Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Karmínová krása na zahřátí" Kapiová polévka

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Středně náročný

Doba přípravy Příprava – 30 minut Pečení – 25 minut Vaření – 15

Příprava – 30 minut Pečení – 25 minut Vaření – 15

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 323 kJ /
1 511 kcal
Bílkoviny19,78 g
Tuky72,40 g
Vláknina39,72 g
Cholesterol 53 mg
Sodík 15,24 g
Sůl40,98 g
Sacharidy179,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozehřejte si troubu na 220°C. Kapie důkladně omyjte, ale ponechte je vcelku (včetně stopek), osušte a potřete je trochou olivového oleje (celkem asi 3 čajové lžičky). Poklaďte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 25 minut. Krok 2: Až se na paprikách začnou dělat bubliny, slupky se oddělí a místy zčernají, přesuňte papriky do mísy a přikryjte je potravinovou fólií. Mezitím si nakrájejte cibuli na tenká půl kolečka. Krok 3: V silnostěnné pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s 1 lžící oleje a smažte cibuli na středním plameni asi 15 minut. Česnek utřete (nebo prolisujte), přidejte ho k cibuli a ještě minutu společně smažte. Krok 4: Zapařené papriky přesuňte na prkénko, pomocí nože stáhněte slupku a vykrojte jádřinec se všemi semínky. Pokud jsou kapie dostatečně upečené a zapařené, měla by se slupka oddělovat skoro sama. Krok 5: „Nahé“ kapie nakrájejte na kousky (cca 2 cm velké), přidejte k osmažené česnekové cibuli a asi 10 minut smažte na středním plameni. Až se chutě všech surovin prolnou, zalijte je vývarem a vařte ještě 15 minut. Odstavte, nechte mírně zchladnout a rozmixujte ponorným mixérem. Krok 6: Podávejte na zahřátých talířích s troškou kysané smetany, případně ozdobené několika lístky tymiánu. Krok 7: Tipy a triky: Stopku kapiím před pečením neodstraňujte, bude se vám hodit jako držáček (papriky totiž pěkně pálí do prstů). Zapaření – tedy přikrytí mísy potravinovou fólií, případně uzavření v igelitovém sáčku – je ideální cesta jak uvolnit upečenou slupku. Polévku můžete podávat horkou (nejlépe společně s rozpečenou bagetou), ale i pořádně vychlazenou k lehkému letnímu obědu.
Chcete-li servírovat kapiovou polévku jako samostatné jídlo, doplňte ji troškou strouhaného sýra. Použít může parmezán či typicky řeckou fetu ale gurmetům doporučuji Popeláře – příjemně aromatický vláčný sýr zrající alespoň tři měsíce v popelu.

Zveřejněno 6. 3. 2013

Poznámka autora K@tka

Kompletní recept i s podrobným fotopostupem najdete na http://www.foodstyle.cz/products/kapiova-polevka/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Karmínová krása na zahřátí" Kapiová polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nJ2E

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Karmínová krása na zahřátí" Kapiová polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nJ2E

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

aisha: Děkuji :-*

Moc hezky recept a postup..:yes::yes:..pecene papriky mam take rada..:-K

Ráda vyzkouším, miluji peč. papriky :-8:-p:yes:

:yes:

zizala: Díky, tak ať chutná :-K

1974andrea: Děkuji :-K

Moc se mi líbí, pečené pepriky mají úžasnou chuť:-p:yes:

Zajímavá polévka, ukládám :yes:

Tématické fráze:
polévky na zahřátí, paprika karmínová, kapiová polévka se sýrem, polévka na zahřátí, typicky řecká polévka, smetanová kapiová omáčka, karminova paprika, držáček na čajový sáček šnek, jídlo pro zahřátí, salat kapiova, smetanova polevka s kapii, popelář sýr, polévka z červených paprik s parmazánem, fotogalerie karmínová červená, salat karminova, kapiový salát recepty, recepty na zahřátí

Suroviny:
kapie červená, cibule, česnek, bujón zeleninový, smetana kysaná, máslo, olej olivový

Přidat fotografie receptu