Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Lehká jako peříčko" Panna cotta s vůni kardamomu s mangovým přelivem

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 192 min Doba přípravy: 12 min Doba tepelné úpravy: 180 min

192 min (12 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 9 malých báboviček

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 978 kJ /
2 146 kcal
Bílkoviny16,01 g
Tuky181,06 g
Vláknina4,80 g
Cholesterol 600 mg
Sodík 191 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy110,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Želatinové plátky namočte do mísy se studenou vodou a nechte je nabobtnat. Do hrnce s těžkým dnem vlijte všechnu smetanu a oslaďte 5 lžičkami třtinového cukru. Okořeňte jednou a půl lžičkou kardamomu i půl lžičkou skořice a vařte na velmi mírném plameni za občasného míchání asi tak 4 minuty, aby smetana pořádně nasála vůni koření. Krok 2: Plátky želatiny pořádně vyždímejte a přidejte do horké kořeněné smetany – okamžitě se rozpustí. Odstavte z ohně a přeceďte přes velmi jemné síto (klidně i nadvakrát). Krok 3: Silikonové formičky na muffiny vymažte pomocí mašlovačky olejem jen tak, aby se omastilo dno i stěny (ale nevytvořila se loužička). Přebytečný olej případně odsajte ubrouskem. Krok 4: Smetanový základ pomocí lžíce přesuňte do vymaštěných formiček, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout. Krok 5: Mezitím si připravte mangovou omáčku. Mango rozkrojte na půl a zbavte ho slupky (u zralého ovoce jde slupka dolů prakticky sama). Dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte ji na malé kostky. Vložte do hrnce, oslaďte dvěma lžičkami třtinového cukru a vařte na mírném plameni asi 3 minuty, až se mango rozvaří. Krok 6: Poté jej ponorným mixérem rozmixujte na hladké pyré, které propasírujte jemným sítem, abyste se zbavily případných vláken. Vymačkejte šťávu z poloviny citronu i z celé klementinky a rozřeďte jí mangové pyré. Krok 7: Nechte vychladnout, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice vychladit. Jakmile je panna cotta pěkně ztuhlá, opatrně ji oddělte od stěn silikonové formičky tak, aby se celá bábovička uvolnila a pak ji pomalu vyklopte na talíř. Krok 8: Dozdobte vychlazenou mangovou omáčkou, případně snítkou máty a podávejte.

Zveřejněno 8. 3. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky, stejně jako podrobný potopostup najdete na http://www.foodstyle.cz/products/panna-cotta-ochuc...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Lehká jako peříčko" Panna cotta s vůni kardamomu s mangovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O9WL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Lehká jako peříčko" Panna cotta s vůni kardamomu s mangovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O9WL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Nikdy jsem nerekla, ze musi byt v mistickach. Prave proto je pak videt, ze se lehce trese... Ale nebudu se dohadovat, at si kazdy dela jak pevnou chce.

Elle Guinea: No, v Italii pana cotta neni zadna "tresouci se" hmota a ne vzdy se pripravuji jednotlive porce do misticek ci sklenicek, ale delaji se treba cihlicky https://www.cucchiaio.it/ricetta/ricetta-panna-cot..., ktere se, jak muzes videt, pak krajeji na jednotlive porce nozem. Tak toto je asi ona spravna italska konzistence.
V surovinach je pouzito 500 ml smetany, 1 dcl mleka + 10 g platkove zelatiny. Ty 2 g navic proto, aby mleko, ktere je jinak huste nez smetana, konzistenci celkoveho vysledku "nenaredilo"
Autorka pouzila 600 ml smetany, tkz. podle meho celkem

Jen bych možná pro přehlednost - v diskuzi se střídají plátky a gramy - ;-) dodala, že 1 plátek želatiny ( Oetker - 6 plátků celkem 10 g) je 1,66 gramu.

bofinka: Ano, uvadet se ma v gramech, ale myslela jsem platky, ktere jsou dostupne u nas. Kazdopadne nevim, jaky recept mate, ale v italskych receptech (a logicky a dle chuti take, pokud jste nekdy pravou panna cottu ochutnala) je pomer podobny tomu, jak jsem psala. Jinak z toho mate cesky zelatinovy dort a ne panna cottu. Ta se ma trast a zelatina jen lehce pomaha drzet tvar. Ale samozrejme at si kazdy uzpusobi pak dle chuti.:yes:

Elle Guinea: Zakladni recept pravi, ze na 500 ml smetany patri 8 gramu platkove zelatiny. Pak jsou ruzne varianty, treba pridat k 500 ml smetany 100 ml mleka, nebo 400 ml smetany + 100 ml silne kavy, ale v tom pripade se o neco malo zvysuje i gramaz zelatiny. Zelatina by se mela u takovychto receptu uvadet v gramecch.
Pochopitelne nic nebrani tomu, aby si kazdy upravil konzistenci podle osobniho gusta.

Nápad s kořením a mangem super.:yes: Jen na panna cottu se nedává poměr tekutiny a želatiny tak vysoký... správně se má hodně třást po vyklopení. Máte v receptu v podstatě 100ml tekutiny = 1 plátek želatiny. To je strašně moc, dezert by pak byl jak brok. U tohoto typu dezertu stačí tak 1 plátek na 200-250ml.:-)

:yes::-)):yes:

aadulka: Vždy jsem si myslela, že jsou možné obě varianty, ale teď jsem si to ověřila ve slovníku cizích slov a máte pravdu, děkuji. Opraveno :-K

Název koření je správně kardamoM :-)

:yes::yes::-)

vypadá to skvělé, určitě vyzkouším :-p:yes:

:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
panacota video, kardamom recepty, mango kuchyňské recepty, mangové pyré, formičky na panna cotta, mangova panacota, recept na pannacotu, panacota recept video, dezert mango pannacota, panacota s mangovym pire, panna cotta ostrava, jak dlouho tuhne panacota, panacota recept, korenena panna cota, recepty na pannacotu, jak dlouho tuhne panna cotta, panna cotta recept, panacota mango, skvělá panna cota, formičky na pannacotu

Suroviny:
mango, smetana ke šlehání, cukr třtinový, šťáva citronová, mandarinky, želatina, kardamom mletý, skořice mletá, citron, klementinka

Přidat fotografie receptu