Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Bramborový guláš alias buřtguláš zná každá hospodyňka. Je to rychlá a vydatná záchrana, která spolehlivě zasytí a uspokojí i mlsnější jazýčky. Za zkoušku rozhodně stojí tato krémová verze, která nás svou jemnou chutí okouzlí.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 962 kJ / 1 903 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 85,80 g |
| Tuky | 128,19 g |
| Vláknina | 19,46 g |
| Cholesterol | 340 mg |
| Sodík | 4,23 g |
| Sůl | 10,25 g |
| Sacharidy | 94,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uzeninu nakrájíme na menší kostky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená. Krok 3: Mezitím do varné konvice dáme vařit vodu a rozetřeme oloupaný česnek se solí. Krok 4: Když je uzenina opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou, aby měl guláš pěknou barvu. Krok 5: Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla. Krok 6: Přidáme nakrájené brambory a utřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Krok 7: V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit. Krok 8: Guláš dochutíme podle toho, jak nám vyhovuje. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. Krok 9: Podáváme s chlebem.
Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená. Krok 3: Mezitím do varné konvice dáme vařit vodu a rozetřeme oloupaný česnek se solí. Krok 4: Když je uzenina opečená, zasypeme ji sladkou i pálivou paprikou, aby měl guláš pěknou barvu. Krok 5: Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou, aby paprika nezhořkla. Krok 6: Přidáme nakrájené brambory a utřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Krok 7: V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit. Krok 8: Guláš dochutíme podle toho, jak nám vyhovuje. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. Krok 9: Podáváme s chlebem.
Brambory - velký přehled bramborových jídel a receptů
Zveřejněno 22. 4. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqgL
Moje poznámka
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rqgL
Nejnovější recepty
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 2 hodinami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 20 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 2 hodinami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 12 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 12 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 14 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 14 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 14 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 15 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 15 hodinami
Tématické fráze:
buřt guláš s bramborem,
buřtguláš,
bramborový guláš,
nejlepší buřtguláš,
buřt guláš,
bramborový guláš podle babičky,
buřtguláš s brambory,
burtgulas recept,
jak vařit buřt gulaš,
buřtguláš s bramborami recept,
bramborovy gulas recept,
recept na buřtguláš,
buřtguláš s bramborami,
vuřtguláš,
buřt guláš recept,
recept burtguláš,
bramborový buřtguláš,
buřgulaš,
nejlepší bramborový guláš,
recept na bramborový guláš
Suroviny:
uzenina,
smetana na vaření,
brambory,
cibule,
česnek,
paprika sušená sladká,
majoránka,
paprika sušená pálivá,
pepř,
sůl,
mouka hladká,
olej
Komentáře (128)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
to vyjádření pana znalce jsem hledal, ale nenašel, a tak se plně sváma ztotožňuju.
Psával jsem i do jiných ,,stremových ,, kulinařin, ale tam je to samá hrubost a plno ,,nevybíravin,, .
Pokud jste hoho ,,znalce ,, vymazala, je dobře.
Teď k tomu receptu, dělávám velmi podobný, jen pečlivě vybírám ten takzvaný ,,buřt,, . Nedávno jsem koupil ve slevě špekáčkový, ale ten byl plno pomletých kostí, tak už nikdy, stejně jak ostravské klobásy- byly plné křupek a kostiček.
U nás je MAKOVEC a prdává vynikající zabíjačkový kabanos.
Jen drobnost, nezaprašuju moukou, ale světlou jížkou, ta mi více zajistí změny chutě jinou než moukovou.
A jestli tam dáváte smetanu, to je přece věcí autora a ostatní , pokud se slušně vyjádří, tak je to návod pro využití či ne.
Příští týden jej udu dělat, tak zkusím tu smetanu.
,,toš tak,,
A že jich tu na Topkách se smetanou je!!!
Smetanu do guláše? To si pletete s kuřetem na paprice ????????
A když už tu "paní kuchařko" kritizujete ostatních 150 receptů, tak byste aspoň měla vědět, co dělá barvu jakéhokoli guláše. Páč když slyším paprika, začínám vidět rudě
Barvu guláše totiž dělá cibule, čím tmavší cibule, tím tmavší guláš, víme?
Dnes jsem zkusila tenhle a řeknu Vám TOPKA
Dávám do oblíbených a budu dělat často !
Dělám podobně, jen místo pálivé papriky dávám uzenou a zahušťuji na malé kostičky nakrájeným chlebem a najemno nastrouhanou bramborou. Nakonec je tak hustý, že v něm stojí vařečka
Osobne ji nedavam,protoze burtaku snim cely hrnec a zakladem jsou spekacky dost tucne a pod cibuli olej,takze to uz bych pote z prezranosti a nasledne tezkosti asi vrhl
A autorce receptu:pozor na to vyjadrovani viz neco ve smyslu ridkosti!
Ono znam plno burtgulas milovniku,kteri cilene hledaji ridsi verze!!
Hezký den
No, škoda toho posledního slova
Já s Praduch: (7. 5. 2014 09:26:12) souhlasím, tedy až na to druhé slůvko "určitě" v souvětí
Můžete si myslet, že jsem lhář
No doufám, že taky moc nelžou, že
Máte recht
Receptu nelze upřít, že je dobře napsaný, vč. vychytávky s restovanou uzeninou
Nicméně název: „(výborný a hustý)“ koresponduje s poznámkou: „co jsem tu našla za recepty (kromě jednoho), z toho mě jímala hrůza.„ Tak to bych si nedovolil napsat ani já!
A zda je VÝBORNÝ, to bych nechala na posouzení jiných a myslím, že by se nikdo s chválou nehamoval, jak už je tu zvykem
A že je HUSTÝ? S tím bych se moc nekasala… Z mouky a vody vám uvařím hustého co jen si budete přát