Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Couračka

Klasická staročeská polévka z kysaného zelí vás v pochmurných dnech hezky zahřeje. Brambory povaříme s kořením a zahustíme. Přidáme uvařené zelí, zjemníme máslem a dochutíme opečenou slaninou, citronem a vejcem.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bahula Bahula

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 418 kJ /
2 251 kcal
Bílkoviny52,38 g
Tuky181,61 g
Vláknina23,30 g
Cholesterol 980 mg
Sodík 6,00 g
Sůl14,83 g
Sacharidy91,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupanou nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, vhodíme na ni zelí, zalijeme vařící osolenou vodou i s trochou láku, přidáme špetku cukru a vaříme doměkka. Krok 2: Zvlášť uvaříme oloupané brambory nakrájené na větší kostky se solí, kmínem, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Jakmile budou brambory skoro měkké, vybereme koření a zahustíme polévku moukou, kterou předem rozkvedláme ve smetaně. Krok 3: Povaříme ještě 15 minut, pak přidáme uvařené zelí i s tekutinou a zjemníme máslem. Krok 4: Závěrem přidáme opečenou slaninu se špetkou papriky. Dochutíme citronem a přidáme vejce.

Zveřejněno 23. 2. 2013

Poznámka autorky Bahula

Pokud se zdá zelí příliš ostré, propláchněte ho důkladně studenou vodou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Couračka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O94r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Couračka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O94r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Ivcaaa: Jsem ráda, že polévka chutnala :-K

Dobrá, nedala jsem uzene, a jen trochu smetany.

Mariola: Právě naopak, mouku v záklechtce (mouku ve vodě, mléce nebo smetaně) je třeba pořádně provařit!

Moc dobrá.Díky:-):-K:yes:

Matt: 15 minút je potrebné variť popraženú múku / teda múku v zásmažke/ nie múku, ktorá sa len vmieša so smotanou alebo vodou.

Mňam, vegetariánská zelňačka! Já jí miluju s uzeným masem a vývarem z něj :yes:

Vše na podobný způsob (pokrmy se zelím, klobásami, hřiby apod.) doma milujeme, ale vždy si recepty doladíme tak, aby se mouka provařovala aspoň min. 15 minut (ale spíše 20 !), to znamená tak, jak je třeba s moukou zacházet. Je všeobecně známo, že mouka, aby se předešlo nadýmání, pálení žáhy a jiným zažívacím problémům, se musí zhruba těch 15-20 min. povařit. Je s tím sice nepatrně více práce a chuťový efekt stejný, ale odměnou je nám kvalitně zpracované jídlo. Jinak recept je super, nedávno jsme dělali něco podobného - omáčka z kysaného zelí a také to bylo vynikající. :-D

Paaaani, to je polevka z meho mladi, casto jsme ji mivali a tak mam hned zase ten samy recept na osvezeni pameti a zitra ji varim!!!!!!:yes::-D

Bola som pred tridsiatimi rokmi v Luhačoviciach. Išli sme s manželom na prechádzku a z jedného bufetu bolo cítiť fantasticku vôňu. Pozrela som sa na ponuku a bola to Couračka. Boli sme po obede, tak som si ju nedala, ale podľa vône som si doma urobila polievku, ktorá všetkým chuti. Až dnes ma napadlo pozrieť ako sa tá polievka správne
robí a vidím, že som sa úplne trafila, len ja tam nedávam vajíčka.

SYMPATICO2@COX.NET: KL = kavova lzicka, PL = polevkova lzice ;-)

SYMPATICO2@COX.NET 7. 3. 2013 03:59
PROSIM NAPISTE MI CO JE TO "KL " A " PL " JSOU TO SKRATKY A NEROZUM CO TO ZNA,MENA ! DEKUJI.
ARIZONKA

Bahula: Bahulko,děkuji za odpověď, jsou tu bezva recepty, stojí za vyzkoušení. Už jsem se zaregistrovala, bodíky sice ještě nevím zač jsou, ale snad časem zjistím.

Karofka:Recept mám ze starého časopisu, kde bylo pár receptů od M.D. Rettigové a vajíčka měla být vmíchána do polévky. Na oběd jsem všem polévku nachystala jak je na obrázku. Trochu polévky zbylo na večeři, ale už mi nezbyla vajíčka a všichni je hledali:-)) Takže to všem s těma vajíčkama asi chutnalo :-K:-K:-K

Taky ji tak dělávám a často, ale bez těch vajec. Opravdu je tam dáváte? Nějak mi tam nepasují, ale možná to jde, jen o tom nevím.:-O

ta by mi chutnala :-p:yes::yes:

Tématické fráze:
polévka couračka, couračka z kyselého zelí, krkonošská couračka, couračka polévka, couralka, couračka s klobásou, polevka couralka, coračka, polívka couračka, šouračka, couračka s bramborem, polévky couračka, recept polévka couračka, polevkacouracka, kyselice recept, polévka-couračka, jak se dela couracka, polevka couracka recept, jak se vaři couračka, recepty polévka couračka

Suroviny:
cibule, sádlo, zelí kysané, voda, cukr krupice, brambory, sůl, kmín celý, bobkový list, koření nové koření, pepř, mouka hladká, smetana sladká, máslo, vejce, paprika sušená sladká, slanina, citron

Přidat fotografie receptu