Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mafé - hovězí ragú dušené v arašídové omáčce - Senegálský guláš

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 988 kJ /
1 192 kcal
Bílkoviny133,05 g
Tuky47,16 g
Vláknina19,43 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 478 mg
Sůl1,01 g
Sacharidy51,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájejte na kousky. Opečte je v arašídovém oleji. Můžete použít i klasický rostlinný olej, ale arašídový olej má svou specifickou vůni. A již při opékání masa dostáváte chuť na buráky. Krok 2: Přidejte nakrájenou cibuli a duste s masem dozlatova. Vložte na kostičky nakrájená rajčata. Přidejte rajčatový protlak a povařte (pokud je protlak příliš kyselý, doslaďte cukrem). Krok 3: Přilijte arašídové máslo rozředěné s trochou vývaru. Důkladně směs rozmíchejte, aby se vám netvořily hrudky. Zbývající zeleninu nakrájejte přidejte i s bobkovým listem do omáčky. Duste asi 50 minut. Podávejte s rýží.

Zveřejněno 8. 2. 2013

Poznámka autora evosheek

Toto jídlo pochází ze Senegálu. Guláš je Senegálci velmi oblíben a má mnoho podob. Místo lilku Senegálci používají diakhato (zelenina podobná našemu patizónu). Dále přidávají zelí, tuřín, yuku, batáty, maniok, yete (sušené měkkýše), nététou (fermentovaná semena svatojánského chleba) a.j.

Senegal je africký stát. Jeho sousedy jsou Gambie, Guinea, Guinea-Bissau, Mali a Mauretánie. Místní obyvatelstvo je rozděleno do několika etnických skupin. Nejpočetnější jsou Wolofové, druhou nejpočetnější skupinou jsou Sererové, pak Diolové, Tukulérové, Sarakolové. Z nomádských skupin jsou to Fulbové a Maurenové.Z neafrických národů jsou nejvýrazněji zastoupeni Francouzi a Číňani. Přestože je zavedena povinná školní docházka, zůstávají zhruba 2/3 obyvatel negramotnými. Pouhých 8 % obyvatelstva má přístup k sanitaci (sprcha/koupel), což je nejméně ze všech zemí na světě. Na území Senegalu jsou úředními jazyky francouzština a wolof z dalších používaných je nejdůležitějším manding. Dominantním náboženstvím je islám, který vyznává zhruba 93 % obyvatelstva, katolíci tvoří zhruba 4% menšinu, zbylé obyvatelstvo vyznává různá přírodní náboženství.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mafé - hovězí ragú dušené v arašídové omáčce - Senegálský guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EQLm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mafé - hovězí ragú dušené v arašídové omáčce - Senegálský guláš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EQLm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

V Holandsku jsem jedl něco, co by mohlo být něco jak tenhle recept na Senegálský guláš. Bylo tam hodně různé zeleniny, jenom brambory tam nebyli.
Jmenovalo se to "Mafé". Když jsem řekl, že vždyť je to Eintopf nebo guláš se zeleninou, tak se mně ptali, co je to guláš. (Byli moc černí, jenomže já nejsem rasista a tak jsem tam vešel. Dalo se to jíst...)

spagetka:
Jana Remkova: Ve francouzské encyklopedii Dictionnaire Français Larousse je pod heslem mafé uvedeno toto: "Africký pokrm. Maso v arašídové omáčce." Mafé je prostě mafé.;-)

spagetka: čéče, to napadlo i mne!:-D Jen význam toho slova mi nějak není jasný;-)

Jana Remkova: mafé je název toho guláše :-D:-D, jinak souhlas, zajímavé :yes::yes:

Nevím, co je mafé, ale recept je velmi zajímavý;-) Moc se mi líbí povídání v poznámce, odkud jídlo pochází.

Tématické fráze:
mafé, hovězí ragů, gambia jídlo recepty, recepty senegal, jídlo gambie recept, vařené hovězí s omáčkou, mafe recept, hovězí ragú recept, vařené hovězí, arašídová omáčka mafe, domácí chleba ze senegalu, svatojánský guláš, kuřecí jídla z gambie, recepty hovězí ragů, hovězí omacka, vařené hovězí maso recepty, recept na hovězí ragů, mafe,recept, recept ragú, mafé recepty

Suroviny:
maso hovězí, máslo arašídové, cibule, česnek, rajče, protlak rajčatový, mrkev, brambory, lilek, paprika sušená pálivá, olej arašídový, vavřín, voda, sůl, pepř, masox

Přidat fotografie receptu