Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalamánky s prefermentem

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda 2

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 903 kJ /
2 845 kcal
Bílkoviny86,55 g
Tuky52,52 g
Vláknina31,61 g
Cholesterol 38 mg
Sodík 4,92 g
Sůl12,25 g
Sacharidy490,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve se připravíme den předem preferment a necháme kvasit do druhého dne. Krok 2: Těsto jsem připravovala v pekárně,nejdřív dáme tekuté a pak sypké suroviny,pak preferment,naposledy jsem dala nakynuté droždí v části mléka s rozpuštěným cukrem. Krok 3: V pekárně jsem nechala vymíchat a nakynout.Těsto vykynulo nádherně,musela jsem předčasně vytáhnout z pekárny,už bylo na skle. Krok 4: Těsto rozdělíme na 16 kousků a vyvalíme šišky,dáme na plech,potřeme žloutkem rozšlehaným vidličkou s kapkou vody,sypeme solí a kmínem. Krok 5: Necháme ještě 15minut kynout na plechu,pak vložíme do rozehřaté trouby na 200°C asi 15 minut.

Zveřejněno 18. 2. 2013

Poznámka autora majda 2

Chtěla jsem vyzkoušet nějaké pečivo s prefermentem od cathleen,recept na dalamánky jsem si vybrala od Jikotky.Doufám,že se holky nebudou na mě zlobit,že jsem spojila tyto dva recepty v jeden.Dalamánky jsou výborné.Cathleen děkuji za recept na preferment,budu ho používat častěji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dalamánky s prefermentem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJxA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dalamánky s prefermentem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJxA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

:-(( tak tomu receptu nerozumím. To znamená, že je zde :-O 250 mléka a 200vody =;-( 450 ml
na 650 g mouky. :-8o je nějak moc, ne? Dle základních receptů by se to mělo pohybovat max.
kolem 320ml. Vždyť je tam ještě lžíce oleje a máslo. nevím, možná nemám pravda , ale nepoužila bych tento recept. :-(

Žížalko, Cathleen: ;-);-);-) děkuji za odpověď - budu se raději držet toho malého množství.

cathleen:díky za upřesnění,vážím si toho:-)Nevím,jestli je to vhodné psát tady do příspěvku,ale zajímalo by mě ohledně toho kvásku.Dnes by ho měla přikrmit podruhé,přes noc mi klesl;-(:-K,netopíme v noci,tak to je asi tím,ale má bublinky:-)),mám ho přikrmovat vždy ve stejný čas,dělám to večer nebo můžu už teď,psala jsi,že když klesne,má hlad.Díky!:-8

majda 2: :-O:-O v žádném případě to neberu, žes mi chtěla něco pokazit!:-8:-K To určitě ne!
(Ono se v písemném projevu dost blbě upozorňuje na možné chybky, nechtěla bych, aby moje upřesnění vyznívalo jako nějaké mentorování a už vůbec ne povyšování se!:-8 )

Jak jsem psala - jsi šikula, že ses do toho pustila (zdejší průkopník;-) ) a znovu musím pochválit, když píšeš, že zkoušíš i výrobu kvásku:yes::yes:Budete mít doma jen výborné, zdravé pečivo:-K

Cathleen,chtěla jsem vyzkoušet preferment od tebe,nepodívala jsem se před tím na dávku surovin,myslela jsem,že to držím v hlavě a tak jsem se spletla jak v mouce,dala jsem žitnou chlebovou,tak v tom droždí.Dělala jsem totiž u toho kvásek na chléb taky od tebe,který mám dnes třetí den a jde mi hezký nahoru.Ještě k tomu prefermentu,dala jsem 150ml vody a 150gmouky chlébové,tím mi vzniklo hodně tuhé těsto,tak jsem přidala ještě vodu a tím i to droždí.Omlouvám se ti,vypadá to teď,podle komentářu,že ti chci pokazit tvé dobré jméno s tvými pekařskými zkušenostmi a nádhernými recepty,to v žádném případě,neodvolávala jsem se na tebe,jen jsem napsala,že jsem to chtěla vyzkoušet.Chyby se stávají,bohužel.Droždí v pečivu opravdu nebylo vůbec cítit.Cathleen,budu dál si péct podle tebe,jen se musím vytisknout před realizací recept,ale opravdu i tak byly dalamánky dobré.Takže je to můj originální recept!:-D:-K

Majdi, do prefermentu, který kyne (kvasí) poměrně dlouhou dobu, patří opravdu jen ždibínek droždí - pokud ho tam dáš hodně, nevím, jestli bude v těstě opravdu tak cítit, ale bude tam veliký nepoměr kvasinky - mouka - čas a kvasinky budou "hladovět".
Pokud se ti chce, mrkni se, co všecko o prefermentu píšu http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...

Jinak - musím velice pochválit za snahu vyzkoušet:-K:yes:, mám z toho radost. A třeba se preferment uchytí stejně, jako kdysi omládek (což je vlastně také jeden z prefermentů);-)

Nevím, ale myslím si, že v takovém množství musí být to droždí v pečivu příliš cítit :-8 Na preferment opravdu stačí droždí jen kousíček ;-)

Majdo, s prefermentem se odvoláváš na Cathleen - a tak mi nějak nejde do hlavy, proč tak veliký rozdíl v množství droždí.
Cathleen uvádí 150 ml vody, 150 g mouky hladké, 1-2 g droždí,
Ty máš 200 ml vody, 150 g mouky žitné chlebové a půl kostky droždí = 21 g (tj. o 20 g více).
:-O Jikotka má na dalamánky celkem 20 g droždí,
Ty máš kromě prefermentu ještě 21 g droždí, tedy celkem celou kostku droždí = 42 g.
:-? Proč takové rozdíly? :-?

:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Majdo, dalamánky jsou přímo zlaté a usměvavé;-)budu je muset vyzkoušet. Máš 1.bod:yes:

Tématické fráze:
aby nebylo cítit droždí, pečivo s prefermentem, pečení- proč je cítit z pečiva droždí, dalamanky z droždí, dalamánky caathlen, makové dalamánky, když je cítit droždí, proč je cítit droždí, výroba prefermentu, proč chléb při pečení klesne, dalamanek recept, proč mi po upečení chleba klesne, sypke drozdi je stejne velke jako kostka?, pecivo s prefermentom, proc v pekarne klesne chleba, aby po upečení nebylo cítit droždí, mouka vhodná na dalamánky, kvásku a prefermentu, proč je z chleba cítit droždí, droždí je citit

Suroviny:
mléko, sádlo, olej, kmín celý, sůl, cukr, mouka hladká, droždí, žloutek, sůl hrubá, kmín celý, voda, mouka žitná chlebová, droždí

Přidat fotografie receptu