Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brádeláky

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Pat a Mat

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 826 kJ /
2 588 kcal
Bílkoviny88,63 g
Tuky22,49 g
Vláknina23,60 g
Cholesterol 282 mg
Sodík 1,51 g
Sůl3,60 g
Sacharidy495,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrubou mouku smícháme s mlékem, vejcem a solí. Dřív můj tatínek těsto na knedlíky zadělával ručně vařečkou, dokud těsto nebylo hladké a nezačaly se na něm dělat bubliny. Krok 2: Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do do připraveného těsta. Těsto necháme na chvilku odpočinout a mezitím si uvaříme vodu do velkého hrnce. Když nám začne voda vřít, vytvarujeme si z poloviny těsta knedlík a opatrně vložíme do vroucí vody. Totéž uděláme i s druhou polovinou těsta. Krok 3: Knedlíky vaříme 36 minut, 18 minut z každé strany (nezapomeňte je otočit). Než je začneme krájet lehce je propícháme vidličkou.

Zveřejněno 4. 5. 2013

Poznámka autora Pat a Mat

Omlouvám se všem, kteří tento recep mají z jiných zdrojů. U nás v rodině má svou vlastní historii. Tenhle knedlík je tu vlastně na počest mého tatínka, který byl úžasný člověk. Pamatoval si ho ze svého mládí, kdy ho vařila jeho maminka. Když zemřela nikdo z rodiny si už recept nepamatoval. Tatínek dlouho zkoušel najít správný poměr ingrediencí a čas, aby byly knedlíky správně uvařeny. A protože tatínkovi rodiče pocházeli z Horního Bradla, začali jsme knedlíkům říkat "Brádeláky." Od té doby se "Brádeláky" ujali v celé naší široké rodině.

V době kupovaných knedlíků a knedlíků v prášku je docela příjemné vrátit se občas receptům našich babiček.

VŠEM, KTEŘÍ SE ROZHODNOU RECEPT VYZKOUŠET, PŘEJEME DOBROU CHUŤ.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brádeláky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6xxR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brádeláky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6xxR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Tom Beyk: Jééé, ty fotečky jsou krásné! Asi také vyzkouším přidat petrželku pro hezčí vzhled:yes:
MAGDALENA: Určitě. Možná, že lepší fotka bude u mého receptu "Kuřátko na paprice."
rihana: Popravdě název "betoňáky" tu použil někdo jiný. Můj název je "Brádeláky" a je i připsáno proč.;-)Jinak nám všem strašně chutnají a právě v tomhle období je konzumujeme nejčastěji. Tuhé nejsou, pokud se pořádně zadělají. Ale je pravda, že dneska už málokdo zadělává ručně a vím, že z mixéru mají trochu jinou konzistenci:-)

Asi dělám podobné. 400g hr.mouky, 2 celá vejce, půl sáčku pr.do peč., místo mléka dávám vodu a tři rohlíky na kostičky. U nás nikdo nechce jiné, jsou fakt výborný a hned jsou na talíři. vařím z každé strany 10 minut. A aby nebyly jak z betonu na to je právě dobrý přidat prášek do peč.

Když se věci dělají s láskou, tak se dílo daří:-D - mě se ty betoňáky krásně povedly. ...jsou hutné a výborné:-p. Taky jsem se na ně připravil a zpáchal jsem k nim gulášek se zeleninovou paprikou. Moji nafurtskoromanželce taky chutnaly.(přidal jsem do nich trochu petrželky).:-p:yes:. Dovolil jsem si přidat fofo.

MAGDALENA 6. 5. 2013 10:11
Vzskusam ,viem ze bude chutit a ze vzhlad nie je najkrajsi-hlavne ze chutia:-*

Udělám až na víkend, palec nahoru!!!!:-)):yes::yes:

jarda Kadic: To mi uděláš velkou radost. Snad Ti zachutnají stejně jako mě a Honzíkovi.:-8

Pat a Mat: Též je zkusím,já jinak vařím kynuté nad párou.:yes::yes::yes:

Tom Beyk: Přesně tak ;-) :-K Uděláš mi radost, když je vyzkoušíš. Honza je také neznal a teď na ně nedá dopustit :-)
Marie64: Vůbec mi nepřipadají oslizlé, ale to už je věc názoru. Na fotografii jsou zachyceni krátce po dovaření, proto jsou ještě vlhké.:-p;-):-)

...Tyto knedlíky miloval tchán...on jim říkal "betoňáky"...neměl rád ty nadýchané knedlíky...:-)...já jsem je ale nikdy už nedělala...

No nevím jestli někdy vyzkouším.Fotografie mě moc neuchvátila.Vypadají poněkud oslizle.Toto bych asi rodině podat nemohla.Leda:-O,co je takhle uvařit v páře?

Nadja: tady to je právě technologie "bez prášku" a prdopeč nahrazují ty čtyři rohlíky - je to tak Pat a Mat?;-)
Je to zajímavé - budu muset vyzkoušet:-).

:-p Dělávala jsem podobně - jen jsem dávala pouze žloutek, rohlíky jen dva a navíc 1/2 bal.prášku do pečiva.
;-) Ale teď už dělám houskové knedlíky jen v mikrovlnce - je to podstatně rychlejší a bez spousty nádobí:
http://www.toprecepty.cz/recept/11080-knedliky-hou...

Tématické fráze:
betonaky, knedliky betonaky, betonaky recept, tatínkovi recepty, recep na tvarohove knedliky z hrube mouky, recep na bramborové knedlíky, recep na kynute knedle, domácí siroke nudle hrnickovy recept, bramborove betonaky, sma%c5%been%c3%a9+cibulov%c3%a9+krou%c5%beky, bramborove knedliky betoňaky, tatínkovi knedliky, recept na betonaky, recep na bramborový knedlík, recep na knedlik, kynutý knedlík recep, recepty mého tatínka, recep na knedlíky, knedlík se syrových brambor, betonaky, knedliky bradelaky

Suroviny:
vejce, sůl, mléko, rohlík, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu