Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka

Pokud máte rádi houby připravené na kyselo, tato omáčka vás dostane svou lahodnou chutí. Ať už máte hříbky čerstvé nebo sušené, stačí k nim přidat kysanou smetanou a pár kapek octa. Obohatit můžete kořením a bylinkami dle chuti.

Hodnocení receptu je 3,9 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 35 min

45 min (10 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie151 kJ /
36 kcal
Bílkoviny1,15 g
Tuky0,20 g
Vláknina0,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy7,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby očistíme a nakrájíme. Krok 2: Houby dáme do malého množství vody, osolíme a vaříme je 30 minut. Krok 3: Zakysanou smetanu rozkvedláme s 1 lžící hladké mouky a přidáme do vařených hub. Krok 4: Necháme přejít varem a dochutíme solí a octem. Krok 5: Podáváme s bramborami nebo s knedlíkem.

TIP: Jaké uvařit knedlíky

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ojN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ojN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Vladimír 50 30. 9. 2017 16:13
Promíňte mi to,ale tenhle recept není na omáčku,ale na pěkný blaf!!!Kdo tohle vymyslel byl asi po tahu.Houby se dělají na sádle,osolí se,opepří.Chvilku(10 min) podusí,přidá se sladká smetana s moukou,20 minut povaří.Ten recept znám 45 roků,chutná výborně

V dětství nám houbovou omáčku o prázdninách vařila babička na Vysočině. Jedli jsme ji s vařenými bramborami.milovali jsme ji. Maminka ani babička už mezi námi nejsou a já musela tu pravou chuť houbové od babičky najít. Babička byla výborná kuchařka, kterou si zvali vařit na svatby do širokého okolí. Vařila jsem s kořením, s cibulkou , dusila jsem , vyzkoušela jsem rúzné varianty. Všechny byly chutné, ale v jednoduchosti je krása. Vyhrála to ta nejjednodušší - totožná s vaším receptem. Musím jí vařit velké množství - pokud jsou houby - a kdyby jí bylo i víc,vždy se všechna sní. Každý má jiné chutě a zvyklosti a tak když se mi recept nezdá, tak ho jednoduše nebudu vařit a nebudu ho ani hanět.

Jsem jihočeška, vařím omáčku podle babičky už léta, ale tahle, nevím sice jak chutná, ale vzhledově nic moc.Chut bych na ní určitě nedostala. Ale každý máme jiné chutě, jak se říká proti gustu...

jana:
Přesně takovou jsme dělali i u nás doma, jen místo kysané smetany jsme používali sladnou a jaká to byla dobrota.

Petra:no, přeju ti, abys vždy ty čerstvý houby měla ... atd....:-D:-D:-D:-D:-D, jinak vol slova lépe, kritika ano, ale hnus o jídle... no... tos odvážná, ale nic ve zlém, asi jsi mladá a nevíš, že takto se o jídle nemluví ;-);-);-)

Podle mě je tato omáčka nesmírný hnus.Houby by měly být čerstvé, nakrájené, osmažené zvlášť.Do hrnce by se měla zasmahnout cibulka, zaprášit moukou, zalít horkým hovězím vývarem a až poté přidat houby i se šťávou a dochutit ;)

cibulka do hněda,pak houby a dudit cca 20 min.pak koření azahustit smetanou-luxus!

PEPÍČEK 10. 10. 2011 11:36
spagetka: jako o hnusu se neříká a každý má pochopitelně rád recept podle chuti ale paní nebo slečno abych něco jedl jen proto že mam hlad tak to si koupím kus salámu nebo bagetu.
Já respektuji váš recept ale proto je tady diskuze.Sežente si kuchařku z roku 1955 kde se vaří vše na sádle ale dělá se poctivě vývar atd to je umění vaření mam za sebou 42 let v kuchyni vařím výhradně poctivou českou baštu ja to sice dražší jak vaření z dnešních náhražek ale jde o chut a hlavně si pochutnat tak Vám posílám kytičku a nezlobte se :-K

PEPÍČEK 10. 10. 2011 11:25
A máte krásnou hnědou omáčku k tomu kynutý DOMÁCÍ knedlíček nadýchaný a dam ruku do ohně že bude chutnat.
HLAVNĚ NEDÁVEJTE OCET CITRON SMETANU PAK TŘEBA CELER ATD TO JSOU INDENGRIENCE KDE SRAZÍTE CHUT A VŮNI HUB to je pak šlichta to je jako bych udělal houbovku z nakládaných hub v octě

PEPÍČEK 10. 10. 2011 11:17
Pochopitelně ještě kmín a pepř,sůl to je důležitý:-!

PEPÍČEK 10. 10. 2011 11:16
Ahoj holky a kluci já mam rád klasiku nic krom hub,cibule ,masa ,masoxu,podravky a trošku mouky na konec tam nedávam třeba smetanu či papriku věřím že se smetanou to má dobrou chut ale tu smetanu dávam tak do segetýnu třeba.
prostě cibulku do víc něž zlatova,vložim tam maso s hříbkama a zbytek těch věcí vařím do měkka z trošku zahustím a at jsem vařil v rekreačních střediscích nebo kde koliv jinde nikdo si nestěžoval a to bylo v jídelníčku komu chutnat nebude udělám místo toho jakou koliv minutku tak jak říkám pokud to má bejt na houbách tak houby a maso tak ahoj:-p

Ilona:...máte pravdu...sice zpět do školy :-D, ale recept Váš je za jedna! :yes:

At si každý vybere,je tu z čeho

Ilona:každý si dělá recept dle své chuti.l Klidně ten svůj přidejte. Já říct v dětství, že jídlo je hnus, NEDOSTANU CELÝ DEN ANI SKLENICI VODY. Přidej svůj recept, ale nekritizuj chutě jiných a nevyjafdřuj se o hnusu. Až budeš mít hlad, budeš vděčná i za plesnivej chleba, pokud se k němu dostaneš.Nemluvě o tom, že tenhle recept dobrý je.

Ilona:Nevím jak recept, ale váš pravopis také není žádná hitparáda, o vyjadřování se raději nezmiňuji.

www.toprecepty.czhouby se mají podusit s cibulkou přidá se kmín nové koření a bobkoví list omáčka se má zahustit jíškou a nakonec se dá kysaná smetana může se dát zeleninový vývar a citron pak už se to dá jíst ale recept co je tady je hnuswww.toprecepty.cz

houby se mají podusit s cibulkou přidá se kmín nové koření a bobkoví list omáčka se má zahustit jíškou a nakonec se dá kysaná smetana může se dát zeleninový vývar a citron pak už se to dá jíst ale recept co je tady je hnuswww.toprecepty.cz

štěpánka 9. 8. 2011 08:56
není lepší houby trochu osmahnout na cibulce?
;-)

:yes: nejlepší mňamka je z kuřátek ! to nemá chybu:-D

hrůza....:no:

Ale tady nepíšte kolik zhruba hub se má nakrájet.JInak jdu do toho také.

nic moc;-(

Babenky, nedráždite s tými čerstvými hubami :-!:-!:-!:-D:-D:-D

NATČA BATČA 28. 4. 2009 16:51
:yes::yes::yes::yes:GOOD:yes::yes::yes:

Natča Batča 28. 4. 2009 16:49
:yes:

Souhlasím s Luckou;-)

Spíš bych tu mouku rozkvrdlala v trošku mlece nebo vodě:- smetanu až se mouka převaři.

Dostala jsem chuť na houbovku tak jdu na to :) doufam ze si pochutnam diky za recept:)

Omáčka zahuštěná moukou se musí pořádně provařit(orčitě 10 min) - aby nebyla cítit moučná příchuť a byla lépe stravitelná

Tématické fráze:
recept na houbovou omáčku, houbová omáčka na smetaně pohlreich, štěpánská omáčka, houbove kyselo, hribova omacka, omáčka z hub, omáčka z kuřátek, houbová, omáčka na houbách, omáčka z lišek pohlreich, houbové recepty, bílá omáčka z hub, recept na smetanovou houbovou omáčku, houbová omáčka s hovězím masem, omáčka z čerstvých hub, hobová omáčka, recepty na houbovou omacku, recept na houbovou omáčku hnedou, štěpánská omáčka recept, houbová omáčka na smetaně ze sušenych hub

Suroviny:
houby čerstvé, smetana zakysaná, mouka hladká, voda, sůl, ocet

Přidat fotografie receptu