Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pstruh na šalvějovo-rozmarýnovém másle s polentovou kaší

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 75 min

75 min (75 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 549 kJ /
1 326 kcal
Bílkoviny18,94 g
Tuky95,32 g
Vláknina8,64 g
Cholesterol 298 mg
Sodík 188 mg
Sůl0,99 g
Sacharidy93,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve si vyrobte bylinkové máslo. Na velmi mírném plameni rozpusťte v silnostěnné pánvi 80 g másla. Přidejte 6 větviček rozmarýnu i 24 lístků šalvěje a společně prohřívejte asi tak 20 minut. Aroma bylinek se tak uvolní do rozehřátého tuku, aniž by se máslo přepálilo. Vyjměte bylinky, nebo vše přeceďte. Krok 2: 2 lžíce másla dejte do menší misky a uložte na pár minut do mrazničky ztuhnout. Krok 3: Mezitím si připravte 2 kusy alobalu (tak, aby se do nich dal pohodlně zabalit pstruh) a na ně položte o něco menší archy pečicího papíru. Pokapejte je troškou bylinkového másla. Krok 4: Rozehřejte si troubu na 200°C. Krok 5: Pstruhy důkladně omyjte a posolte zevnitř i zvenčí čerstvě mletou mořskou solí. Jejich břišní dutiny naplňte plátky citronu, větvičkou rozmarýnu a lžící ztuhlého bylinkového másla vytaženého z mrazničky. Na kůži jim rozložte zbylé šalvějové lístky. Pokapejte je troškou bylinkového másla (něco málo si ponechejte stranou na podávání) a zabalte do pevných balíčků. Krok 6: Pstruhy vložte na plech a dejte je do trouby asi tak na 40 minut. Poté balíčky otevřete a takto je nechte ještě 5 minut dopékat, až jim krásně zezlátne kůžička podle vašich představ. Krok 7: Zatímco máte pstruhy v troubě, připravte si polentovou kaši. 310 ml mléka smíchejte s 250 ml vody a dejte vařit na střední plamen. Jakmile dosáhnete bodu varu, ztlumte plamen na minimum a jednou rukou přisypávejte polentu v tenkém pramínku zatímco druhou pořádně míchejte metličkou nebo spirálou, aby se v kaši neudělaly hrudky. Krok 8: Za neustálého míchání vařte tak dlouho, jak je uvedeno na obalu polenty (instatní polentě stačí pár minut, běžná potřebuje několik desítek minut). Krok 9: Jakmile je kaše uvařená (polenta se dokonale rozvařila a při ochutnání necítíte v ústech žádné tvrdší kousky), zjemněte ji dvěma lžícemi másla a dosolte a opepřete podle chuti. Krok 10: Když je pstruh pěkně dozlatova vypečený, vyndejte mu z břišní dutiny rozmarýn i citrony, stejně jako lístky z kůže a položte ho na talíř společně s polentovou kaší (tu můžete servírovat buď klasicky, nebo z ní pomocí lžíce vytvarovat velké noky). Nakonec ho pokapejte zbytkem bylinkového másla (možná ho budete muset trošku rozehřát) a podávejte s kouskem citronu.

Zveřejněno 13. 4. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky kk receptu, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/pstruh-na-salvejo...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pstruh na šalvějovo-rozmarýnovém másle s polentovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QK7Z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pstruh na šalvějovo-rozmarýnovém másle s polentovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QK7Z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Eraserhead: Asi taky trochu záleží na velikosti ryby a typu trouby. Já suché maso nesnáším a věřte, že tohle suché rozhodně nebylo... Ale máte pravdu, že u masa raději peču trošku déle, protože mám strach, aby nebylo polosyrové (salmonelu už jsem jednou měla a repete nepotřebuji).

Eraserhead 13. 4. 2013 21:13
Piecť tento druh ryby 45 minút je hlúposť, bude to suché ako pilina.
Bohato postačí 20 minút

:-p:yes:

tejaja: Jasně, ale nevěděla jsem, zda si ho tam nepřidala sama autorka. ;-):-)

Dievčatá, veď ak podobný recept nesedí, že je to niečo iné ( v tomto prípade naprosto s vami súhlasím ), tak to dajte z podobných preč a je to ;-)
Pstruhy milujem, takže bod pridávam :yes::-D;-)

Alexiss: Naprostý souhlas.;-)

Původní název se mi líbil, ale asi by se recept opravdu špatně hledal. Rybka + šalvěj bezva, +1 :yes:.
Jen ten podobný - to by tam mohly být i sladké zákusky z polenty. :-))

Tématické fráze:
pstruh na másle v troubě, polenta se pstruhem, pstruh na masle, pstruh duhovy v troube, máslo citron pstruh, pstruh v mléce, pstruh v obalu do trouby, zlatý duhový pstruh recept, salmonela ze pstruha, pstruh na másle v trouběvideorecept, pstruh na bylinkovém másle, pstruh duhový přílohy, recept na pstruha bez masla, pstruh na citronech a bylinkovém másle, recept pstruh na másle v troubě, recept na pstruhy na másle v troubě, podávání citronu, jak vyrobit kaši bez hrudek, podávání pstruha na talíř, recepty pstruh duhový s bilinkami

Suroviny:
pstruh, máslo, rozmarýn, šalvěj, citron, sůl mořská, citron, polenta, mléko plnotučné, máslo, pepř čtyř barev, sůl mořská

Přidat fotografie receptu