Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smrže jednoduše na másle

Smrže na másle jsou lahodnou delikatesou, která oslavuje jarní sezónu. Tyto jedinečné houby, ceněné pro svou jemnou a zároveň intenzivní chuť, se při opékání na másle promění v opravdovou pochoutku. Recept na to, jak si vychutnat to nejlepší z lesa.

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Alexiss Alexiss

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie311 kJ /
74 kcal
Bílkoviny0,07 g
Tuky8,20 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 26 mg
Sodík 400 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy0,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Překrojené houby na půl, vhodíme na pánev s rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme. Krok 2: Mícháme, houby pustí vodu, která se opět vypaří a ještě je trochu opečeme. Celková doba přípravy 15 minut. Krok 3: Před dokončením přidáme zelenou petrželku a ještě prohřejeme. Podáváme s chlebem.

TIP: Jak správně smažit houby, aby byly lépe stravitelné

Zveřejněno 5. 5. 2013

Poznámka autorky Alexiss

Je mi jasné, že surovina je poněkud hůře dostupná, ale musela jsem se podělit. Houby jsem našla dnes na procházce, jsem z toho vedle ještě teď. Jsem houbařka vášnivá až fanatická, ale smrže jsem dosud znala jen z obrázků.

Přemýšlela jsem, jak je jednoduše připravit, aby se chuť nepřebila, zvolila jsem tento způsob a potom stejný nebo velmi podobný objevila na několika kuchařských webech.

Musím připsat, že to bylo jedno z nejlepších jídel, která jsem z hub jedla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smrže jednoduše na másle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rqq4

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smrže jednoduše na másle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rqq4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (43)

Pro vsechny kteri shaneji kvalitni smrze. Jsou v prodeji na aukru!

Lentilka: Tak doufám, že ti budou chutnat. ;-):-p
Není čeho se bát, v každém atlasu hub jsou popsané jako vynikající jedlé houby, navíc se nedají s ničím nebezpečným splést. Ale to jim asi stejně těžko vysvětlíš, alespoň neubyde. ;-):-D:-D

V loni jsme dodělali zahradu, dali mulč. kůru a zasadili jehličnany. Letos na jaře koukám a houbičky pod stromky. Krásné smrže. Některé jsem nechala, aby se vysemenily a jinak zítra budu poprvé dělat. Tak budou podle tohoto receptu. Těším se, budem je baštit poprvé. Tedy jen já, ostatní se bojí otravy.;-):yes::yes:

Bibinka: Děkuju, bezva.:-K:-))
Dnes jsem shodou okolností debatovala o smržích i v práci a se svým dvorním automechanikem a jeho bráchou. Byli na Slovensku (nevím kde) a viděli jich tam spoustu, ovšem v chráněné oblasti, tak se báli sbírat.

Tak to mne opravdu mrzí, co se dá dělat.;-( Jen mi neříkejte zaregistrovat.To zatím nehrozí.:-):-D Ale je to škoda.

Porada:Porado, fotka ti sem vložit nejde, protože jsai nezaregistrovaný-musel by ses zaregistrovat;-)

Alexiss: Alexis, to si představ, že já našla úplnou náhodou 2 smrže přímo na zahradě a vůbec nevíme, že nám tu rostou, dávám ti jejich fotku.

Porada:Porado, ta fotka ti nejde vložit, protože nejsi zaregistrovaný;-)

Alexiss:našla jsem 2 smrže náhodou přímo na zahradě

Porada: Tak to mě taky, snažte se. ;-):-)

Jen mne mrzí,že mi nejde přidat foto.;-)

Porada: To mne moc těší, děkuji. V podstatě jsem moc nečekala, že recept někdo zrealizuje. :-8:-)):-))

Tak dnes jsem nasbíral smrže v jižních Čechách a použil Váš recept s malou změnou,dal jsem je na světlou topinku. Vynikající, díky za rcp.:-p:-p:yes:

1974andrea: Co se týká zachování chuti, asi jedině sušení, ale to se mi moc nedaří, ani nemám kde. Takto zamražené houby používáme na všechno (omáčky, polévky, smaženice) a velký rozdíl proti čerstvým nepozoruji.
Za recept budu jasně ráda. :-))
Kdybys bydlela blíž, mohla bys ochutnat. :-p;-)

Alexiss:Když mně přijde, že když se ty houby podusí, už to prostě nemá tu chuť čerstvé houby, já si nemůžu pomoct. Ale spousta lidí to tak dělá, nic proti a s tím místem, to máš pravdu. Měla jsem tu někde recept se smrži, zítra se ti po něm mrknu, jestli chceš, já je mít letos rozhodně nebudu:-(;-)

1974andrea: Šmarjá, nikdy houby na mražení nevařím ve vodě, mám systém léty ověřený. Pouze osolím a vydusím vodu, někdy na kapce tuku. Všechno dobré tam zůstane a je to mnohem lepší, než mrazit syrové houby. Navíc déle vydrží a zaberou méně místa v mrazáku. :yes::yes::yes:;-):-p

Tématické fráze:
smrž, smrž recepty, smrz recept, houba smrž, smrž pražský recepty, smrž obecný recepty, recept smrž, smrž pražský, houba smrž recepty, recepty smrž, kde rostou smrže, smrž houba, smaženice ze smržů, recepty na úpravu smržů, smrž houba recept, smrž příprava, smrz-recepty, priprava smržů, houba smrž recept, úprava smržů

Suroviny:
houba smrž, máslo, sůl, pepř, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu