Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort srdce s růžemi

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 917 kJ /
2 848 kcal
Bílkoviny74,46 g
Tuky100,93 g
Vláknina6,40 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 631 mg
Sůl1,35 g
Sacharidy403,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháme po částech cukr. Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn. Krok 2: Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu. Krok 3: Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám. Krok 4: Těsto naneseme rovnoměrně do formy. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb. Krok 5: Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo. Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet/uzrát do druhého dne. Krok 6: Hrh hrk krém: Do mísy nalijeme 3/4 šťávy z kompotu, smetanu ke šlehání, na to pudinky a ztužovač. Mícháme metlou tak dlouho, až se hmoty spojí do pevného krému. Krok 7: Máslový krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme, až lehce zbělá, poté do něj po lžících a na pomalé otáčky zašleháme pudink se lžící koňaku. Krok 8: Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola. Pomocí nitě, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý. Krok 9: Máslovým krémem uděláme podél kraje srdce mantinel, aby hrk krém nepřišel do kontaktu s potahovkou a nerozpouštěl ji. Krok 10: Spodní placku mezi mantinely namažeme krémem, poklademe jemně pokrájenými broskvemi. Příklopnou část pomažeme džemem, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe. Další patro znovu nakrémujeme (mantinel a doprostřed hrk), poklademe broskvemi, potřeme opět příklopku džemem a zkompletujeme. Krok 11: Nožem lehce ořežeme horní hrany srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme pomocí zdobícího sáčku v proužcích máslový krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne. Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme. Krok 12: Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla a vypracujeme. Když potahovka zvláční, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort. Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Krok 13: Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu. Krok 14: Nabarvíme si hmotu velikosti tenisáku na červeno a zeleno. Pomocí silikonové formičky si vytvoříme zdobení. Natlačujeme do reliéfů,zahlazujeme příborovým nožem. Potom opatrně vyjmeme a pomocí alkoholu lepíme dle fantazie na dort.

Zveřejněno 30. 3. 2013

Poznámka autorky srettka

Chtěla jsem ozkoušet silikonovou reliéfní formičku (za 180Kč u šikmokuků). Švagrovcům se líbil,prý jak malý svatební :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort srdce s růžemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BXLn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort srdce s růžemi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BXLn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Sretti opět boduješ :yes::yes:Nádhera, preciznost,dokonalost :yes::yes::yes::-K

Tak precizně napsaný recept na dort se jenom tak nevidí.:yes:
Strettka, pod potahovku taky používám máslový krém. Dort plním jak ty šlehačkovým krémem a boky máslovým. Ten mantinel jsem nedělala.:-O Nenapadlo mě to.:-) Dík za radu.:yes: Super. :yes: Dovolím si pro začínající cukrářky napsat další vychytávku - doplnění.
ABY KRÉM POD MARCIPÁNEM NETEKL:
Pod marcipán - na boky dortu v ŽÁDNÉM případě NEPATŘÍ krém s vysokým obsahem vody (šlehačkový, tvarohový nebo ze zakysané smetany). Marcipán se na něm začne roztékat.
Krém pod marcipán je nejlepší máslový – nastavovaný kaší nebo pudinkem, ale POZOR :-! = pudink, se musí UDĚLAT Z VODY.;-)
Pokud je Z MLÉKA stává se, že MARCIPÁN TEČE.;-)
Strettka, tvému precizně napsanému receptu a krásnému dortíku posílám velkého boďana.
Ty růžičky jsou fantastické. :yes: :yes: :yes:

srettka: To verim, ze byli nadseni, je krasny, komu by se nelibil, ze? Hledala jsem tvoji nalozenou cervenou repu a udelam. Jiz jsem drive vyzkousela, moc dobra, zapomela jsem pochvalit, uz se vari!

Nádherný popis celého dortu:yes:,výsledek taky krásný!:yes::-))

Sretti, vyzkoušela jsi moc hezky, posílám bodík, škoda, že nejsem Tvoje příbuzná :-p:-);-):-K+2:yes:

:yes::yes::-K

Tématické fráze:
dort srdce zdobený krémem, dort s ružemi, dort srdce, krémový dort srdce, srdce dort zdobený krémem, dorty s růžemi, krémové dorty srdce, dort srdce s krémem, dort srdce recept, dort s marcipánovými růžemi, dort krémové srdce, dorty ve tvaru srdce, zdobení dortu růžemi, krémové růžičky po celém dortě, dort ve tvaru srdce, dort srdce kremovy, marcipánový dort s růžemi, dort s krémovými růžemi, marcipánový dort ve tvaru srdce, dort srdce krémové

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, olej, sůl, esence vanilková, šťáva z kompotu, šlehačka, pudink vanilkový bez vaření, ztužovač šlehačky, máslo, pudink vanilkový, mléko, cukr krupice, koňak vaječný, kompot broskvový, smartflex, potravinářské barvivo, rum

Přidat fotografie receptu