Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sádlová kolečka

Oblíbené sádlové koláčky zná určitě každý. Pekly je naše babičky, maminky a v téhle tradici budou jistě pokračovat i další generace. K jejich přípravě potřebujete jen pár surovin a trochu času.

Hodnocení receptu je 4,3 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odpočinutí těsta

55 min (40 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odpočinutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 434 kJ /
3 211 kcal
Bílkoviny37,00 g
Tuky173,20 g
Vláknina19,20 g
Cholesterol 144 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy366,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme chvilku odpočinout v lednici. Krok 2: Z těsta tvoříme malé kuličky. Vařečkou do nich uděláme jamku, do které dáme, co máme rádi - oříšek, marmeládu, povidla, rozinky. Krok 3: Pečeme v mírně vyhřáté troubě, maximálně na 150 °C (v horkovzdušné troubě možná i méně) asi 15 minut a dáváme pozor, aby se nepřipálily.

TIP: Praktické rady k přípravě skvělých sádlovek

Zveřejněno 21. 12. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sádlová kolečka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk03

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sádlová kolečka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk03

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (33)

Klaruše: Opravdu to nemusí být receptem. Většinou je to vyšší teplota pečení (má být max 150°C) nebo nekvalitním sádlem...:-)

Klaruše:
No, a můžete říci při kolika °C jste pekla?:-)
Myslím si ale, že jste něco zvojtila - mně když se něco nepodaří, tak nejčastěji to bývá mou chybou (vážením, přepočtem, sklerózou);-)

No já to dělala ze sádla a mohu říct, že horší recept jsem si nemohla vybrat, ;-( úplně se v troubě rozplácnou vůbec nedoporučuji

Klaruše: Problém je (i mě se to totiž stalo) teplota pečení. Podle tohoto receptu ekucharka.net/recept/sadlove-kolacky se má péct 13 min na 195 °C (mají tam překlep 1905 °C :-D ). Na druhý pokus jsem již nepekl, ale sušil - na cca 100 °C a asi 25 min. Kdybych nejdřív zavolal mojí mamce, která je dělávala každé Vánoce po desítky let, měl bych to dobře hned napoprvé. Podle toho, co mi pak říkala, tak to skutečně SUŠÍ v té troubě na málo stupňů a to celou HODINU s tím, že se to musí stále kontrolovat.

Zobrazit 4 starší odpovědi

Děkuji všem :-K

pazderka83:
Mám ověřený tento rcp: http://www.labuznik.cz/recept/babicciny-sadlove-ko... už se na sádláky zase těším.
... marmeládu dávat až po upečení.
Ať se dílo podaří:-))

Edit:
A že kakao hodně barví, to je snad žádoucí.
Kvůli tomu kupuji holandské Van Houten:-)

pazderka83:Některé kakao hodně barví ,už jsem se s tím párkrát taky vypekla,prostě přisypávat opatrně.A hlavně nepéct zprudka,pak se roztečou,a jsou z nich placky. Ale jak to vychytáte je to super křehké cukroví.Snad se zadaří a bude chutnat,jako to co jste odzkoušela.

Jee děkuji moc :-K Určité vyzkouším. Je pravda že mám zřejmě jine kakao než je v receptu, dělala jsem dle návodu a mám to hodně tmavé a hořké.

pazderka83:Nevím jestli vám to pomůže,ale já mám odzkoušený recept:45dkg hl. mouky +30 dkg cukru+30 dkg sádla/nejlépe domácího ale i s kupovaným mám vyzkoušeno/+ kakao na obarvení /pozor některá kakaa jsou hodně tmavá/pořádně prohnětu těsto a nechám do druhého dne odležet v lednici.a pak dělám malé kuličky na plech ,udělám důlek koncem vařečky /konec vařečky ponořím do hl. mouky ,aby se moc nelepilo a dám péct. Většinou peču kolem 150+-160 stupni,lépe pomalu,a pak zkouším,nedokážu odhadnout dobu pečení.Po vychladnutí dávám do důlku čokoládu.V původním receptu se dávala do důlku marmeláda před pečením,ale ta většinou ztvrdla,tak plním až potom. Jsme doma jen tři,tak většinou dělám jen z poloviční dávky .Pokud se peče pomalu je to křehké a vláčné cukroví.Mám taky zkoušeno,že čast těsta rozválím a vykrajuji formičkou měsíčky nebo rohlíčky a po upečení máčím konce v čokoládové polevě,fantazii se meze nekladou.Záleží na Vás.To jen moje zkušenost s tímto těstem.Hezký večer.

U nás se nikdy sadlovky nedělali,takže ani nevím jak mají vlastně ve skutečnosti chutnat,ale jednou,asi před 5-ti lety jsem dostala 2ks na ochutnaní a tak mi to chutnalo,že tu chuť mám na jazyku dodnes. Letos jsem se rozhodla,že to vyzkouším,ale nevím jak toho docílit. Dělám už druhý recept a ani jeden se tomu ani nepodobá. Jsem z toho smutná,tak ráda bych ochutnala TY sádlovky... Toto cukroví mi nechutná, přijde mi to jako kakaová hmota, nejen že se Peru s dobou pečení a stupněma na kolik vlastně péct, ale hlavně mi to v té troubě ani pořádně netvrdne... ;-(

Jana Remkova:presne tento recept, čo píšeš v komentároch si dala hore...:-D

Lenka: Zajímevé, že? Je to u mnohých receptů. Mnohým se povede, mnohým ne. Zvláštní;-)

Holky, pokud se vám ještě bude chtít je dělat, zkuste tyhle: 160g sádla, 200g cukr, 200g hl. mouky, 60g kakaa. To je celé

Trošku špatně se to spracovává, ale jde to ;-)

Je to recept mojí mámy, dělám je každý rok. Pokud se vám bude zdát, že se to špatně spracovává, přidejte malinko sádla, ale fakt malinko, ono to spracovat fakt jde;-)

Zrovna jsem je vyndala z trouby a půl plechu je pryč. :-O jsou totiž opravdu výborné ;-)

hanka : nejsi jediná,, komu se tato nemilá věc stala, já se na ně kdysi tak moc těšila, že si je upeču a těsto se mi steklo v jeden plát:-D:yes: a já z něho krájela čtverečky.
Od té doby jsem je nezkoušela, ale každý rok na ně mám chuť.

hanach59@seznam. czrecept jsem udělala přesně a stejně se mi roztekly...mam plynovou troubu pekla jsem na 2stupen:-// 10 min.

Zapomněla jsem na dost důležitou věc, do receptu přijde ještě kakao:-):-):-):-)

sádlové bochánky (koláčky) - výborná věc, vzpomínka na dětství, mám zkušenost s receptem 17dkg sádla, 17 dkg moučkového cukru, 17 dkg hladké mouky(rozpočet na jeden plech), vše smíchám a hned tvaruju kuličky, aby těsto nepraskalo, ďolíky dělám prstem, těsto je lepší, když není studené - pokojová teplota - ideál! Zdobím troškou rybízové marmelády a mandličkou, peču zvolna asi na 100-150 st. C. Nepraskají, nenabobtnají ani se neroztečou, opravdu je lepší péct je na menší stupeň a déle, vyplatí se to!!!!!!!!! Je to fakt mňamka:-):-):-)

Pavla K.:;-);-):yes:

Tak, už mám hotovo. Od svých dětských let jsem "sádlové" nejedla a už se mi stýskalo. A povedlo se. Pekla jsem asi 9 minut na 150° a jsou tak akorát. Tak díky za tip! Zatím pa a úspěšné pečení!! ;-)

Pajosss::-D:yes::yes:

Nemám váhu tak jsem to vzal od oka a vyšlo to

GGiwa: I já a jsou skvělé;-):yes:

GGiwa@seznam.czJá je dělám 30 let..a jsou vynikající..

No taky mě to napadlo, ale koukala jsem tady i na jiné recepty a našla jsem i takový, kde to sádlo taky neměli ale obyčejný tuk a jinak všechno stejný...no nevím, nechtěla jsem to dělat ze sádla, už tak je to dost tučné...ale děkuju za radu...:-)

Alco, určitě musí být chyba v tom tuku, jinak si to fakt neumím vysvětlit!! Věř mi, já jsem co se týká cukroví dost levá a tohle mi nedělá žádný problém!

Tyto koláčky pečeme už po několikáté, ale pokaždé se roztečou a vůbec nevypadají jako na vaší fotce!!!...nechápu to, na chuť jsou velmi dobré, ale vzhledově vůbec...vždy pečlivě udělám kolečko s jamnkou, ale rozteče se to a hrozně mě to štve!!!!! jediné, co tam nedávám, je to sádlo, ale 100% rostlinný tuk, myslíte si, že je chyba v tom??? prosím poraďte!!!! ;-(;-(;-(

Výborné, tyto mám nejraději. Když sem byla malá, musela mi je babička péct každý rok a jen pro mě plný plech.Teď už si je peču sama a musím dělat jeden plech extra zase pro moje děti.;-)

Míšo, tak na 180 a hlídáme, aby se spíš malinko sušila a nepraskala.;-)

Na kolik stupňů se to asi peče? ;-)

Marti, dobré to je!!:yes: To ony někdy rády dělají, ale jinak jsou dobré.;-)

Tématické fráze:
sadlove cukrovi, cukroví ze sádla, recept na sadlove cukrovi, sádlové vánoční cukroví, recept na sádlové cukroví top recept, recepty cukrovi, vánoční cukroví sádlové, vanocni cukrovi ze sadla, sádlové cukroví recept, sádlové bochánky recept, cukroví sadlové, vanocni sadlove cukrovi, sádlové bochánky, sadlove bochanky cukrovi, kakaové sádlové cukroví, vanocni cukrovi sadlova kolecka, vánoční cukroví sadlové kolečka, sádlové koláčky, sádlové cukrový, cukrový ze sádla

Suroviny:
sádlo, cukr, mouka hladká, kakao, ořechy lískové

Přidat fotografie receptu