou.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Snadný

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 180 min bez doby namáčení

195 min (15 min příprava + 180 min tepelná úprava, bez doby namáčení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Sušené boby namočíme přes noc do vody (můžeme přidat trochu sody, není to však nutné). Krok 2: Druhý den vodu slijeme, přilijeme čistou, přivedeme k varu, poté vložíme do trouby a při 130 °C cca 2,5-3,5 hodiny pečeme do měkka (slupka nezměkne, pouze vnitřek bobu). Krok 3: Při pečení změní barvu, zhnědnou. Po upečení slijeme zbývající tekutinu. Krok 4: Při servírovaní fazole posypeme citronovou solí nebo pokapeme citronovou šťávou a posypeme římským kmínem a petrželkou. Konzumuje se pouze vnitřek bobu, který vymačkáme, slupku vyhodíme. Podáváme vlažné.

TIP: Druhy luštěnin a recepty z nich

Zveřejněno 7. 2. 2013

Poznámka autorky aisha

Tato pochutina je v arabském světě velmi oblíbená. Na tržištích se tradičně prodává u pojízdných krajku, spolu s turmusem (viz. foto). http://www.flickr.com/photos/nillyo/301334087/

Boby můžeme i běžně vařit jako jiné luštěniny, ale z trouby jsou chutnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené foul (bob obecný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Yr2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené foul (bob obecný)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Yr2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (25)

Souhlasím s Terezkou. Nikdy jsme šlupku neodstraňovali :-O:-O:-O

Jarmila Simmerova::-) Že sa šupka neje, to počujem prvý raz. V našich končinách je bôb vcelku bežnou strukovinou, a nikdy som nepočuloa, žeby niekto dával šupku dolu. Bôb sa namočí, uvarí a pripravuje rôzne, od polievok, cez pomazánky, prívarky...aj so šupkou. Čo by vám malo byť ?:-);-)

Jarmila Simmerova 14. 12. 2015 23:20
Tak jsem bob obecny varila poprve s majorankou aby nenadymal. Rozmixovala jsem ho na kasi pridala osmazenou cibulku do hneda na sadle a byl moc dobry.Pak jsem si precetla ze se slupka neji ale pozde pozde. Zatim mi nic neni.....Cutnalo mi to. Uz jste to nekdo jedl se slupkou???

spagetka: To je přesně ona, ale jedlá je jen ta bílá. Ostatní jsou silně toxické, mužeme je videt i v Cesku, na okrajích lesů, cest. Lupina bílá je výborná luštěnina, i když může způsobovat alergie. Vhodná pro celiaky.

Dodam, ze Lupina bila obsahuje bilkovinu (conglutin-gamma), ktery se chova jako insulin, tedy je absolutne vhodna a doporucovana pro diabetiky.

magdalenka: magdi, ale vlčí bob ti něco říká ne?
Marti, je to toto?
http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/lupina_bil...
http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/neprehlednute...

aisha: vďaka za rozšírenie obzorov...:-K a o tej lupine som ešte nepočula!

magdalenka: Pečené boby se jedí rukou..nakousneš slupku, vymačkneš vnitřek a zbytek vyhodíš.

magdalenka: Turmus je lupina bílá, recept na ni mám na www.pazitka.cz. Konzumuje se stejně jako bob. Jen vnitřek, slupka se vyhodí. Existují ale i bobové lusky, ty se mohou vařit, dusit, kombinovat s masem..jedí se celé stejně jako lusky fazolové.

aisha:Ja som už bôb objavila a chutí nám (až na tie šupky).Pridala som sem recept na šalát http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2341&s....
Zaujal ma aj ten turmus, čo si pridala link, to je ďalšia strukovina?
Pečený bôb sa ako konzumuje? Lyžičkou, vidličkou? rukou? Neviem si dobre predstaviť, píšeš, že sa bežne predáva u pojazdných predavačoch na trhu a pod.
Maj sa krásne.

Markéta Jirásková: Díky za nápravu. Dlouho jsem na netu hledala, co vlastně foul znamená česky, ale všude bylo uvedeno pouze bob obecný. Opravím to v receptu.

Markéta Jirásková 2. 11. 2013 18:19
Je to totiž děsná neprofesionalita prodejců zdravé výživy, kteří si nedovedou nastudovat a ověřit informace :-//. Jedná se o bob zahradní neboli sviňský. Bob obecný neboli koňský je kulovitější, drobnější, většinou tmavý (ele jsou i světlé kultivary) a hlavně nepoživatelný - hořký! Pěstuje se převážně ve směsích na siláž, jak uvádí Jarda, ale přidávali jsme i drcené semeno koním do ovsa.

Tak tomu rikam nahoda, zrovna vcera jsem je varila.. tak obrovske sice nebyly, ale chutnaly vyborne :-p! Jinak nadherna fotka:yes:

No mňaaaaam:-O:-p:yes:, přesedlám na boby...:-D:-D

Bob koňský jsme pěstovali na statku v šedesátých létech jako krmení pro dobytek, ale nenechával se dozrát, sekal se , když byl ještě zelený, takže jsem ho v plné zralosti nikdy neviděl:-O:-O:-)):-)):-))

Tématické fráze:
vlčí bob v kuchyni, vlčí bob lupina recepty, recepty bob obecný, bob obecny, bob obecný recepty, bob obecný recept, bob obecný koňský, bob obecný v kuchyni, bob koňský, koňský bob, vlčí bob recepty, bob koňský recept, vlčí bob recept, bob recepty, foul recept, bob recept, bob koňský recepty, koňský bob recepty, foul, recepty z bobu obecneho

Suroviny:
bob zahradní, římský kmín mletý, sůl citronová, sůl, petrželka hladkolistá, soda jedlá

Přidat fotografie receptu