Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina mléčná omáčka

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-5

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 285 kJ /
785 kcal
Bílkoviny45,40 g
Tuky18,80 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 6,88 g
Sůl17,20 g
Sacharidy108,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme na mírný plamen vařit 1 litr mléka a osolíme ho. Krok 2: Ve zbylých 2 dl mléka rozmícháme dohladka mouku a vlijeme do mléka. Když mléko začne vařit, stále mícháme a dáváme pozor, aby se omáčka nepřichytla ke dnu, ráda se připaluje. Vaříme poctivých 15 minut za stálého míchání na mírném ohni, před odstavením z plotýnky už jen dosladíme. Krok 3: Podáváme ihned, protože omáčka má tendenci rychle houstnout. Podáváme zásadně s domácím uzeným masem a bramborovými knedlíky.

Zveřejněno 1. 4. 2013

Poznámka autorky ivulinka

Nevím, odkud tento recept moje babička měla a ani nevím, kolik lidí v našem okolí tuhle omáčku vaří, spousta lidí ji ale nezná a tady na stránkách není.

Chutná jen sladko-slaně, ale v kombinaci s uzeným masem a bramborovými knedlíky je to v naší rodině velká dobrota.

Pozor: omáčka nesmí být ani příliš slaná a ani příliš sladká, tyto chutě mají být vyvážené, proto doporučuji dochucovat s velkou opatrností. A každému taky chutnat nemusí...

A na závěr: nikdy jindy se u nás tomuto pokrmu neřeklo jinak než

" mličná máčka "

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina mléčná omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gDLl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina mléčná omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gDLl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

:yes::yes: Znám jako základ na všechny bílé omáčky... od koho, no taky od babičky a mamky;-) dělala se tak i "vajičková máčka"( s brambory uvařenými s kmínem a vajíčky natvrdo, všechno na kostičky a vmíchané do omáčky, s mladou cibulkou nebo pórkem) a to byla velká dobrota. Ani nevím, proč jsem ji už léta nedělala;-(:-)

Bešamelová omáčka obráceně.Dělá se stejně,jen se mouka opraží a pak zaleje mlékem.Patří do kategorie tzv.bílých omáček.Tento postup je rychlejší a dělávám takto koprovku a i křenovou omáčku.Je moc dobrá a lze obměńovat -kaparová,okurková .Ivu,babičky se vyznaly a uměly!!! Tedy to uzené musí být špica,že nezbylo...škoda...:-)

Ivi, neznám, ale jak známo, ty snad ani nic špatného uvařit neumíš. Rozhodně vyzkouším. To maso, to je lahoda pro oko!:-)):-p

Je to pro mne něco nového a zároveň se mi vtírá myšlenka na něco podobného což si nemohu uvědomit a připomenout. Je to opravdu perfektní omajda /i základ/ na které se dá stavět dál a experimentovat. Mne to náramně sedí a dávám pochvalu a +bodík 15

tejaja: Teri, jsem potěšena, že omáčka nezklamala, děkuji za vyzkoušení:-K

Ivanka:yes::yes::yes: už je to uděláno, už je to hotovo...a snězeno :-D:-D:-D Robila som z polovičnej dávky, sme doma dvaja, stačí nám to.
Omáčka mala tú správnu hustotu, obávala som sa zbytočne:-8 Poctivo som miešala 15 min, za ten čas som prečítala 10 strán Plus 7, takže som spojila príjemné s užitočným:-D Cukor som nedala, mne sa ti to zdalo sladké aj bez neho, ale zato som posypala povrch jedla stúhaným chrenom. Nechcela som ho miešať do omáčky, chcela som ju takú, ako si napísala;-) Výýýýbornáááá;-):yes:
Pridala som ti fotečku a bod:-8

Přidat nastrouhaný křen a lepší křenovou omáčku nejen k uzenému jsem nejedla.
Tak to dělávala moje mamimka.:-)

krása :yes::yes::-K:-p

Používám jako základ na houbovku, křenovku, koprovku a erteplovú máčku s koprem a ztracenými vejci, vařím jenom 3 minuty i tak se mně trochu přichytí skoro vždycky, ale nesmí se připálit.hodnotím velmi dobře.

Pěkné, babička dělávala podobně, nějak mne to plete s její bílou polévkou, ale omáčka z uzeným a knedlíkem musí být prima:-p:yes:

Takové rodinné poklady mám moc ráda:yes::-K

Ivi, krása, rodinné striebro. :yes: Milujem staré tradičné recepty.

ivulinka:Ivuli, kdyby se do ní přidal kopr, tak máme chutnou koprovku:-p a tu tvojí také znám a také jí dělala moje babička i maminka.

Takto ji delava i moje babicka..;-):yes:..vlastne takto dela i mlecnou polevku..:yes:..vzdycky mi chutnala.

Ivuli, trochu mi to připomíná tuhle, kterou jsem sice dala mezi polévky, ale je to taky taková spíš omáčka:yes:
http://www.toprecepty.cz/recept/31364-hladka-ancka...

Souhlasím s Ivulinkou, omáčku znám dobře, dělám a opravdu množství mouky na množství mléka odpovídá, s uzeným neskutečná dobrota (uzené dělám s křenem v této omáčce)

ivulinka:Ivuli, nechci být za chytrolínku, také jsem mnohé rady docenila a tak co jsem sama z vlastního nápadu zkusila, nezištně předávám dál. Ještě mne napadlo, lehce ten cukr, co do omáčky přijde, předem zkaramelizovat, jen opravdu světle,pak teprve zalít mlékem a povařit, možná, že by chuť omáčky také byla zajímavá :-p

yanull:beru si tuto radu k srdci a budu si ji pamatovat, díky, rady starších se mají dodržovar;-):-D

ivulinka: Ivulinko,dovolím si přidat malou vychytávku, já si při vaření omáček už předem rozmíchám mouku na zahuštění, ona se za tu dobu pěkně nabobtná a pak není třeba ani tak dlouho provařovat a osvědčila se mi mouka polohrubá výběrová. Nedělá žmolky a hezky se provaří a nebo ji lze napůl promíchat s hladkou. :-p:-K


tejaja:Terezko, záleží na tom, kolik mouky se na lžíci nabere, zda rovně nebo vrchovatě;-)

ivulinka: ok, díky za radu;-)

tejaja: tak udělej jen poloviční množství a s tou solí a cukrem opravdu opatrně;-)

:yes: zajímavé a vypadá to moc chutně :-p:-K

ivulinka: Tak ja to vyskúšam, aj s tým údeným, ostala šunka po Veľkej noci :-D ;-)

tejaja:Teri, opravdu 4 pol. lž., já to dnes měřila, protože jsem věděla, že ji vložím sem na stránky a jak píši, omáčka rychle houstne a pokud by byla přeci jen řídká, není problém ji znovu malinko zatřít;-) a mrkni na detail omáčky na hlavní fotce, nevypadá řídce.

Omáčka je veľmi zaujímavá a chutná, len sa chcem opýtať na množstvo múky. Skutočne iba 4 lyžice ? Na 1,2 l mlieka to musí byť málo, nie? Bude to riedke, nie omáčkové...;-)

... ten detail uzeného = můj infarkt:-D
Krásné:yes::yes: ... a co je po babičce je vždy dokonalé, tradiční, odůvodněné, logické a výborné ;-);-);-)

ivuli, u nás se dělá taky, s noky a uzeným na křenu

yanull:když vyzkoušíš, budu ráda. Babičce už nic nevyřídím, bohužel, ale tobě děkuji za bodík a pochvalu:-K

Ivulinko:-K, tuto omáčku vidím poprvé, ale docela mne láká ji vyzkoušet. Jak píšeš, když se vše zkombinuje, může jít o dobrůtku, kterou mnozí neznáme, babičce i Tobě posílám bodík :-p:-);-):-K +1:yes:

Tématické fráze:
babiččiny recepty křenová omáčka, mléková omáčka, babiccina krenova omacka, babiččiny recepty omacky, okurková omáčka s vajíčkem, křenová omáčka s vajíčkem, mléčná křenová omáčka, bílá omáčka, omáčka s vajíčkem, krenova macka, babiččiny recepty-koprová omáčka, bila omacka s vejcem, bila máčka, babiciny recepty krenova omacka, křenová omáčka od babičky, vajickova omacka, křenová omáčka mléčná, babiččiny omáčky, babiččina koprovka, babiccina omacka

Suroviny:
mléko, sůl, cukr krupice, mouka hladká

Přidat fotografie receptu