Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný zrníčkový chlebík

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 493 kJ /
1 552 kcal
Bílkoviny47,10 g
Tuky6,91 g
Vláknina39,01 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,84 g
Sůl12,00 g
Sacharidy305,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Než vykvasí rozkvásek, uvaříme si pšenici a měkkou necháme odkapat a zchladnout. K vykvašenému rozkvásku (ten můj byl už po 4 hodinách) přidáme zbytek surovin, smícháme a toto těsto pak urovnáme do vymazané a vysypané formy. Krok 2: Vysypávat vlastně není nutné, ale kabátek z otrub chlebíku moc sluší. Necháme vykynout a v remosce upečeme asi 45 minut. Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnout na mřížce, aby se chlebík zespodu nezapařil a na 24-36 hodin uložíme. Krok 3: Teprve pak krájíme. Počáteční kvásek jsem míchala s vodou a moukou v poměru 1:2:2 proto, že kvásku mám doma pořád dost. Krok 4: Ti, kdo nepospíchají, můžou dát kvásku méně a nechat kvasit přes noc, než ráno zadělají těsto. 30 g kvásku s daným množstvím vody a mouky (tedy 150 g) bude kvasit přibližně 10-14 hodin.

Zveřejněno 18. 4. 2013

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Fotila jsem venku, nádherně svítilo sluníčko a od voňavého chleba jsem pořád musela odhánět nezvané hosty :))))

.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný zrníčkový chlebík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkvV

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný zrníčkový chlebík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lkvV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Krásný chlebík:yes::yes: ke kvásku jsem ještě nedošla, snad někdy:-8:-8

Chcela by som takto vedieť upiecť chlieb... s kváskom!! Zamilovala som sa do kvásku. Skúšam, čítam o tom, občas chytím z toho depku:-(( , občas sa niečo i podarí. Ale chlieb s kváskom je umenie aj upiecť (hlavne pre trdlá ako ja). Mne sa to nedarí, vždy niečo zbabrem ;-(
Keď pečiete chlieb, nemusí byť v uzavretej nádobe? čítala som niekde, že to je jediné správne...ale moje dávnejšie pokusy s pečením chleba boli tiež len tak na plechu. Ak ma opustí momentálna depka z pečenia chleba, asi skúsim tiež formu na tortu:-) Zdá sa mi že je to super nápad:-! takže :yes:

Ten teda je..povedeny chlebik..:yes::yes:

:yes: vypadá moc chutně:-p budu muset ten kvásek zkusit, nějak se toho bojím:-8:-K:-K

zizala: :-D:-D.....já mám (kdesi v hlavě) uloženy na vyzkoušení bagetky s vařenou pohankou....můžeš zkusit a dát vědět, jak chutnají;-)

cathleen: Ale to je SUPER nápad s tou vařenou pohankou, to určitě zrealizuju :yes::yes::yes:;-)

pipre: písnu ti SZ, je třeba krmit už 2x denně, ať posílíš mikroflóru v kvásku .;-)

cathleen: Díky za radu:-)
Kvásek přikrmuji 1x denně, zatím pokaždé nakyne po nakrmení, pak klesne. Zatím nemění barvu, je kyselý, ale není cítit po acetonu a bublinkovatí.

Anna Kocikova: :-)) ono je potřeba počkat tak dlouho, protože kdybys nakrojila dřív, chlebík by byl mazlavý ;-)

pipre: Jani, tak nedávej nic (ála Babica :-D ) nebo zkus přidat, co máte rádi - vařené krupky, pohanku;-) Remoska malá není, mám tu samou. Jen si musíš najít nějakou nádobu na upečení, která do ní dobře vleze.
Jak často teď krmíš kvásek a jak reaguje?

Krásný chlebík:yes: Na žitný kvásek mám zaděláno a kvasí teprve pátý den. Tak ho musím zkusit také. Chlebovou i žitnou mouku mám, jen tu pšenici nemám, dá se něčím nahradit? Remosku mám, ale asi bude malá, jen 2,5 l. Jinak jasně, bodík letí :-):yes::yes:+

Ivi,vidím,že na ten Tvůj nádherně zhotovený chlebíček měl zálusk kde kdo;-):-DTaké nevím,jestli bych i já odolala po upečení tak dlouho čekat:-8Bude jistě velice chutný a vláčný:-p:yes::-K

Krásný chléb a vidím podle fotek, že Tvé pečení má hodně příznivců nejen z Topek ;-):-)):yes:

Jako vždy radost pohledět:yes::yes:

Krasny chlebik!! A ta vychytavka, jak to vse urychlit, je k nezaplaceni.

Tématické fráze:
žitné otruby, žitné otruby recepty, žitný chlebík, zrníčkový chlebíček, zrnickove pecivo, žitné otruby recept, kvasek z otrub, žitný otruby, rozkvásek, pečivo z žitných otrub, žitné otruby, recepty, zrníčkové placky, zrníčkový chléb recepty, recept kváskový zrníčkový chleba v pekárně, kváskový chléb po upečení mazlavý, zitny s pohankou, zrníčkový chléb, jak dlouho nechat kvasit kvásek?, zrníčkový chléb recept, zitni kvásek suchy

Suroviny:
kvas žitný, mouka celozrnná žitná jemná, mouka žitná chlebová, voda, voda, sůl, pšenice, mák, mouka žitná chlebová, tuk, otruby

Přidat fotografie receptu