Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxusní a rychlý makovník

Správný makovník by měl být kyprý a vláčný. Přesně takový je i ten, na který vám nabízíme recept. K odměření všech surovin stačí hrníček, za pár minut je hotovo a po upečení si na nadýchaném moučníku pochutná celá rodina.

Hodnocení receptu je 4,8 (160×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

TerezaRezova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 630 kJ /
8 994 kcal
Bílkoviny177,76 g
Tuky435,77 g
Vláknina79,55 g
Cholesterol 289 mg
Sodík 322 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy1 050,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Smícháme dohromady všechny sypké suroviny, pak přidáme tekuté a důkladně promícháme. Krok 3: Těsto rozetřeme na připravený plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut při 170 °C. Krok 4: Hotový moučník po vychladnutí nakrájíme na řezy a lehce pocukrujeme.

TIP: Jak zpracovat a uchovat mák?

Zveřejněno 13. 2. 2013

Poznámka autorky TerezaRezova

Je jedno, jaký použijeme cukr do těsta. Marmeládu zvolíme naši oblíbenou.

Makovník je vynikající, není suchý a u nás se po něm vyloženě zaprášilo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusní a rychlý makovník

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXQg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusní a rychlý makovník

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZXQg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (120)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Makovec je již v troubě,vypadá velice dobře,určitě bude chutnat.

Vzdy se povede a jen se po nem zaprasi :))

Super recept. Neskutečně rychlý ychlý a jednoduchý. Dik!

Je výborný já jsem ho upekla a ani můj bratr se na něj neošklíbal protože on se ošklíbá na všechno ale tohohle sem mu mohla dát skoro kolik sem chtěla a jen se po tom zaprášilo...💕❤️‍🔥😋

Rychlý, vláčný a moc dobrý :-K

rychlá, dobrá, dal jsem méně cukru, super

Nejlepší recept na makovec :yes: <3

:yes::yes:<3<3

LUXUS!!!!! 😍

Makovník výbornýýý...také jsem ubrala cukr....mák kupuji v Bille,je dobrý.:yes:

Jednoduchý recept a výsledek byl suprový . Moc jsem si pochutnal

Denda2233: Po otevření sáčku mák ochutnat. Termostabilizovaný mák, hořký nebývá, Dr Ensa.

Ahoj, tak jsem také dělala makovec, ale je hořký. :-//
Co kupujete prosím za mák?
Děkuji. :-K

Makovec je vláčný, chutný a akorát sladký 😋 Poprvé jsem dělala do smaltovaného hlubokého pekáče a byl moc vysoký, podruhé na plech a byl akorát ☺️👍 nejjednodušší buchta a přitom vynikající

:yes:

Výborný <3

Výborný

Veľmi dobrý makovník, zmizol raz-dva.:-)

Výborný, dělala jsem ho z poloviční dávky a místo mléka dala vodu a i tak naprosto božský. Doporučuji <3

Pekl jsem dvakrát, podle komentářů jsem dělal pouze s poloviční dávkou cukru a oleje + místo klasické hladké jsem použil špaldovou mouku. Dal jsem ochutnat i sousedům, všichni chválili. I mně samotnému chutná, není tolik sladký, ale i tak super. :yes:

Píšu a chválím znovu. Delam ho tak 3-4x do mesice. Genialni recept. Muz se ho muze ujist. Jednoduchy, rychly, vlacny... :-K Někdy marmeladu nedavam (kdyz zapomemu :D), jinak jakoukoli, uz jsem pouzila i domaci z kiwi, pouzivam i povidla. Aktualne jsem použila jablecna. Cukr davam jen vanilkovy. Jinak sladim jen Flavodrops apod. S prichuti vanilky, jindy citron, nekdy cookiescream jindy kombinace vicero chuti. Fotky az trochu vystydne. Je z polovicni davky.

Výborný, jen na nás moc sladký, příště poloviční dávku cukru a bude dokonalý.

Ještě musím uvést, že místo prdopeč jsem dala sodu a výborné. Když zbyde, je i 3. den velmi dobrý.

Makovník je výborný, velice jednoduchý na přípravu, pekla jsem déle než je napsáno. Super.

Lepší, vláčnější jsem snad nejedla , dokonce jsem mohla upotřebit marmeládu mandarinky s proseccem, co mi moc nejela :-D:-Q<3

Místo marmelády jsem dala povidla a taky výborné :yes:

Annnn: děkuji :-K

Vůbec nevadí když se do poloviční dávky dá celé vejce

Výborný makovec.
Pekla jsem ho tento týden poprvé,ale rozhodně ne naposledy.

magdalenka: :-O děkuji :-)

Andrea711: vajce rozšľaháš a časť odleješ...

:-):yes::-K

Janina123: o poloviční dávce jsem taky přemýšlela, ale jak jste si poradila s tou 1/2 vejce ? děkuji

Moc nám to chutnalo, příště zas. :-*

Super recept. Makovník je moc dobrý. Příprava je rychlá a jednoduchá, takže přesně pro mě :-) Všem moc chutnal :-) Jenom tím, že jsem ho nepekla na plechu, ale v hlubším pekáčku, tak jsem ho nechala v troubě při 170 stupních 40 - 45 minut a byl opravdu vynikající :-)

Výborný

Já blbka pekla jen 20 minut Pichla do něj a nelepil se ...bohužel ve prostřed ještě nebyl ..jinak moc dobrý, jen ho priste nechat déle pect

Luxusni zalezitost. Muz ho miluje. Delam ho tak 3x 4x do mesice. Velmi ocenuji i rychlost, ze se proste vse nasype do misy a zamicha. A hlavne, jde to snadno, takze i pro ty linejsi bez robota. Ja jinak micham robotem temer vse. :D Zadny snih, zadne treni, nic. Pouzivam uplne klasickou velikost hrnku a na pekacek i na silikonovou formu je testa moc. Uz mi parkrat i utekl. Takze nyni uz davam i do malych formicek(ty samozřejmě vyndavam drive). Viz foto. Pecu tak, jak je potreba, mam starou plynovou troubu a nejsem robot, jsem myslici osoba. Takze cas nevim. A spejle je vyborna kamoska. Pokud pouziju hlubsi, 10cm, formu je jasne, ze mi 20min nestaci. Pokud ho dam na plech s bokem vysokym 2cm, staci minut o dost mene. 200g pytlik maku pouzivam cely. Dle receptu by mi zbylo tak +- pul hrnku, takze nez uchovavat tak male mnozstvi, sypu proste cely pytel. Asi je vic makovy, ale jinak nicemu nevadi. VELMI DEKUJI ZA BAJECNY RECEPT.:-K:-K:-K:-K

Janina123: Odvážná pekařka, ale povedlo se ! To je super!;-)

Veronika.Hrozna: Já dávám citronovou polevu na perník a je to moc dobré, proto jsem jí zkusila i na makovník a byla jsem jenom chválená. Tenká sladkokyselá vrstvička, která udělá skvělou tečku :yes:

Janina123: Mák a citronová poleva, nikdy by nenapadlo, že to pasuje k sobě!:-K

Já jsem navrch dala citronovou polevu a makovník neměl chybu. Pekla jsme půl hodiny z poloviční dávky.

Děkuji za racept, ale pozor, 20 minut rozhodně nestačí. Dle komentářů jsem upravil na půl dávky cukru a půl dávky oleje. I po 35 minutách na 170° bohužel nebyl střed dopečen. Takže je potřeba min 40-45 minut nebo péci na 180°

Opravdu super recept. Do těsta jsem kápla na přání trochu rumu a byl to opravdu skvělý, jemný makovec.

Výborný, výborný a ještě jednou výborný!! :yes::yes::yes:

Dala jsem po přečtení komentářů jenom hrnek cukru a stačilo. Mouky 2 hrnky celozrnné hladké a 1 hrnek kokosové a 2 jemně nastrouhané mrkve. Už mám moučník v oblíbených. Je dobrý, vláčný a dokonce i sytý. Pekla jsem podle potřeby, ne podle hodin. Díky za recept :-)

Včera upečeno,výborný,vláčný. Pekla jsem 40 minut;-).

Je výborný! Nechápu, jak se někomu nemůže povést. Peču pravidelně, někdy jen z poloviční dávky na malý čtvercový plech, a je vždy jako nadýchaná peřinka. Dávám 2 hrnky máku a místo vanilkového cukru vanilkový extrakt, ale vždy výborný a jemný.
ZA MĚ JE TO DRŽÁK. ...a dnes už jsem ho i přepsala k sobě do sešitku s recepty :-)

Dala jsem pouze půlku cukru a i tak je hrozně sladký,místo 20 minut jsem pekla hodinu:no:

Výborný vláčný makovník, chutná celé rodině i spolužákům dětí :-) doporučuji :yes:

Výborný.Jen jsem ubrala cukr.Peču už po několikáté :-) Děkuji

Ahoj. Tak mne se taky nepovedl :-(( .každopádně dala jsem jen půl hrnku cukru a stačilo. Jinak vse jak je psáno. Pekla jsem skoro hodinu. A nevím čím to je ale je jakoby mokry nenadychany. ...udelala jsem i foto ale nevím jak přidat :-(

FISHANDA: to bude kvůli oleji celý hrnek je moc proto se vám nedopekl ...příště dát max půl hrnku :)

Vůbec mi nechutnal. Je přeslazený a na množství tekutin bych přidala 1/2 hrnku mouky. Rozpadal se. Raději než u "luxusních " receptů zůstanu u svých osvědčených tradičních.

:yes:výborný ;-)

Tak jsem jeden zkoušel ráno a druhý plech před chvílí,marodím,takže času cisterna.Oba se povedly,a to jsem ještě nikdy buchtu nepekl.Dal jsem i lžíci medu a drcený badyán.Prostě boží,díky moc!:-K

Vynikající recept. Před chvílí jsem vytáhla z trouby a snad vydrží do zítra. :-):yes: Pekla jsem též 30 minut.

Nejlepsi makovec! Kvuli kojeni jsem si udelala jakousi "zdravejsi" variantu: 1hrnek mouky jsem nahradila hladkou ryzovou moukou, prasku do peciva jen pulku, cukru jen 1hrnek a jeste trtinovy, mleka neco malo pres 1 hrnek, pridala jsem lzicku skorice a vysledek byl proste uzasny :-))) jo a pect urcite 30 minut ;-)

:-K:yes:

Nadlajbi Pekelný 26. 3. 2017 19:42
Právě jsem ho vyndal z trouby po 30min a je to akorát, 20 minut je moc málo.

Vyborny moucnik. Makovec miluji a tento je taak dobry a jednoduchy. Dekuji za recept.

Dajda: k te vasi poznamce o halabala vyfocenem jidle...Ja treba nemam rada naaranzovane fotky a naopak preferuji jidlo vyfocene tak, jak si ho clovek doma skutecne da na talir. Bez serepeticek, ozdubek kolem. To me naopak rusi pri pohledu na vyfocene jidlo.

Krásný den ,,včera jsem ho upekla...je moc dobrý...povedl se...doporučuji!! :-)

Velmi dobre na marmeladu nalit cokoladovu polevu z kvalitnej horkej cokolady :yes:

Výtečný:yes:

S přítelem žijeme v Anglii a dostali jsme chuť na český makovník. Tenhle recept je fakt super a olizujeme se ještě teď.
Velké díky :-*

Výborný všem moc chutnal.

Neodolala jsem a upekla. Jak píšou někteří i mě se uprostřed nedopekl. Myslím že je to tím olejem. Příště dám jen půlku hrnku. Jinak chuť je výborná.:yes::yes::yes:

<3Dnes se po tomto opravdu vynikajicim makovniku,jen zaprasilo.Jiny uz pect nebudu:yes::yes::yes:

Tak jsem zmáknul makovník dle receptu. Uprostřed se mi nedopekl, tak jsem ho na chvilku vrátil do trouby. Nebudu dělat žádné úpravy a zítra ho vytvořím znovu, protože se po něm zaprášilo.Super recept!!!!!!

Zdravím, makovník se mi nechtěl uprostřed dopéct. Nevíte, čím to je? Držel jsem se receptu a výsledek stojí za prd.

Katarína 10. 11. 2016 20:19
My ho voláme "Koláč lenivej gazdinej" a navrch dávam polevu - obyčajne punčovú alebo čokoládovú. Konzumenti sa oblizujú od ucha k uchu. Je to vynikajúci koláč a vždy má úspech.

Výborný je....bodík si zaslouží. Místo mléka jsem dala smetanu 12 %, protože mléko nebylo k dispozici, hl.mouku jsem částečně nahradila celozrnnou, ať mají děti nějaký zdravější moučník, když už jsem tu mouku koupila. Těsto bylo dost husté, takže jsem přidala i 3 lžíce rumu.... povedl se skvěle, má bublinky a je nadýchanější.... Doufám, že stihnu ještě tu citronovou polevu umíchat a mezitím nezmizne... děcka totiž strašně rády mák.... Děkuji za výborný a rychlý recept :-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

ivpe1: zkuste mák dát celý ,nemletý.Moučník je křupavý a děti to milovaly.Já jiný nepeču

Ľubica Bartošová 24. 10. 2016 19:39
Vďaka za rc., vyskúšame!

je vyborny aj z celozrnnej muky a nepomleteho maku.

Prodává se i mletý Marie:

Zobrazit starší odpověď

:yes:

Luxusní a rychlý. děkuji za recept. <3

tak jsem to riskla a dala místo klasické hladké špaldovou mouku a výsledek je luxusní,makovník je ještě jemnější a s citronovou polevou je fakt boží

Já jsem omylem dala nemletý mák a je to také výborné. Jen v této variantě je lepší ubrat olej na 3/4 sklenky......Chutná stejně dobře, ale odpadá MLETÍ děvčata.:-D

Ladislava Beranová 7. 9. 2016 22:01
Margaretka11 Takovýmto způsobem se dělá více buchet a jsou výborné.

Nemáte pravdu, že je z toho zákalec, je to jen vašema rukama. Pokud to těsto promícháte zlehka a s láskou, pak je z toho skvělý koláč. Tak to zkuste podle mé rady a uvidíte.....
:-)

Jindřiška 3. 9. 2016 10:03
VÝBORNÝ :yes:

Koláč je výborný šťavnatý .Ja som ho vylepšila dala som pol cesta na to ovocie a druhé cesto. A dala som len 1 šálku cukru. Zjedol sa veľmi rýchlo.:yes::yes::yes:

Margaretka11:nevím,kolik moučníků jste ve svém životě napekla,tady ale nemáte žádný svůj recept...ale urážet druhé vám jde výborně...zkoušela jste tenhle recept???..zkuste,je rychlý,chutný...my zaměstnané ženy moc času na složité věci nemáme a děti rády sladké..a hrníčkové buchty z jedné mísy jsou ty nejlepší..přeji vám jen samé povedené moučníky:-D

Upozorňujem mladé gazdinky, že takýmto postupom(všetko zmiešať do kopy), docielite nekonzumný výsledok(z cesta sa spraví zakalec). Každý zákusok má svoj postup a preto prosím autorku toho receptu, aby konkrétne napísala, ako to v skutočnosti robila. Hodnotenia nech budú akékoľvek, ale výsledok bude stále rovnaký. Určite si od tejto autorky žiadny recept nezoberiem. Pekný deň.:no:

Ľudmila 1. 8. 2016 14:22
a bude dobrí keď použijem bezlepkovú múku?? Ďakujem

Supr makovnik jednoduchý a přitom výborný, vláčný
je upečený na ráno na snídani a skoro polovina snědena. :-K

Uzasny makovnik!! U nas pece jen pritel, ja jsem jelito ma buchty :-D ale chtela jsem mu udelat prekvapeni.. WOW i ja jsem jej zvladla, je vlacny, nadychany a chutove uzasny. Pritel miluje sladke, ja bych tez ubrala cukr priste. Kazdopadne, budu delat priste urcite zase, at uz s oriskama, kokosem ci makem. Dekuji za recept:-K:-K

Výborný a luxusní makovník :yes:

Vyborny recept, v jednoduchosti je krasa :) jen bych priste ubrala cukru, na me je sladky az az..

dala jsem místo máku mleté ořechy-výborné::yes::-)

Super makovec,pekla jsem už kolikrát...doporučuji,je vláčný ... super :yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Kolikrat se nemusi luxus vubec projevit na prvni pohled, castokrat je "schovan" prave v jednoduchosti ;-) Ja si dovolim tvrdit, ze tento makovnik opravdu luxusni je. Misto marmelady jsem dala povidla a vysledek byl vazne moc a moc dobry :-) Takze bodik je zaslouzeny :yes:21:yes:

Makovník je opravdu skvělý, vláčný, akorát sladký. Neměla jsem vanilkový cukr, tak jsem použila skořici, marmeládu višňovou. Mizí závratnou rychlostí provázen pochvalami :-)

pampeliska 29. 1. 2016 10:37
Tak nevím,kde se stala chyba:-(Takový jednoduchy recept,napeceno uz mám taky dost a zákalec jak hrom.Boky ještě stihly krásně vyběhnout ale zbytek je jen takova slepena mazlava hmota....:-//Ze by moc oleje?Opravdu nevim,vajicko jsem rozsvrdlala s mlékem a pak postupne pridavala dohromady smichane sypke věci stridave s olejem...Jinak kraje co se povedly,byly opravdu vyborne,obzvlast ta marmeláda...

pampeliska: Máte pravdu milá pani. Ak sa všetky suroviny zmiešajú do kopy, tak sa nič iné ani spraviť nemôže, len ten zakalec, ako hrom :-D

Zobrazit starší odpověď

"Stary",dobry makovec,mnam,uz jsem na neho skoro zapomela,tak upecu:-K
Kazdy recept je i dilem kapky sikovnosti,chytosti a vynalezavosti:ono nestaci jen koukat na recept,ale trosku i pouzivat hlavu-nekdy pridat vice mleka,vody tamhle mene/vice mouky tam jde vejce tamhle jen zloutky atd..nez je uvedeno je to o zkusenostech..misto hloupeho kritizovani;-) Jsme prece holky sikovne:-D a tak mame vedet,ze recept nemusi vzdy tiptop sedet a tim urazet druhe..Peceni/vareni,je vzdy alchymie,sikovnost,vynalezavost,supr "hra",vasen..
Nekdo si hold "ulevuje"u lechtiveho filmu a nekdo hold u obycejnych receptu na webech,ze..
Zbytecne,ne?:-8::-*

Dnes jsem recept vyzkoušela, je jednoduchý a makovec je opravdu výborný, vláčný a není suchý. Asi dlouho nevydrží.

Děkuji za recept. Jednoduchý,rychlá příprava a velmi chutný.Žádné pravopisné chyby jsem neobjevila a vzhledem k tomu,že se ve všech médiích hovoří hovorově, nevidím nic nevhodného na formě, kterou je recept prezentován. Dle mého jej zvládne i malé dítě, proto nechápu, co je na něm nesrozumitelného. A jen tak mimochodem,na těchto stránkách hledám jednoduché recepty a ne pravidla českého pravopisu ani experta přes grafickou úpravu.pro mě byla zkušenost s tímto receptem velmi pozitivní.:yes:;-)

Oldřiška 25. 1. 2015 20:20
Vcera pekla vitana dnes ja podle tohoto receptu a 100 a jedno výborný recept peču zase:-K

Makovník jsem pekla včera již podruhé a opět se povedl na jedničku.:yes::yes: Je vynikající a moc nám chutnal - a už není...:-K
Přidala jsem citrónovou kůru i šťávu, ubrala cukru a přidala lžíci marmelády navíc. Bodík letí!

Dita Vyletova 12. 6. 2014 19:19
Makovnik opravdu luxusni frci u nas jak na bezicim pase doporucuji:-p

Poprvé jsem pekla makovec a tak se mi povedl, že to snad není ani možný :-D ... máte 15. bodík. Je vynikající, nadýchaný a není suchý :yes::yes::yes:

Makovník je opravdu výborný :-) Není suchý, spíše je takový matlavý, a to je na něm opravdu skvělé, chválím :yes: ;-)

Dnes jsem upekla a chválím:yes:, chutnal celé rodině, je takový vláčný, určitě zopakuji:-K. Bodíček posílám a ukládám mezi oblíbené

Toho oleje neni potreba tolik, staci tak 2 lzicky jen aby se promichalo testo a na vymazani plechu, ja jsem pouzil olivovy italsky z Italie ;-)

Cukru muzete dat tez mene a na posyp pridat mouckovy cukr. Jinak diky moc za recept, konecne neco jednoduche a vyborne :yes:

marunda: taky jsem na radu přidala marmošky a vajíčko, je to lahoda:yes: Jednoduché, rychlé, výtečné ;-):-):-)

Terko, už dlouho mám chuť na makovec. Tak jsem zkusila ten Tvůj. Vynikající. Marmelády jsem dala víc, a 2 vejce, měla jsem větší hrníček. Tak přepisuji a určitě budu píct častěji. I pětiletý syn mi ho pochválil. Tak dávám bod. :yes::yes::yes:

majda 2: Děkuju, jsem ráda že chutnal :):-))

Terezko,makovník je výborný:yes:,dnes jsem jej upekla,chtěla jsem ho ještě překrát a promáznout marmeládou a nahoru dát citr.polevu,nakonec jsem jej nechala tak bez všeho,protože chutnál velice dobře.Dala jsem 2vejce,jedno se mi zdálo málo,použila jsem větší hrnek na suroviny,tak proto.:-))Přidávám 8bod a taky fotku,pokud nebude vadit:-D:-p:yes:

Jana Remkova: Janka, ak kupuješ mletý mak, tak je veľká pravdepodobnosť, že bude horký. Mletý mak státim horkne. Kupuj nemletý a zomeľ si ho doma.;-)

Je to super rychlovka, jenže poslední dobou, co koupím mák, tak je hořký. Nejlépe se mi osvědčil ochucený mám z Polska v konzervě 800g, jenže tady asi potřebuji sypký mletý mák.

Tak jsem ho dle receptu upekla, je vynikající, není suchý a Terko nic si z té fotky nedělej, nejde o fotku ale o výsledek :yes::-*:-p:-K

Proč ho nevyzkoušet;-)Je to rychlovka:yes:

maiva: Souhlasím a myslím, že ani ta fotka nikoho moc nepřiláká. Taky je spíš hala-bala. :no: Když už autorka něco zveřejňuje, měla by si s tím dát trochu práce, a to nejen se srozumitelným popisem receptu, ale také odstraněním gramatických chyb a lákavým naaranžováním jídla pro fotografování. Takhle to vypadá, jako by jí na čtenářích a na tom, kdo si moučník upeče, vlastně ani nezáleželo...... :-//

Viera: Možno, že ste ešte lepší nejedla a to bez urážky :-p

Zobrazit starší odpověď

Terezko, recept máš psaný hala-bala;-)projdi si to a uprav.
Zařazení- moučníky bábovka to určitě není:no: Také, chceš-li vidět co je považováno za luxusní moučník nakoukni pořádně ve vyhledávači.
Nevím, ale tyto řezy-buchta rozhodně bych za "luxusní" nepovažovala;-).

Tématické fráze:
makovník na plech, makovník, makovec, oblíbený recept na makovník, makovec recept, recept na makovník, makovník recept, luxusní makovec recept, vláčný makovník, luxusni makovec, makovník s jablky, recept na makovec, recept makovník, makovník bez vajec, výborný makovník, recept makovec, makovník bez vejce, makovec recepty, nejlepsi makovnik, vláčný makovec

Suroviny:
mouka hladká, cukr, kypřící prášek, cukr vanilkový, vejce, olej, mléko, mák mletý, marmeláda, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu