Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuba

Jednou z tradic Štědrého dne je vydržet nejíst maso až do večeře, protože pak můžete spatřit zlaté prasátko. V dodržení tohoto zvyku vám pomůže tradiční obědový pokrm, houbový kuba, vonící po česneku a majoránce.

Hodnocení receptu je 4,9 (29×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 70 min bez doby namočení hub

85 min (15 min příprava + 70 min tepelná úprava, bez doby namočení hub)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 380 kJ /
2 242 kcal
Bílkoviny47,68 g
Tuky15,36 g
Vláknina132,67 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy413,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby namočíme 2 hodiny předem v menším množství vody a v téže vodě je uvaříme. Krok 2: Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Krok 3: V osolené vodě uvaříme kroupy, přecedíme. Opepříme, je-li třeba, dosolíme a promícháme. Krok 4: Přidáme utřený česnek, houby, kmín a majoránku, kterou jemně promneme mezi prsty. Krok 5: Zamícháme, přidáme vodu z hub a znovu promícháme. Krok 6: Pekáč dobře vymastíme sádlem, vlijeme kroupovou směs a urovnáme ji. Povrch polijeme rozpuštěným sádlem. Krok 7: Vložíme do trouby a pečeme do křupava, až se vytvoří na povrchu kůrčička.

TIP: Tradiční i netradiční recepty na houbového kubu

Zveřejněno 22. 12. 2008

Poznámka autorky spagetka

Tohle je taky z rodinné kuchařky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6nJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J6nJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

u nás nikdy nechybí na Štědrý den k obědu :-)

clupmi: Díky, letos bude taky ;-):-p

:yes::yes::yes::yes:

Dělala jsem před měsícem,všem doporučuji,je výborný:yes::yes::yes:

výbornééé :-p:-8

rebeka:rebí, díky:-K. U nás dopadl letošní hubník, tedy kuba následovně: Pekla jsem včera ráno pro naše, s tím,že půlka pekáče zbyde i pro nás doma na dnešek. Přes noc se zbytek "vypařil", neb jsem si prý furt stěžovala a stěžuju na troubu, tak aby se to zkontrolovalo. Hmmm:komentář manžela:, ty chceš novej sporák, ten hubník byl skvělej a trouba za to nemůže:-O:-O:-D:-D:-D

hanahcotton::-D:yes:;-)

rebeka:prase - neprase...hlavně, že chutnalo :yes::-D:-D

Ladi, výborný byl "kubík":-D;-):yes::yes:
chlapi si ovšem, ač dnes půst:-//, prosadili polít vyškvařenou slaninou:-S:-D:-D:-D
opravdu chutnal, manžel si dokonce přidal..takže víš co;-):-! bodík a obrázek:-K:-K
P.S. zlaté prsátko se večer asi nekoná...:-//:-D:-D

robila som kubu podla tohto receptu...mala som uz prilis malo susenych hub, tak som si to nejako napasovala a nemala som vhodnu zapekaciu nadobu na tak male mnozstvo. kydla som to do srncieho chrbatu a korcicka mi prisla po vyklopeni na spodok:-S...co uz...ale zjedli sme ho len tak suplo

zizala: Aha, tak v tom to bude. Já jsem zvyklá všechno vařit al dente a tady se ty krupky musí asi spíš převařit.
No, nicméně kuba chutnal a za rok to zkusím bez alobalu.;-)
Kroupy také proplachuji, ale po pravdě, nějaké nezanedbatelné účinky tam jsou. :-D Dobrý byl kuba...:-p

Hanny: když kroupy dostatečně uvaříš, spíš trošku převaříš a necháš ještě chvilku v hrnci ve vodě, nasáknou dost tekutiny anemají šanci v troubě ztvrdnout. Jinak, komu vadí účinky krup:-8:-*, může je po uvaření propláchnour čistou vodou. Tím se to částečně eliminuje, z jejich povrchu se spláchne šlem, který pak dělá tu paseku ve střevech:-O;-)

Spagetka : však píšu, že jsem to zkusila jednou a nedopadlo to dobře...:-D Peču v elektrické troubě.;-)

hanny - zkus ten alobal vynechat. Tedy pokud nepčeš na plynu, tam je to prý jiné.

Vlastně jsem ještě chtěla dodat k receptu, že zapékám cca 25 min. pod alobalem a jen asi 8-10 min. odkryté. O kůrčičku jsem se pokoušela poprvé a některé krupky ztvrdly úplně na kámen. Bylo to o zuby. Tak od té doby takto.;-)

Tématické fráze:
kuba recept, recept kuba, recept na kubu, jak se vaří kuba, jak se dělá kuba, recepty kuba, kroupy kuba, jak uvařit kubu, kuba z krup, kuba kroupy, top recepty kuba, kroupy recepty kuba, kuba s houbama, kroupy na kubu, kroupy s houbama, kuba houby, kroupy účinky, kuba recepty, kuba z hub, kroupy s houbami

Suroviny:
kroupy, houby sušené, sádlo, sůl, pepř mletý, majoránka, česnek, kmín celý

Přidat fotografie receptu