Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Taliány

Dříve velmi známá a takřka všude dostupná pochutina se pomalu vytratila z prodejních pultů. Podle tohoto receptu si je však můžete připravit doma a zavzpomínat nebo ochutnat masovou pochoutku z dob rodičů a prarodičů.

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 120 min + 2-3 dny na proležení

180 min (60 min příprava + 120 min tepelná úprava, + 2-3 dny na proležení)

Suroviny pro 1 dávka

1 kg

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 743 kJ /
3 285 kcal
Bílkoviny155,74 g
Tuky294,49 g
Vláknina1,13 g
Cholesterol 670 mg
Sodík 12,50 g
Sůl31,24 g
Sacharidy2,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Telecí plecko bez chrupavek, šlach a blan umeleme na strojku přes kotouček s otvory 10 mm, osolíme, okořeníme, přidáme dusičnan a vodu (asi třetinu váhy na váhu telecího masa). Krok 2: Dobře promícháme a když je hmota hladká, přidáme laloky nakrájené o hraně 10 mm a znovu promícháme. Krok 3: Vepřové ramínko umeleme stejným způsobem jako telecí maso, smícháme s připravenou hmotou a narážíme do tenkého střeva v kratších úsecích, které oddělujeme provázkem – dvojitým uzlíkem. Krok 4: Před vařením necháme taliány v chladničce 2-3 dny proležet. Krok 5: Pak vkládáme do horké vody a zatížíme poklicí, aby zůstaly ponořeny. Po chvíli varu snížíme teplotu na 90 °C a ještě vaříme asi 1,5 -2 hodiny, dokud taliány nezměknou. Krok 6: Potom je buď spotřebujeme nebo je ochladíme studenou vodou a rozvěsíme v chladné místnosti, aby uschly a zcela vychladly. Můžeme je krátce uchovávat v chladu.

Zveřejněno 27. 4. 2013

Poznámka autora fb.lib

Dusičnan E252 (dusičnan draselný) pro potravinářské užití dá se koupit pod názvem Sanytr.

Velmi důležité je dodržovat dávkování, může poškodit zdraví, nicméně E252 obsahuje veškerá zelenina, tvrdé a polotvrdé sýry, některé ryby, hlavně uzené atd.

Doporučuji k receptu: místo soli koupit rychlosůl v drogerii Teta, tam už dusičnan je namíchaný.

Bez dusičnanu se dají vyrobit taliánky libové a taliány tučné, ale to už je jiný recept i jiný postup.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Taliány

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WKmE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Taliány

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WKmE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Musím Vám říct že mají úplně jinou barvu a i chuť.Pokud jste se dal na zdravější výživu bez chemie mohu Vám to napsat když mi zdělíte email.

jaký je ten postup výroby taliánů bez dusičňanů ?

moni: Mám pocit že Vám doba jak dlouho vaří taliány v Globusu bude k ničemu. V takovém množství vaří v knvektomatu a v páře.

haolza:můžete mi prosím poradit jak dlouho se vaří ty taliáni z Globusu? děkuji

haolza:

Občas si kupuji hotové taliany v Globusu, nejsou nejhorší..hodně připomínají ty z dřívějška, kdy uzenina byla ještě k jídlu..

Při 100 stupních--no to je fakt mnoho--bylo by to jako podrážka -hezky pomalu to táhnout od 40 stupňů pomalu až na nějakých 72-a teplotu držet tak cca 30 min-aby se dostala do jádra výrobku-bohatě stačí a budou hezky š'tavnaté-poté rychle osprchovat studenou vodou-a rozvěsit-nechat vyrovnat teplotu s okolím a potom teprve dát do ledničky řádně vychladit. Vlastní zkušenost--:-p

Miloslav 1. 5. 2014 08:46
Vařit Taliány při 100 a pak snížit na 90 st. , tak to jsem ještě neslyšel, všechny uzeniny se mají "vařit" max na 75 st., docela rád bych ty taliány viděl po 1,5 hod :-)

Včera jsme si koupili taliány v Hronově na náměstí. Telecí maso, česnek, zázvor, natož kardamon ani neviděly. Hlavně že stály 149 korun kilo. Již nikdy více. nezapomenu na taliány, které se prodávaly v konzervách kolem roku 1970 v Praze, to byla lahůdka.

Nadja: Díky moc, tahle informace je pro některé určitě přínosem;-) Pokud nevadí, dovolím si půjčit ten odkaz a přidám ho i k mé vepřové konzervě;-)

:-K:-K:-K Františku, děkuji za receptík.
;-) jarda Kadic: máš pravdu, rychlosůl musí být.
Cituji http://www.obchod.heroldreznickepotreby.cz/67-rych...:
Solící dusitanová směs (tzv. rychlosůl) se používá k nakládání a předúpravě masa, určeného pro další zpracování do masných výrobků, klobás, salámů, sekané, uzených mas, konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Přispívá ke zvýšení údržnosti a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků.
Na této adrese ji také lze koupit - 1 kg za 18 Kč, ale s poštovným vyjde na 179 Kč. To bude lepší ta TETA !

jarda Kadic: To bylo myslím ve filmu "Adéla ještě nevečeřela" takový ty bílý, ale tehdy byly daleko lepší suroviny, chtěla bych ochutnat poctivý talián:-p:yes:

jarda Kadic: Jojo, máš pravdu. Stejně, jako u mé vepřové konzervy.

Už vidím,jak se po tomto receptu kvůli “rychlosoli“ budou vozit někteří členové tohoto “spolku“.Ale můžu všechny ubezpečit, že ať vezmou do úst cokoli uzeného z obchodu a od 99,9% soukromníků,že tam prostě byla,je a bude.A to bylo i za “hluboké“ totality,i dnes.A používají jí řezníci při domácích zabijackach.

Tématické fráze:
talián uzenina jak připravit, talián, taliany, recept na taliany, talián uzenina, příprava taliánů, taliáni recept, taliány recept, jak dlouho vařit taliány, talián recept, taliáni jak je připravit, jak se připravují taliáni, taliáni, jak připravit taliány, vyroba talianu, taliáni jak dlouho vařit, taliáni jak se jí, jak vařit taliány, co je talián, talián příprava

Suroviny:
plecko telecí, lalok vepřový, ramínko vepřové, sůl, rychlosůl, pepř mletý, zázvor, kardamom, česnek

Přidat fotografie receptu