Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem z červeného rybízu

Pracnější příprava, ale o to luxusnější je výsledek - domácí rybízová zavařenina ovoněná kořením a rumem. Bude chutnat v kombinaci masových jídel, jako ozdoba paštik, stejně tak na palačince nebo vdolku.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Roxana

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení

85 min (70 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 836 kJ /
3 546 kcal
Bílkoviny11,30 g
Tuky3,00 g
Vláknina56,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 55 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy788,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody a lístky. Krok 2: Omyjeme a osušíme sklenice. Víčka rovněž předem důkladně omyjeme. Krok 3: Rybíz opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Krok 4: Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a asi 15 minut povaříme na mírném plameni. Krok 5: Ke konci varu přidáme rum a pak horké plníme do malých skleniček. Okraje sklenic otřeme a zavíčkujeme. Krok 6: Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Dost pak zahoustne. Uložíme v chladnu a temnu.

TIP: Aby se džem nekazil

Zveřejněno 8. 2. 2013

Poznámka autorky Roxana

Z jednoho kg rybízu mám asi 6 skleniček od malých jogurtů.

Je to výborný doplněk na svíčkovou místo brusinek, do sladkých jídel, místo džemu - využití je široké.

Levná a chutná náhražka drahých produktů - domácí výroba, víte co v tom máte....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z červeného rybízu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LBmp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z červeného rybízu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LBmp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

super recept.

Děkuji za recept. ????

Tejaja Tobě patří třetí dík.:-K:-K:-K

Proboha, když vařím něco podobného, vždy to je řídké a pak po vychlazen houstne.
Jak se může člověk (který to patrně nikdy nedělal a tudíž ani neví) ještě osočovat.:-((
No, každý jsme jiný.:-))

Navir - máš pravdu, v životě jsem nenarazila na takovou zášť mezi některými jedinci jako tady a odešla jinam.:no:

Ale zas jsou tu zkušené kuchařky a výborné recepty, je hledat.
A díky za pochopení:-K:-K, tak přesně jsem to myslela.

Nejvíc řvou závistivci, co navíc nic neumí..., ne že jsem extra kuchařinka.:-D
A dík za příspěvek:-K:-K:-K, aspoň se orientuju a omluva Spagetce patřila plným právem.:yes::yes:

Spagetko,:yes: omluva před nastoupenou jednotkou:-K
Víš, já už sem nechodím, tak se ani nepřihlašuji, jenže mi do meilu přišlo tolik odkazů po dlouhé době a najednou, tak mi zvědavost nedala (inu jsem ženská) a bylo mi jasné, že tam může být něco, na co bych měla reagovat. Ještě jedna omluva.:-K
A děkuji za to, že jsi schopna akceptovat i jídla našich předků, to se tu myslím moc nehodí, tady spíš načančané talíře... (nebrat prosím nikdo osobně). Děkuji za pochopení.

Roxana: neblázni, uveřejni. Taky mám a miluju recepty po prarodičích, rodičích... Předci si uměli vážit surovin a dovedli je zpracovat do poslední mrtě a nepotřebovali na dobré jídlo žádné drahé dovážené suroviny. Hezky česky :yes::yes::yes::yes:

Roxana: Děvče, dobře děláš, invektivy tady fungují téměř stoprocentně, i když Špagetka to je jiný, ta to myslí dobře;-) Mě by někdy čerti vzali za ty komenty :-S

Spagetko, recept jsem získala v Praze od kamarádky v r. 2001.

Byl to babský sněm a div nás nevyhodili z hospody pro vlastní konzumaci.

Ochutnávka - jen jedna to znala. Nakonec si vzali i recept :-D
Není do džem, ale náhrada brusinek - např. svíčková atd., ostatně jsem časem přišla na mnohé uplatnění kuchyni sama.

Holka, recepty se přece opakují (někdo chtěně - někdo ne)
Dávám to sem, protože mnozí to neznali (tehdy) a ani já ne dělám ho právě teď....

Jinak jsem našla plno kuchařek po babičce i z válek, ale nezveřejňuji pro posměch.:-//

Levné, dobré, ale bojím se invektiv.:-((

Alena:alenko, existuje tzv želírovací zkouška: po uvaření kápnu na skleněný talířek, zahýbám všemi směry. Tuhne, tudíž je to v pořádku. Zkouška se dělá u každého džemu či marmelády, dělaly to naše mamky i babky....

Alena: Už ma to nebaví, už to píšem tretí raz. :-( Ríbezľový lekvár po uvarení bude riedky. Zhustne až vtedy, keď dokonale vychladne. Nie je to chyba receptu, ale vaša neznalosť.;-)

Dělala jsem ho přesně podle receptu a vůbec neztuhl, je řídký

Dělám již několik let a ke svíčkové nemá chybu. Dávám bodík.:yes:

oskarek:normální neregistrovaný člověk,by měl tak akorát mlčet,já si recept vytisknu a v létě budu ráda,že ho mám:yes:

Byl to můj úplně první džem, který jsem kdysi dělala:-p;-)

oskarek:Kdo říkal, že jsem normální? U vás není, přijeď si..:-D:-D:-D

Recepty na cokoliv snad lze dávat kdykoliv. Něco má dost krátkou sezonu, to bychom dopadli. Využiju jich, když potřebuji a je to.:-))

Tématické fráze:
marmeláda z červeného rybízu, červeny rybiz marmelada, cerveny rybiz recepty, marmeláda z červeného rybízu za studena, rybizovy dzem, rybízový jam, jak zpracovat červený rybíz, červený rybíz, jam z červeného rybízu, džem z černého rybízu, jam z rybízu, recepty z červeného rybizu, vyroba dzemu, marmelada z červeneho rybizu recept, rybízový dźem za studena, marmelada červeny rybiz, marmeláda z červený rybíz recepty, marmeláda z rybízu červeného, mletí rybízu, recept na marmeladu z cerveneho rybizu

Suroviny:
rybíz červený, cukr krupice, skořice mletá, kyselina citronová, koření hřebíček, rum

Přidat fotografie receptu