Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová panenka ve slanině na žampionech

Vepřová panenka je libové jemné maso, kterému obalení slaninou pomůže, aby se při tepelné úpravě nevysušilo. Žampiony pokrm výborně dochutí, vše spolu hezky ladí. Panenka ve slanině a na žampionech vám určitě zachutná.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Středně náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie295 kJ /
70 kcal
Bílkoviny2,13 g
Tuky0,37 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy13,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Panenku nakrájíme na cca 3cm kousky. Osolíme a opepříme ji ze všech stran.
Každý kousek zabalíme do delšího plátku slaniny a zajistíme párátkem. Krok 2: Na pánvi rozehřejeme olej a na něm panenku z každé strany opečeme cca 3 minuty a odložíme mezi dva talíře, abychom ji udrželi teplou. Krok 3: Žampiony nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno a zbytek slaniny na nudličky, které spolu orestujeme dorůžova na zbylém výpeku z masa. Krok 4: Pak směs zaprášíme moukou, mírně osmahneme a zalijeme cca 1 a 1/2 dcl vody. Šťávu dobře provaříme, ke konci přidáme opečené kousky panenky a necháme je prohřát. Krok 5: Podáváme s vařeným bramborem.

Zveřejněno 8. 3. 2013

Poznámka autorky JanaDorazinova

Můj experiment. Záměrně neuvádím množství, každý použije tolik, kolik lidí bude u stolu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka ve slanině na žampionech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VZ4W

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka ve slanině na žampionech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VZ4W

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Tak to si udělám ... mnamka :P

Tomáš: Děkuji :-)

Naprosto luxusní :-K

Irule: Jééééé, to mám fakt velkou radost!!!:-)

Jani byl to luxusní oběd, podávala jsem s bramborovými lupínky. Takže děkuji, bodík už jsem poslala, teď jen foto :-K;-)

rebeka: díky;-)

povedená panenka;-):-):yes::yes:

Dana61: Je to tak:-((, může se to stát. Je to tak i s roštěnou. Musí být z mladého býka, jinak je tuhá:-//

nááádhera:yes::-D nádherně připravené:yes: i já mám z těchto minutek trauma;-) minule jsem měla panenku snad ze stoleté svině:-D uvnitř růžová, šťavnatá, ale tak tuhá, že se mi chtělo brečet;-(

Panenku, moc ráda dělávám a je výborná na mnoho způsobů, stejně tak i tento vypadá výborně, Jani, je to moc prima;-):-p:yes::-)

BILKOVAI: Ivetko, jde vždycky o poprvé, pak už je to otázka praxe, neboj, na té panence to jde pěkně, uvidíš, zkus, pak budeš mít sama radost;-):-p

BILKOVAI:Ivetko,nezaložíme klub;-):-D:-DJá to neumím ani z veřového masa:-8Netroufnu si a Janě receptík chválím:yes:
Krásná bašta:-p:-K

Arnold Hagara 8. 3. 2013 17:56
Neviem, komu skôr odpovedať.

Pani Remková ako vždy dáma, s vysokou kultúrou a skromnosťou zároveň.
Blahoželám a budem naďalej fandiť!

aple:
Viem veľmi dobre, kde sa táto časť mäsa nachádza.

JitkaS:
Potvrdené.

1974andrea:
To je otázka kulinárskej šikovnosti (alebo nešikovnosti). V našej domácnosti sa táto časť mäsa pripravuje veľmi často práve kvôli tomu, že nie je mastná a jej príprava trvá len niekoľko minút, čo v dnešnej dobe je tiež dôležité a z časových dôvodov temer nevyhnutné. Okrem toho je cenovo výhodnejšia, než napr. menejkvalitnejšie časti z hovädzieho mäsa.

Andrea:
Kultúra.

spagetka:
Súhlasím, ale napriek tomu tá zhoda názvu a meno futbalistu mi nejdú dohromady.
V niektorých európskych krajinách sa názov sviečková používa pre túto časť mäsa tak pre hovädzie, teľacie, bravčové, baranie, kuracie a morčacie mäso a samozrejme pre divinu. Má to tú výhodu, že je každému hneď jasné, že sa jedná o najlepiu časť toho-ktorého zvieraťa.

Dúfam, že môj "výlet" do našej spoločnej futbalovej histórie a politiky nespôsobil nič, čo by mohlo tak pri počítači ako pri sporáku niekoho nahnevať, že to do kulinárskych receptov nepatrí alebo vyvolať dojem, že chcem, aby sa nepoužíval názov "panenka" (v niektorých oblastiach Slovenska používajú toto slovo v spojení Panenka Mária - takže nielen futbalista...).

Jana Remkova : :-D:-D;-):yes:

BILKOVAI: Tak to mne fakt Ivet těší, že s tím nemám problém jen já;-). Tuhle jsem fakt odhadla..HEURÉKA:-D

Jani paráda! V přípravě těchto jídel, včetně hovězích steaků mám stejný problém. Bude dostatečně propečené, šťavnaté a naopak nebude suché....? Věřím, že se Ti jídlo povedlo. Obrázky mluví za vše;-):yes: Taky se do něčeho takového musím pustit. No, teď budu dělat vepřové v kapustě, já vím, je to trošku o něčem jiném :-D , ale příště už bude panenka;-)

Arnold Hagara: vepřová panenka se nechala sehnat i za komunismu pod tímto názvem, i když těžko a sorry, s fotbalem to fakt nemá nic společného, řezníci to pužívali odjakživa, i když je fakt, že u nás to bylo dříve obtížně sehnatelné maso, ale : " vepřová panenka je téměř výhradně velký bedrovec (m. psoas major)." Jelikož mám v široké rodině řezníky už z dob Rakouska-Uherska a jsou to i příbuzní od manžela z Německa, vím, že tento název používali i sudetští řezníci v Jizerkách naprosto běžně.

Arnold Hagara: No asi tak. Česky je to panenka, ať se ti to líbí nebo ne:-!
Víš jak se to říká, komu se to nelíbí ať si p....políbí:-8:-D

Arnold Hagara:Já si teda nemyslím, a je to můj názor, že by obalením slaninou někdo panenku znehodnotil. Je to část masa prakticky bez tuku a slanina jí dodá " šťávu". ;-)

Arnold Hagara: Z internetu: "Nejkvalitnější maso z vepřového je PANENSKÁ PEČENĚ (panenka). Občas se jí říká vepřová svíčková. Stejně jako hovězí svíčková i vepřová panenka je sval pod hřbetem."

Arnold Hagara:Protože se panenka nechávala u páteře a kotlety se sekaly i s panenkou.

Arnold Hagara: Díky za názor;-) a vážím si téhle kritiky. Co bych dodala? Možná bych mohla podotknout, že vepřovou panenku neznám pod jiným názvem, u nás je tak nazvaná i za pultem řezníka a taky to, že ne tak často si ji dopřávám, abych ji uměla na 100%.;-). Je to z mé strany jen experiment a dost důležité pro mne je, abychom to snědli a v rámci možností nám chutnalo a to se stalo..;-) Taky se bez mučení přiznávám, že zdaleka nejsem tak dobrá kuchařka, protože tahle jídla nejsou zrovna mou specialitou. Nikdy si nejsem jistá, že maso bude měkké a tak jen doufám. O hovězím bifteku se raději ani nezmiňuji, ten bych raději nikdy neprznila,:-D musela bych se mu v důsledku něčeho nepovedeného omluvit:-8.

Možná právě proto, že kdysi tyhle lahůdky nebyly běžně k dostání a dnes jsou docela nákladné, je tak často nedělám, abych měla nějakou praxi. Ještě jednou moc děkuji za tenhle komentář;-)

Arnold Hagara 8. 3. 2013 14:56
Ja som fanúšik kulinárskych výtvorov pani Remkovej, ale tentokrát by som recept nehodnotil 10-mi bodmi z desiatich (8,5-9). Myslím si, že bravčová sviečková je dobré mäso samo o sebe a teda nepotrebuje pridávať šampiňóny či anglickú slaninu, ktoré jej, podľa mňa, uberú svoju typickú a ničím nezameniteľnú chuť.
Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že recepty pani Remkovej sú na tejto web stránke stále tie najlepšie a zatiaľ nikým neprekonané!

Desí ma názov mäsa "panenka". Podľa mňa je to nedostatok úcty k menu najslávnejšieho československého futbalistu všetkých čias (Antonín Panenka a nie kus mäsa), ktorého gól vo finále Majstrovstiev Európy nielenže nám dal majstrovský titul, ale že položil na kolená mužstvo namyslených Nemcov (dvaja z nich skončili v blázinci...), čo nikto iný z Československa nikdy viac nedokázal (ani ten gól a ani ten blázinec!!!...) a že jeho originálny gól je do dnešného dňa nazývaný ako gól "à la Panenka" na celom svete (dnes niektorí hráči sa odvážia o podobný hazard, aj keď nie vždy s úspechom...).

Prečo sa hovädzia sviečková nenázýva "hovädzia panenka"?
Nie je to preto, že za čias komunistického teroru sa v lepších reštauráciách dal jesť biftek z tohoto mäsa, ale nikdy sa neobjavilo jedlo z bravčovej sviečkovej? Kam išlo toto mäso? Do Sovietskeho zväzu na Brežnevov stôl? Predsa bravčové mäso vždy bolo to najkonzumovanejšie v našich zemiach (okrem obdobia vládnutia primitívneho prezidenta Novotného). Alebo tie komunistické beštie mali viacej rešpektu pred pánom futbalistom Antonínom Panenkom?
Predsa svine (tentokrát mám na mysli len zvieratá...) mali aj vtedy časť, ktorá sa volá sviečková! Čo robili tie svine (tentokrát nemám na mysli tie zvieratá...) s tým mäsom? Prečo som musel čakať až do mojich tridsiatich rokov, aby som toto mäso ochutnal a aj to za hranicami a nie doma?


:-):yes:

Díky, holky:-8

:-p:yes: panenka moc dobré masíčko :yes::-p

Teda Jani, ty tvoje recepty a fotky, no úžasné :yes::yes::yes:
Hned tisknu a vyzkouším :-p a bodík přidávám už teď :yes:

Tématické fráze:
veprova panenka recepty, vepřová panenka, vepřová panenka ve slanině, vepřova panenka recept, vepřová panenka na slanině, vepřová panenka se slaninou a žampiony, recepty z vepřové panenky, vepřová svíčková panenka recept, vepřová panenka na houbách, recepty na vepřovou panenku, vepřová panenka ve slanině recept, vepřová svíčková na žampionech, recept na svíčkovou panenku, vepřová svíčková ve slanině, panenka žampiony, vepřová pannenka na žampionech, recept na vepřovou panenku, svickova ve slanine, žampiony na slanině, panenka se žampiony

Suroviny:
panenka vepřová, žampióny, slanina anglická, cibule, sůl, pepř, olej, mouka hladká, voda

Přidat fotografie receptu