Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí noky - medvedie halušky

Listy medvědího česneku se dají upotřebit různě. Můžeme je také zakomponovat do těsta na tradiční halušky. Ty získají svěží nazelenalou barvu a pikantní chuť. S těstem však pracujeme rychle, aby se zbytečně netáhlo a byly z něj hezké drobky.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 594 kJ /
2 293 kcal
Bílkoviny77,36 g
Tuky21,12 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 3,41 g
Sůl8,42 g
Sacharidy439,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listy medvedieho cesnaku zbavíme stopky, dobre umyjeme, necháme odkvapkať a prekrájame. Zalejeme 100 ml studenej vody a tyčovým mixérom rozmixujeme. Získame kašovitú hmotu. Krok 2: Uvedieme do varu veľké množstvo vody, v ktorej budeme halušky variť. Krok 3: Vajcia rozšľaháme so 100 ml vody. Krok 4: Do misy dáme múku, rozmixovaný medvedí cesnak, rozšľahané vajcia s vodou, osolíme, okoreníme, varechou spracúvame a pridávame studenú vodu, aby sme získali polotuhé cesto. Krok 5: Nenechávame stáť (uvoľní sa lepok a cesto je ťahavé) a hneď hádžeme do vriacej vody halušky pomocou haluškára alebo nožom z doštičky. Keď vyplávu na povrch - sú hotové, okamžite vyberieme. Toto množstvo vyvaríme na dvakrát. Krok 6: V mise premiešame s olejom, sem tam prehrabneme, aby sa nezlepili, kým nevychladnú.

Zveřejněno 6. 4. 2013

Poznámka autora magdalenka

Halušky podávame ako prílohu k hocijakému mäsu na šťave a pod. Príp. s riedkymi miešanými vajíčkami a zeleninovým šalátom aj ako hlavné jedlo. Keď vynecháme medvedí cesnak, máme obyčajné prílohové halušky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medvědí noky - medvedie halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QKkM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medvědí noky - medvedie halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QKkM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Ďakujem za milé komentáre i body, potešili ma.

Krááása!:yes:

suslajda: není možné, že u vás neroste. Je skoro všude, ale je fakt, že je všeobecně hojnější na Moravě a v severovýchodní části Čech než v jihozápadní části Čech

Na medvědí česnek chodím každý rok, dávám ho na mrazák a pak používám do všecho možného. Tento recept vypadá skvělé a halušky zbožňuji.Určitě vyzkouším. Jen musím počkat až přejde ta zima...ach jo!!!... už aby to bylo:-8

Co říct jen to, že závidím toho medvěda u nás nemám šanci ho sehnat jedině sušený a to není ono:-S, ale nočky jsou moc hezké:yes::yes:

Pajaska: Kúp si mrazený špenát - pyré, pridaj trochu cesnaku a máš to skoro to isté...len iné vitamíny a pod.;-)

Teší ma, že vás moje hrátky s medveďom zaujali.:-K
Svetlanka, hakuškár je starý vyše 30 rokov, ale akosi sa ho nedokážem zriecť...pochádza z Maďarska, ale podobné sú u nás teraz dostať - celokovové. Na mojom tá okrúhla posúvacia časť je z plastu. Mám aj iný typ, na tom sú otvory cca 0,5 cm x 1cm taký oválny otvor, vyzerá to ako obrátené strúhadlo. K tomu je drevená špachtľa, ktorou sa cesto na haluškovači pretláča.

No to je nádherná barva a i nápad.Jenže u nás medvěd neni a neni.Šlo by i z kopřiv třeba také,co? Jako očistná kůra a česnek přidat normál.:-))Jenže letos ještě nejsou ani ty kopřivy.:-(

No to je barvička přímo jarní - moc krásný recept a foto:yes:, musí být velice dobré - u nás stále pod sněhem.:no:

:yes::yes::yes::yes:

:-O:-p:-p To je krásný rcp, moc se mi líbí Tvé halušky Magdalenko:yes::yes::yes::-K

Pro všestranné použití: medvědí česnek:-):yes:

Krása :-O:yes: Včetně toho gulášku z václavek:-p:-p

...to je bezva inspirace...určitě vyzkouším...magdalenko, ale mně zaujal ten tvůj haluškovač...dá se ještě koupit s tak velkými otvory???...já mám podobný, ale ty otvory jsou tak cca 5mm...ten Tvůj se mi moc líbí...:-)

maris: To vieš, budem sa s ním v lese vykecávať v oboch rečiach...:-D (A príde Chocholoušek...)

magdalenka: však Ty si nějak poradíš;-):-))

maris: A ako zistím, ktorý je slovenský a ktorý český? Nevidela som v lese ani vlajku, ani štátny znak.:-O a čušal.:-D

Anna Kocikova: dík, bolo to dobré, mám rada tie prvé svieže listy, sú veľmi jemné.

magdalenka: jestli to tak je, tak ho fofrem pošli zpátky:-))

Magdalenko,je to dobrota:-p:yes:Už podle prudce jedlého fota:-K

maris: Len či sa dočkáš? Mám dojem, že emigroval k nám!:-D

Krásné:-p:yes:+, už se těším na medvěda:-))

Komu nevadí mierna cesnaková chuť halušiek, si pochutná. Ja som to robila ku gulášu z václaviek a bola to dobrá voľba. Sú "iné" ako obyčajné halušky, robím aj zo špenátu. Keď boli deti malé a dostali zelené halušky - špenátové - dlho odolávali ochutnať.:-D

Krasne noky!!

Krásná barvička a budou výborné, paráda Magdi;-)

To se mi ale líbí MOC:-!:yes::-p

Tématické fráze:
noky s medvědím česnekem, zelené halušky, dýnové halušky, haluškové noky, halusky s medvedim cesnekem, halušky s medvědím česnekem, halušky s medvédím česneku, koupit haluškovač, medvědí česnek noky, noky z medvědího česneku, gnoky medvedi cesnak, noky s medvědí česnek, široké drevené špachtle, halušky ku gulášu, halušky k gulášu, noky jako halušky, halušky z medvědího česneku, medvědi česnek s nočky, medvedí cesnak ako príloha, halušky s medvědím medvědím česnekem

Suroviny:
mouka polohrubá, vejce, česnek mědvědí, voda, sůl, pepř mletý, olej

Přidat fotografie receptu