Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celokváskový pšenično-žitný chléb

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 588 kJ /
858 kcal
Bílkoviny24,38 g
Tuky4,38 g
Vláknina19,08 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,43 g
Sůl16,00 g
Sacharidy170,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer před pečením smícháme v míse kvásek (50 g), žitnou chlebovou mouku (200 g) a vodu (300 ml) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána. Krok 2: Ráno (po 10-12 hodinách) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin (dělala jsem robotem) a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout. Krok 3: Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře pomoučněný) přibližně na 1-1,5 hodiny kynout do ošatky. Krok 4: Rozehřejeme troubu na 250°C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200°C a asi 35-40 minut dopečeme.

Zveřejněno 3. 5. 2013

Poznámka autorky cathleen

Chlebík praskl, ale na chuti mu to neubralo.

Má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i na druhý den.

Tento chlebík dělávám i z 1,5 dávky, váží pak hotový asi 1 300 g.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celokváskový pšenično-žitný chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nmJ7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celokváskový pšenično-žitný chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nmJ7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (62)

magdalenka: Nejsi sama, já taky žasnu, co všechno se dá přidat do chleba, aby tě ani náhodou nenapadlo, si ho koupit. Československé rohlíky peču týdenně 2 x a taky veky, ale ten chléb se mi nezadaří a nezadaří. :-( Na to jsem levá!;-( Nu což, aspoň rohlíky a veka se dá jíst! Pokusila jsem se taky o žitný kvásek, no nechtějte vědět, jak to dopadlo, och!;-(

Veronika.Hrozna: už sme ho zjedli, pečiem teraz ďalší. V obchode už nekupujeme chlieb, iba výnimočne. Z obchodu nám tie chleby plné všeličoho, nechutia. Doma dám múku, kvások, vodu a soľ. A keď si v predajni čítam zloženie...žasnem.

magdalenka: Krásný, kdyby se z něj dalo ukrojit, jen ždibec, jen kousek kůrky, nebo aspoň čichnóóóut....mňam.:-D

magdalenka: nádherná fotka, děkuji :-* mnohem lepší, než ta moje :-D dala jsem tu tvoji jako hlavní, bude mi zdobit recept :yes:

Včera som siahla po tomto recepte, samozrejme, ako vždy je výsledok výborný, hoci som sa bála väčšieho množstva žitnej múky. V mise cesto kvasilo až 4 hodiny, v ošatke 2. Chladnejšia kuchyňa, alebo slabší kvások - neviem, kvások maká už od februára, sem tam ho omladím. Jediným a veľkým problémom je, že chlebík je malý, mala som piecť z 1,5 dávky. Pridávam foto - pred pečením som chlieb narezala a ešte takto sa otvoril. Krásne chrumká!

EvaSk: řekla bych, že max. o 80 %, není to jako u droždí ;-)

Chtěla bych se autorky Ivy zeptat: takovýto hodněkváskový chleba, o kolik má při kynutí v míse zvětšit objem, o 80%, nebo v tomto případě stačí míň?

Nevěsta mi koupila v Lidlu sušený kvásek od dr. Oetkera ,jen mi to volala ,tak jsem ho ještě neviděla, máte s ním někdo , prosím , zkušenost ,? Domácí kvásek neumím :-(( a ráda bych zkusila tento chleba
Děkuji :-K

SilviaD: díky! :-)

Mám tento chlebík rada lebo toto je pre mňa chlebík bez roboty - netreba ho prekladať. Len zarobím rozkvas, pridám suroviny, nechám vykysnúť, dám do ošatky dokysnúť, strčím do rúry a hotovka. Obyčajno-neobyčajný a hlavne chutný chlebík je na svete. Nie je náročný a rozmananý :-) Netreba s ním robiť žiadne caviky :-)

Kocour už je v troubě <3 moc se těším!

eevza: děkuju<3:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Dnes jsem si všimla, že recept, podle kterého peču už několikátý rok chleba, jsem ještě ani nebodovala a hlavně :-!:-!:-! za něj nepoděkovala. Opožděně děkuji za skvělý recept, který je u nás doma velmi oblíbený a u návštěvy vždy sklidím velký úspěch. Zatím se vždy povedl. :-K:-K

Hedwika: moc mě těší, že chleby chutnají a daří se:-K díky za zprávu:-8

Zdena z JM: nám chutnají i tyhle celokváskové (z pekárny). Jsou, pravda, ošizené o tu báječnou kůrku, ale když to zrovna nejde jinak....jsou i tak lepší než ty s droždím :-8

cathleen:recept jsem si vytiskla a brzy na něj přijde řada.:-D

Zdena z JM: Zdeni, na stránkách mám i celokváskový z pekárny - koukni ;-)
http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_...

Díky za Vaše rady:-K.Budu péct zase asi v neděli,tak to vyzkouším s celozrnnou a pak napíšu,jak to dopadlo.:-))Musím říct,že do kváskového chleba jsme se přímo zamilovali.Ale peču i jiné a z pohodlnosti v pekárně.:-))

cathleen:
Někdy se mi v chlebu pod kůrkou po upečení objeví vzduchová bublina,;-( nevím čím to je, chléb po vykynutí na plech dávám obráceně, tzn.vrchem dolů. Budu ráda, když mi poradíte.:-p

Zdena z JM:
Zdenko, jiný chleba než je tenhle nepeču;-)Pšeničnou chlebovou mouku dávám napůl s pšeničnou celozrnou, vody přidávám více, celozrná mouka víc pije:-p:yes:

Zdena z JM: Zdeni, celozrnná pije víc vodu, než hladká nebo i chlebová (špaldová naopak - trošku méně). Pokud bys jí použila víc, bude třeba přidat lžíci vody ;-)

Zdena z JM: Zdeni já pšeničnou chlebovou dost často nahrazuju špaldovkou a nám to chutná.

Tento chleba jsem pekla už potřetí a byl lepší než ty dva předešlé.Nechala jsem jej 2x po sobě v pečce vymíchat a vykynout,pak jsem jej ještě zpracovala ručně a opět vykynout.Dávám žitnou chlebovou a pšeničnou chlebovou mouku.Příště zkusím část pšeničné chlebové nahradit pšeničnou celozrnnou.Nemáte s tím někdo zkušenosti?

Chlebík se povedl, výborný:yes:malinko jsem měla asi tuhší těsto, ale příště to bude lepší;-)chystám se na něj opět v neděli,dík za receptík:yes::-p

Majkaa:Kvásek v lednici vydrží týden až dva bez přikrmování,ale já to také dělám tak jako ty.Určitě to bude dobré a chlebík bude chutnat.:-K;-)

Recept je napsaný srozumitelně,včera jsem si donesla kvásek od pekaře a dnes už je chlebík v troubě, vypadá krásně, jen doufám, že bude i chutnat:-p Trochu kvásku jsem si dala do lednice a doufám, že vydrží do příštího týdne, dnes jsem ho trošku přikrmila:-)doufám, že jsem udělala dobře;-):yes:

Dělala jsem na jednu akcičku ke grilovanému masu.Měli jsme návštěvu a jeden známý byl tak uchvácený tím chlebíkem jak mu chutnal,že jsem musela poslat receptík na kvásek a zaměstná prý maminku,aby mu ho upekla.:-KByla jsem moc ráda,že se povedl zmizel za deset minut a ani nevím jak chutnal nestihla jsem si ani kousíček vzít.:-/;-)

janatka: :-)) děkuju a držím palce, ať se i nadále daří ;-):yes:

No to byla fuška:-O.Po několika mých špatných pokusem se to konečně povedlo a byl vynikající,určitě jsem na to nezanevřela a dělám další.Má se zkusit vše:-D

chlebík jak od mistra pekaře:yes::-D

dexulka: tak ještě jenou - jsi šikula veliká :-8:yes::-K
Děkuji za fotopostup, snad opravdu někomu pomůže. A že "obyčejný" chleba tak úžasně voní? To proto, že není obyčejný, ale kváskový - delší kynutí pomůže rozvinout všechny vůně a chutě:yes:

BILKOVAI: Ivet, tuhle závislost znám převelice dobře:yes::yes::-D

:-p to je zase krásný chlebík, :yes::yes::-K

cathleen: chlebíče k máš nádherný a ta střídka nemá chybu :-O Já jsem si vypěstovala závislost na pečení chleba a ten z kvásku je nejlepší, jaký jsem kdy jedla.:-*:-*:-p Tvůj chlebík vyzkouším. :yes::-K:-K:-K

Tak mám za sebou první kváskový chléb :-8 A to vše diky cathleen,která mne provázela celým postupem :-K Tímto jí velice děkuji a na její žádost přikládám dokumentaci,jak vše probíhalo,třeba někomu pomůže tak,jako mně ;-)
Jinak bych chtěla konstatovat,že tak krásně vonící chléb,jsem ještě neměla,a to pouze za použití soli a kmínu.Opravdu to stojí za to,to vyzkoušet :-* Tak jděte do toho !!! Když jsem to zvládla já,tak už musí každý :-D

pipre:to poznám...a tých vyvrelín je vždy málo.:-))

magdalenka::-D:-D Však můj muž nevydržel, než chleba trochu zchládne a místo, aby si z něj ukrojil kousek, tak ho rovnou "oškubal" právě v těch prasklinách. Ještěže nechal půl bochníku vcelku:-D:-D Trochu mi to připomíná dětství, kdy musela chodila do obchodu dost daleko na nákup (maminka už tehdy špatně chodila) a než jsem přišla domů, tak jsem přinesla domů chleba bez patky a pořádně odlabaný:-D:-D Tvrdá kůrka mi chutnala nejvíc a zůstalo mi to dodnes.

Tie praskliny sú na tom chlebíku najchutnejšie...u nás aspoň a vravíme im "vyvreliny".:-D

pipre: :-)) díííky, Jani, máš je, náhodou, nádherné!:yes:

Přesně tento chleba jsem objevila na uvedeném webu, kde dala Iva i návod na pečení v remosce. Pekla jsem ho už dvakrát a pokaždé se brzy sní. Kvásek, se kterým mi Iva také ochodně poradila, už mám svůj a tak teď zkouším její recepty :-)
Robot nemám tak jsem těsto mísila v pekárně - program těsto, ale trošku jsem mísení pomáhala, když jsem to tužší těsto posouvala zhora vařečkou a mírně přitlačila tak, aby ho mísily oba háky :-) Po ukončení programu za 1,5 hod. jsem pekárnu vypla a ponechala v ní chleba kynout ještě další hodinku a půl. Pak jsem těsto vyndala, na pomoučeném vále tochu propracovala a nechala kynout v remosce 1,5 hodiny. Po té době jsem přiklopila rozehřáté víko remosky a pekla 55 minut.
Dovolím si přidat fotky, ale nejsou moc podařené:-8 Je to můj první celokváskový chleba, z vlastního kvásku a přestože i podruhé prasknul, vůbec to nevadí, chuťově je výborný!!! Příště ho zkusím upéct v troubě :-) :yes::yes::yes:+7

cathleen: a co já vím:-O:-? já jsem hrozné nemehlo.. nevím, proč mám z něj takový respekt.. já si dodám ( něco ):-D:-D na kuráž a půjdu do něj.. to by bylo, aby nebylo:-//:-D:-D:-D

cathleen: Praskliny na chlebu nejsou na skodu, ba naopak..mam je rada..:yes:;-). Diky za info, Tvuj chlebik vyzkousim..:-K.

aisha::-8 nedávám. Zpočátku jsem dávala, pak jednou zapomněla a v chlebech neviděla rozdíl.......to spíš chlebík po vložení zastříknu vodou z rozprašovače (na květiny). Stříkám na chleba, ne na stěny trouby - měla bych pocit, že jí tím nějak ubližuju:-D
Chleba mi praská ať dám vodu nebo ne, už jsem vyzkoušela i několik způsobů motání bochníku, různé kombinace mouk a nakonec jsme se s kamarádkou, která peče ještě víc, než já, shodly, že to bude troubou.
Je pravda, že by se prostor s pečeným chlebem měl v prvních minutách zapařit. Pak vyvětrat a dopéct, takže kdo může, měl by vyzkoušet a pak takhle dělávat;-)

cathleen:mám plnou pusu slin :-D:-D studuju Tvůj kvásek, nepokoušej:-D:-D

Pekny chlebik..:yes::yes:.chtela jsem se zeptat, do trouby nedavas nadobu s vodou?

Diky- diky, urcite se pokusim a dam vedet. Rozhodne nebude jako ten tvuj (jasne), ale ja jsem skromny clovek, staci mi jen "trochu vice" podobny tomu tvemu.

senky: jj, Jani....nebo taky voňavý, čerstvý, měkký a pružný chlebík s grilovaným nebo doma uzeným maskem není marný!:-p

cathleen:Cedník vyzkouším,ale stejně asi pořídím ošatku :-8 Přestože kulatý chlebík vypadá mco hezký,praktičtější na krájení je oválný ;-) Díky za nápad každopádně :yes:

Jitkas: pokud použiješ celozrnnou místo chlebové, bude třeba přidat 20-40 g vody navíc - celozrnná jí pije víc, než hladká;-)

Jejda, to je zase nádhera:yes::yes: Na kvásek jsem zatím nenašla odvahu, ale asi se brzy odhodlám k pokusu, za to nic nedám;-) Protože
takový chleba s máslem a ředkvičkou je mana nebeská:-8:-8

cathlen: Jsem se spatne vyjadrila, chtela jsem rici, ze moje mouka zitna je celozrnna, psenicnou mam, to by byl prusvih, ja vim.

Já si pravidelně kvásek kupuju v pekařství, teda obměňuju tak po asi čtvrt roce? Díky radám Cat se ho už nebojím ;-):-D,tento taky ukládám a vyzkouším co nejdřív:yes::yes::yes::yes:

Jitkas: Jituš, menší teplota nevadí, peču i v remosce a ta dá nejvíce 180°C.....ale není možné vyměnit pšeničnou mouku jen za žitnou - ta se chová hodně jinak a výsledek by tě mohl zklamat.
Celožitný chlebík tu mám taky, však se koukni a porovnej: http://www.toprecepty.cz/recept/33553-zitny-zrnick...

Tez zkusim, zitny kvasek mam. Chleba jsem delala podle ruznych receptu, ani nevim kolik jich uz bylo. Nekdy se slusnym vysledkem, jindy mene, ale nikdy to nebylo to "spravne". Moje trouba se vyhreje na max. 230°C a mouku mam jen samozitnou, ale to navadi, vyzkousim. Tvuj pecen je fantasticky, jako vse, co jsem tady videla tebou vytvorene.

rebeka: :-8 kdo se bojí, nesmí do lesa..........:-Dé, co to kecám - nemá kváskový chleba.
Kdybys dostala do ruky kus silného kvásku, na další (krmení, přechovávání, pečení chleba) už by sis troufla:-?

dexulka: tyhle menší chleby nechávám kynout i ve velkém cedníku, vystlaném ustřiženým kruhem z pečící fólie - pak ho i s tou folií opatrně přendám do remosky (trouby) a upeču.;-)

Ivo, to je nádhera:-*:-K a já mám pořád strach z toho kvásku:-(

Ještě budu muset přikoupit konečně i ošatku nebo to jde i v něčem jiném?

To je zase krása... :-K

Cathleen, další tvůj krásný chlebíček, který se na mne přímo směje a táááák bych ho udělala-bohužel nemám živený žitný kvásek, tak si ho musím nechat zajít, škoda:-( Máš 2.bod:yes:

Tak na tohle se už nějakou dobu chystám :-8 Kvásek mám založený a zdá se,že je už ve formě,tak snad se to povede :-)) Tohle je takový základní postup,na který jsem čekala :yes: Dojíme škvarkový a hned zadělám na tenhle.Už se moc těším,jak to dopadne :-D Pokud se zadaří,chtěla bych také vyzkoušet celožitný ;-)

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
proč praská chleba, proč praská chleba při pečení, pšenicno zitny chleba, proč praská při pečení chleba, žitný chléb recept, pšenicno žitny chleb, recept na chleba, robot na chleba, proč praská chléb, psenicno zitny chleb recept, celokvasovy chleba, celokváskový, žitný chleba recept, pšenično žitný chleba recept, chleba při pečení praská, proč chleba praská, recept na žitný chleba, proč mám u chleba vzduchovou bublinu, proč při pečení praská chleba, proč při pečení praská chléb

Suroviny:
voda, kvas žitný, mouka žitná chlebová, mouka hladká, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu