Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinkový med

Bezinkový med s tóny citrusů uvítáte jak v létě, tak i v zimě. Květy bezu uvaříte s citronem a pomerančem, takže se ke sladké chuti dokonale přidá i ta kyselejší. Další den pak už jen povaříte na požadovanou barvu a hustotu medu.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

stana5

Snadný

Doba přípravy 320 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 260 min + 24 hodin vyluhování

320 min (60 min příprava + 260 min tepelná úprava, + 24 hodin vyluhování )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 636 kJ /
6 127 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky1,44 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 521,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citrony a pomeranče umyjeme a nakrájíme na plátky. Krok 2: Květy opereme a s citrony a pomeranči povaříme v 1,5 l vody asi tak 20 minut. Odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodin. Krok 3: Potom přecedíme přes plátýnko a vymačkáme, přidáme cukr a vaříme pozvolna za občasného míchání asi 4 hodiny. Krok 4: Po uvaření plníme za tepla do skleniček. Utřeme hrdla, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tím se zatáhnou víčka.

TIP: Jak zabránit prasknutí sklenice při jejím plnění horkou tekutinou

Zveřejněno 12. 5. 2013

Poznámka autora stana5

Čím budete vařit déle ( asi 4 hodiny ), tím bude hustší a tmavší. Aby jste zjistily jakou bude mít váš med barvu, zkuste na talířek kápnout a necháte trochu vychladnout a uvidíte jak je hustý a jakou bude mít barvu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YYBn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YYBn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Takže, dělala jsem podle receptu, teda až na citron a pomeranč, který jsem použila pouze po kuse .. jinak jako ok, chuťově dobré, jen nedoporučuji vařit déle než dvě hodiny!!! Po hodině a 3/4 jsem odstavila. Protože poté by vám med velmi ztmavl, špatně jej budete dostávat ze skleniček tím, jak bude zkaramelizovaný a tvrdý .. ráda bych se zeptala autorky, jak jej pak ze skleniček dostává, mám takhle špatně navařené pampeliškové medy a nejdou ani nabrat, jak jsou tvrdý, jsou tak leda na vyhoz .. ponoření do teplé vody nepomáhá :-D

spagetka:když vaří déle je tmavší.

Já mám zkušenost, že když se to vaří příliš dlouho (4 hodiny je příliš dlouho) tak "med" sice zhoustne - jak by ne, když se voda odpařila, ale zároveň cukr zkaramelizuje, ono je to sice tmavší a hustější, ale už to pak nechutná bezinkami ale jako zkaramelizovaný cukr.

spagetka: tohle už je lepší, tamto byl asi sirup:-), to se stane - někdy;-)

kvetina: sorry, nelze mít jinou barvu dle použitých surovin a postupu

každá sklenička je z jiné várky tak mají různé barvy

Ano tenhle je řídký dám jinou fotku

Podle fotky to vypadá, že je ten med řídký ? Není spíše šťáva ?

ivulinka: Ivi, já o autorství nepochybuji, najdeš mnohou shodu u autorky v sreceptech p.Hlouškové a tady vkládaných receptech Květiny - ale je to tedy med nebo sirup? Jsou výrazně jiné poměry surovin a především doba vaření;-) - a co tam vlétlo za fotku teď - to tedy na med moc nevypadá:-)

ivulinka je to moje fotka

Protože se dodnes autorka fotografie květina navyjádřila k autorství hlavní fotografie, tak ji mažu se souhlasem admina.

Květino, tahle fotka je i tady na tomto webu, je tvoje?
http://www.srecepty.cz/sirup-z-kvetu-cerneho-bezu

Má příjemnou chuť i vůni, cukr jsem použila třtinový, medík je výborný.:-)

Dělala jsem ho dneska a zkusila jsem tam dát 2 vanilkové cukru.Byla jsem zvědavá jakou to bude mít chuť , bylo to dobrý.:-)

Přeřazuju do zavařenin ;-);-) S pomeranči to může mít zajímavý šmak :yes:

Tématické fráze:
bezinkový med, bezinkovy med recept, domácí bezinkový med, recepty na bezinkový med, recept bezinkový med, recept na bezinkovy med, bezinkový med z třtinového cukru, med bezinkový, med z černého bezu top recepty, řídký med, bezový med, bezinkový koláč, jak dlouho se vaří med, bezinkovymed, bezinkovy med s pomerančem, med z černého bezu s pomerančem, bezikový med, nejlepší bezinkový med, med z černého bezu recept, bezinkovi sirup s pomeranci

Suroviny:
voda, citron, pomeranče, cukr

Přidat fotografie receptu