Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí rendang

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

badak badak

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 300 min

300 min (300 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 057 kJ /
3 838 kcal
Bílkoviny252,68 g
Tuky257,69 g
Vláknina47,70 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 748 mg
Sůl1,58 g
Sacharidy114,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Toto je jedno z poměrně složitých jídel jihovýchodní Ázie, náročné na suroviny i přípravu, ale naprosto jedinečné svou symfonií chutí a rafinovanou pikantností. Pochází z oblasti Padangu jižní Sumatry. Krok 2: Den předem opražíme 2 – 3 minuty na pánvi při střední teplotě směs koření, dokud se nerozvoní. Pak je rozdrtíme nebo rozmixujeme na jemný prášek, který rozdělíme a v jedné polovině obalíme kostky masa které dáme odležet do ledničky. Krok 3: Rozdrtíme nebo rozmixujeme postupně složky rendangové pasty a mírně naředíme vodou. Druhou polovinu prážku z koření přidáme do pasty a takto připravenou pastu osmažíme několik minut na oleji, přidáme kostky masa a dále smažíme při nižší teplotě 5 – 6 minut za stálého míchání, aby bylo maso rovnoměrně pastou pokryto. Přidáme kokosové mléko, nastrouhané jablko, vodu nebo slepičí bujón, přivedeme k varu a udržujeme při nižší teplotě jednu hodinu nebo až do změknutí hovězího. Během poslední čtvrthodiny mícháme. Krok 4: V malajských nebo indonéských receptech se směs dusí při co nejmírnější teplotě i přes osm hodin, , nebo proces přeruší a pokračují až další den. Ale jedinečná chuť rendangu vynikne již při době přípravy dle našeho receptu. Omáčka však musí být velmi hustá, téměř pastovitá. Krok 5: Na závěr opatrně opražíme na suché pánvi kokos – snadno se přepálí, takže jen do světle hněda. Rozmixujeme nebo rozdrtíme na prášek. Po dovaření rendangu vmícháme do směsi a dochutíme dle chuti solí, sambálem, pepřem, a někdy i hnědým cukrem. Rendang podáváme s rýží, případně přidáme krevetové crakery (kroepoek).

Zveřejněno 16. 3. 2013

Poznámka autora badak

Většina ingrediencí nebo jejich náhražek je k sehnání na internetu, třeba voskové ořechy kemiri na webu - www.theasiancookshop.co.uk/candle-nut-candlenutskemiri-nuts-2256-p.asp). Kaffirové listy lze zaměnit bobkovým listem a trocho limetkové strouhané kůry. Tamarind lze nahradit tamarindovou šťávou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí rendang

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mXLO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí rendang

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mXLO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

To Nonya: dík za ten odkaz na 50 nejlepších, chvilku mi trvalo než jsem se prohrabal až k rendangu. Ale myslím, že by tam opravdu měl patřit třeba bramborák, nebo třeba bryndzové halušky - geniální jídlo, které svět ještě neobjevil...

Ani já nepatlám špagety s vegetou. Recept jsem pročetla a zkonstatovala, že bych tohle prostě nedala, souhlasím s Jitkou, nedokážu si představit jak to má ve výsledku chutnat, podle ingrediencí skvěle, takže posílám bodík.:yes::yes::yes:

To Nonya: díky za skvělé ilustrační foto, mám jenom několik foteček "Padang stolu", kde je rendagn jen jeden z mnoha (jídelníček je tvořen pyramidou misek s různými dobrotami, vyrovnaných na stole před hostem. Platí se jen to, z čeho host ochutná).. Přiznávám, že tento recept je opravdu komplikovaný a pokusím se svou vinu odčinit něčím jednodušším. Nic to ovšem nemění na faktu, že je možno rendang připravit i u nás a výsledek stojí za to.

1974, ja som prekvapeny ze to sem pridal je to zlozity recept a tazko sa robi + suroviny , preto mimo Indonezie ho skor podavaju v 'nedokoncenej-tekutej verzii" ako kalio, inac ako pozeram nas kuchar zabudol dat kokosove mlieko - preto sa to zle robi-prihara to ked sa robi tradicna skoro sucha skaramelizovana verzia.
PS: jitkas uplne s tebou suhlasim, aj tam je to len na slavnosti a dovod ze je to take suche - vydrzi to dlho bez ladniciek ( mozu si to zobrat na cesty).

Nonya: nyni nejste zrovna objektivni. I kdybych mela vsechny orig. ingredience, toto jidlo, aniz bych ho ochutnala predem tak, jak ma byt pripravene, neni mozne uvarit. Uznejte sam, ze priprava neni zrovna jednoducha, rekla bych, ze je hodne slozita a bez chutove zkusenosti neodhadnutelna. A to Vam prisaham, ze jse v zivote nikdy nepatlala spagety s vegetou!!

Já mám ráda tahle asijská jídla, ale myslím, že aby si člověk opravdu vychutnal takovéto pokrmy, je lepší si ho nechat připravit tak, jak má být připraven, včetně originálních ingrediencí. A tady u nás má bohužel málokdo takové možnosti.

Pridam docasne moju fotku aj s extra zeleninovym gulai.
Ked mas svoju lahko vyhodim :yes:

badak, badak, vybral si si zlu stranku tu taketo nefici, aj ked to bolo zvolene v roku 2011 na CNN travel ako najlepsie jedlo na svete.
PS: Ani jedno ceske v prvych 50 ...ale dostanes menej bodov ako keby si zmiesal spagety s vegetou :-D
Tak aspon bod odo mna ;-) inac je to vlastne skaramelizovane curry , vyborne jedlo, pripravuje sa len na specialne prilezitosti.
http://travel.cnn.com/explorations/eat/readers-cho...

Tématické fráze:
hovězí randang, koření rendang, hovězí na kokosu, randang, recept malajský rendang, hovězi gulai, rendag, směs z hovězího masa co mám ráda recepty, rendang s cibulí, hovezi maso orech co mám ráda recepty, hovězí rendeng, rengdang, malajsky rendang, tamarindová pasta náhražka, laos powder, pasta rendang, randang recepty, tamarind recepty, indonézká kuchyně hovězí maso, hovězí kalio

Suroviny:
olej, maso hovězí, mléko kokosové, kokos strouhaný, listy limetky, jablko, kokos strouhaný, koření sambal, zázvor, kurkuma, galangal, tráva citronová, pasta krevetová, chilli paprika čerstvá zelená, chilli paprika sušená, cibule, cibule šalotka, kardamom, česnek, koriandr, fenykl, koření hřebíček, ořechy

Přidat fotografie receptu