Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléčné francouzské houstičky

Světlé houstičky připravené z omládku, vejce, sušeného mléka a másla necháme vykynout a pak krátce pečeme. Houstičky krásně voní po másle, jsou lehké, mírně sladké a měkké, určitě si je také oblíbíte.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 46 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 16 min bez doby kynutí

46 min (30 min příprava + 16 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 18 kusů

18kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 448 kJ /
2 975 kcal
Bílkoviny70,98 g
Tuky90,56 g
Vláknina15,40 g
Cholesterol 399 mg
Sodík 641 mg
Sůl1,52 g
Sacharidy461,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z určených surovin umícháme omládek a necháme ho 45-60 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Krok 2: Těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků, z každého uděláme hubenou bulku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečicím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout. Mezitím včas rozpálíme troubu na 200 °C. Krok 3: Potřeme je vodou a pečeme pouze 12-16 minut. Je potřeba při pečení hlídat. Krok 4: Houstičky by měly zůstat hodně světlé, zároveň jsou i velice měkké, chladnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.

TIP: Jak na kynuté těsto

Zveřejněno 23. 4. 2013

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mléčné francouzské houstičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BXRo

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mléčné francouzské houstičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BXRo

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (72)

Tak jsou výborné díky moc za recept dala jsem mu místo sušeného mléka sušenou smetanu do kávy ;-) a když jsem měla kousky udělané tak jsem je rozváděla asi jako dlaň obdélníky a ty stočila a kraje spojila prsty.:-)

Johanka128: jsem ráda, že se povedly <3 tvary budou v tomhle případě asi trochu jedno, hlavně, že jsou houstičky chutné ;-)

Vybore :-) tvarove sice trochu jine, nez bych chtela, ale na tom zapracuju;-) chutove super.

Tak upečeno na snídani, doufám, že zbudou, syn tu chodí mlsně jak kocour.;-) Jsou krásně nadýchané, voní tu celá kuchyň. Krásně se pracovalo s těstem.

LLenule: myslím, že ano. Někde jsem už četla, že ho maminky použily;-)

Mám dotaz, mohu použít sušené mléko SUNAR?? To jediné mám doma, ať zbytečně nekupuji suš.mléko obyčejné.

Lenka: :-) to mě těší.
Když jsem recept dávala dohromady, musela jsem si houstičky v Kauflandu koupit, ať vím, jakou mají chuť - a to sušené mléko jsem na jazyku cítila (aspoň se mi to zdálo:-)) proto tam je).

...napadl me jiny zpusob nahrady suseneho mleka, zkusila jsem domaci "salko" ze 100g cukru a asi 500ml mleka-a co nejvic odparit, prece jen jsem si rikala, ze mleko je aspon takto kondenzove, s malym obsahem vody..cukr a vodu jsem pak uz nedala vubec (vodu a med xo omladku jsem ehala tak, jak je v receptu)... ale na houstitcky se "susakem" to asi nema, ta chut tam chybi...ale pecivo bajecne..jemne, extra nadychane..

Ospala: to je fajn, že chutnaly :-)

Tak jsem taky zkusila. Nedělala jsem omládek, ale všechny ingredience dohromady jsem macešsky nasypala do pekárny a zapla program těsto. Rohlíčky jsou opravdu vynikající a co mě mile překvapilo i na druhý den po upečení jsem z nich necítila kvasnice, což u domácích rohlíků cítím téměř vždy. Takže moc děkuji za recept a určitě budu někdy opakovat. Jo a místo sušeného mléka jsem dala sušenou smetanu.

senky: :-8 děkuju, Jani.

Ivi, dnes došlo na tyto Tvoje skvostné houstičky:yes::yes::yes: Těsto jedna báseň, hotové lehunké, měkunké a voňavunké:yes::yes: Z trouby jsem je vyndala ve dvě .... 10 odjelo na výlet, jednu jsem ochutnala, ty co jsou na fotce jsou zbytek;-):-)ale bojím se, že rána nedožijí:-D:-D +26 a foto;-)

rebeka:Já peču bochánky z kupovaného prášku na šlehačku..stojí pár korun a je to moc chutné! Použiju určitě brzy i do tohoto receptu.. ;-)

Majka8::yes::yes:

rebeka::-D škoda, že nebydlíš blíž - ta trocha "sušáka" by se u nás ještě našla ;-)

cathleen:Neměla jsem doma sušené mléko,tak jsem dala sušenou smetanu do kávy:-D.Nevěděla jsem co je sladěnka,tak jsem dala med,nahradit se dá skoro vše a důležité je,že se povedlo:-D

cathleen: aha.. no, tak nezbývá, než sušáka :-D koupit, nebudu jak Babica, limetu ani hořčici tam dávat nebudu:-D:-D:-D
díky:-K

rebeka: rebi, buď sušenou smetanu nebo si tu trochu sušenýho mléka vyprosit u sousedky nebo to udělat bez něj - ale já ho tam dala, protože jsem ho při chuťovém výzkumu u kupovaných houstiček :-D na jazyku dost výrazně cítila....

cathleen: Šlo by něčím nahradit sušené mléko:-? Běžně ho nepoužívám, a jen kvůli pár gramům ho kupovat nechci.. díky:-)

dexulka: :-Djenom nevykládej! Máš je moc povedené a mě těší, že chutnaly:-K

Nejsou tak krásné,jako od Cathleen,ale ta chuť :-p :-8 Ke snídani s kakaem nebo odpoledne ke kávě či svačince jedna báseň.Určitě brzy zopakuji ;-) Díky moc za povedený recept :-! Posílám bodíka i foto :yes:

Cathleen....jdu hledat žiletku:-D:-)):yes:máš je jako malované:-K:yes:

ruzena:Vím jak se špatně peče v plynové troubě,mám ji na chatě a opravdu co upeču tam,tak to se nedá srovnat s elektrickou co mám doma,přesto,housky máš pěkné:yes::yes::yes: a já...hned jak koupím sladěnku,tak se do nich pustím taky.

ruzena: :-O :-Oco to povídáš, jaké - fotku odstraním??? Mně, na rozdíl od několika jedinců tady, cizí fotky u receptu nejen nevadí, ale naopak - velice lichotí :-K
Že se našel někdo, kdo nejen můj recept vyzkoušel, ale stálo mu to i za tu námahu vyfotit to, upravit fotky v počítači a přiložit je k receptu :-*:yes:

A i kdyby bylo pečivo sebešišatější, pořád je to HAND MADE, dělané s radostí a se zapečeným kusem lásky vevnitř:-8 ;-)
Máš je:yes::yes:Díky!

Dana61 a Cathleen děkuji vám za odpověď, koupil jsem sušenou smetanu a jde se zkoušet:-p, houstičky totiž vypadají skvěle , snad se i mě povedou :-D

pbarva: jak píše Dana - sušenou smetanu nebo nedávej nic, i tak bude těsto dobré. Jen - jak v těch kupovaných, tak i v domácích houstičkách je to sušené mléko na chuti poznat, proto jsem ho tam dala.

pbarva: také jsem neměla sušené mléko, tak jsem jej nahradila sušenou smetanou do kávy a byly opravdu úžasné:yes:

Prosím mám dotaz, šlo by sušené mléko zaměnit za něco jiného ?

Tyto houstičky miluju:-pCathleen dík za recept:yes::-))vyzkoušela jsem je dnes a jsou vynikající:yes::-)) jen mám plynovou troubu a ta vysušuje,takže se mi ze spodu trochu více upekly,ale nevadí,jsou super:-)):-)):-))dovolila jsem si přidat ti fotku....dokonce jsem jí šla vyfotit ven,protože je ošklivo a doma je dost šero:-D:-)):-)):-))a bodíkovala jsem samosebou:yes:Cathleen díky:yes::-)):-Kpokud se ti foto nebude líbit klidně odstraním:-))

Dana61: :-) mám radost, Danuš, že tak moc chutnaly. A díky za vyčerpávající zprávu:-D:-K

hlásím, že houstičky dopadly nad mé očekávání:yes::-D jedním slovem mňam :yes: musela jsem je ochraňovat, aby zbyly pro ty dvě prďolínky než se vyspí. V naší rodině zrovna "prázdné" kynuté nemusí, ale než jsem se otočila, manžel spolknul šest kousků, skoro zeťák se přidal a pak už jsem je musela krotit:-// díky, dělala jsem poprvé, ale zaručeně né naposledy:-p
- rozpálila jsem na 200 stupňů, první plech se velmi rychle pekl, tak jsem ubrala na 170 a pekla cca 10 minut, opravdu se musí hlídat:-D

Tématické fráze:
mléčné housky, mléčné housky recept, domaci mlecne housticky, mléčné buchtičky, sladké houstičky, recept na mléčné housky, mlecne pecivo, maslove houstičky, mlečné recepty, láďa hruška francouzské bagety, francouzské buchticky, francouzské pečivo recept, měkké houstičky, mléčná houska recept, recept francouzská bageta ládi hrušky, mléčné pečivo recept, mléčná houska, sladké maslové houstičky, láďa hruška peče housky, mléčné bagetky

Suroviny:
voda, med, mouka hladká, droždí, voda, vejce, cukr, máslo, tuk hera, sůl, mléko sušené, mouka hladká

Přidat fotografie receptu