Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Červenobílá zelňačka

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 482 kJ /
1 071 kcal
Bílkoviny32,96 g
Tuky7,37 g
Vláknina54,51 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,77 g
Sůl16,75 g
Sacharidy195,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve si dáme namočit houby, asi tak do 1/2 l vody, kam ještě přidáme trochu kmínu a pepře, oškrabeme brambory, oloupeme cibuli a česnek. Nálev z hub budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění. Krok 2: V kastrolu si rozpálíme sádlo, zpěníme nakrájenou cibuli na drobno a česnek na plátky a obě papriky. Necháme rozvonět, ale mícháme. Po chvilce tam vysypeme obě zelí i s nálevy a promícháme, podlijeme asi 1,5 – 2 litry vody, podle chuti přidáme tymián, mleté nové koření, malinko přisolíme, opepříme, ale počkáme si na výslednou chuť obou vod. Zelí provaříme cca 12 minut, vlijeme tam houby i s nálevem, nakrájenou klobásku na tenká kolečka a vaříme dalších 10 minut. Krok 3: V téže chvíli brambory nakrájíme na drobné kousky, dáme vařit asi do litru vod – osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list, můžeme přidat ten medvědí česnek – nálev z brambor budeme do polévky potřebovat, tak pozor na překořenění - a perlíme do měkka. Krok 4: Po této době, by mělo být zelí, houby uvařené tak akorát. Smícháme obě smetany, z polévky do smetany budeme opatrně přidávat po lžíčkách horkou vodu a kvedlat, aby se smetany nezdrcly. Až vznikne hustší jemná kašička, směs vléváme za stáleho míchání do polévky a prováříme asi 5 minut na malé teplotě, jen properlujeme. Krok 5: Ochutnáme, případně dochutíme, vložíme tam brambory i s vodou, promícháme a chvíli necháme spojit chutě už na vypnutém sporáku. Kdo chce, ještě dochutí a můžeme podávat.
Já nemusela už dochucovat ani octem ani jiným kořením. Polévka je velmi svěží, hustá, ale ne těžká a spolehlivě stačí jako samostatné jídlo Po rozležení druhý den je ještě lepší a z množství 4,5 litru teda moc nezbývá. Já nezahušťovala už ničím, husté to bylo dle nás dost, pokud někdo chce, zahustí moukou, ale pak provaří delší dobu. Můžeme ozdobit zakysanou smetanou

Zveřejněno 24. 2. 2013

Poznámka autorky spagetka

Vím, že zelňaček je tu dost, ale takovou to z obojího kysaného zelí jsem nenašla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Červenobílá zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3JLR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Červenobílá zelňačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3JLR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

bodik:-K

Zelňačku jsme měli asi před 14ti dny, počkám ještě týden a uvařím tuto, zelňačky milujeme v jakékoliv podobě:yes:

Tak dnes jsem ji dělala. Manželovi moc chutnala, tak z toho usuzuji, že byla určitě dobrá. Já ještě nemám čich, ale i tak jsem snědla čtyři misky, protože zelńačky miluji :-) I foto přidávám, a bodík jsem dala už dřív.

Miluji zelňačku v jakékoliv podobě,tahle by mi určitě chutnala :-p:-p:-p,ukládám a máš bodík :yes::yes::yes:

Zajímavý recept, určitě vyzkouším:yes::yes:+

Jééé, tak toto je na moje gusto :yes: Niet nič lepšie ako kyslá kapusta a čokoľvek z nej :-D:yes: Laďka, máš to fajn :yes:

Ladi, zrovna na zítřek jí mám v plánu, i když malinko jinak, ale čím hustější, tím lepší;-) Máš 5.bod:yes:

Polévka je moc dobrá a chuťově hodně zajímavě svěží. Manžel má v sobě od večera do teď už 4. misku, dcera zblajzla taky a vzala si do kastrůlku, mamce vzala taky. :yes::yes::yes:

zajímavý recept;-):-):yes: věřím, že jste si pochutnali;-):yes:

Vařila jsem ji Ladi v pátek, sice jednobarevnou, ale zalitou vývarem z uzených kostí a ještě jsem na klobásce opekla kousky brambor. Zelňačku můžu na všechny způsoby a tobě posílám 1. bodík :-p:yes:

Tématické fráze:
zelňačka recept, zelňačka bez hub, zelňačka na červeno, zelňačka česnek, koření do zelńačky, cervenobila, kuchařka pro dceru zelňačka, pálivá papryka překořenění, zelnáček, zelnačka v pytlíku, zelňačka koření, zelňačka bíla, zelňačka a česnek?, do zelňačky česnek, bílá zelňačka, zelnacka ze sklenky, dobrá zelňačka, česnek do zelňačky, oranžová zelňačka recept, zelnáčka

Suroviny:
zelí bílé kysané, zelí sterilované červené, houby sušené, klobása pikantní, slanina uzená, cibule, česnek, kmín celý, pepř mletý, sůl, koření nové koření mleté, tymián, česnek mědvědí, bobkový list, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, brambory, smetana zakysaná, tuk, voda

Přidat fotografie receptu