Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gratinovaný květák

Květák je v naší kuchyni jednou z nejoblíbenějších surovin a lze s ním vytvořit vskutku skvělá jídla. Vyzkoušejte tento gratinovaný květák s brambory, které doplní slanina a créme fraiche. To vše se skrývá pod křupavou sýrovou krustou.

Hodnocení receptu je 5,0 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nikina Nikina

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 166 kJ /
2 430 kcal
Bílkoviny73,86 g
Tuky213,35 g
Vláknina4,95 g
Cholesterol 778 mg
Sodík 5,41 g
Sůl13,42 g
Sacharidy51,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Květák rozebereme na menší růžičky a spolu s bramborem uvaříme v osolené vodě. Krok 2: Mezitím pokrájíme slaninu na malé hranolky a orestujeme ji na suché pánvi. Krok 3: Zapékací misku vymažeme máslem a naplníme květákem smíchaným s bramborem a slaninou, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Krok 4: V misce smícháme créme fraiche s vejci a touto směsí zalijeme naplněnou zapékací misku. Krok 5: Posypeme směsí strouhaných sýrů a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 160 °C cca 30 minut, do té doby, než sýr zezlátne. Před servírováním posypeme petrželkou.

TIP: Další tipy na rychlá zapékaná jídla

Zveřejněno 17. 5. 2013

Poznámka autorky Nikina

Upravte dle velikosti zapékací nádoby - já použila menší misku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinovaný květák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/on03

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinovaný květák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/on03

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Hledala jsem nějaký nový recept na květák. Padl mi do oka tvůj recept. Všem chutnalo, tak posílám poděkování za skvělou inspiraci

jarka skrobakova::-K

:yes::yes::-K

Pajaja: Mě se taky moc nechtělo, ale on na mě tak smutně čučel, že jsem ho tam nemohla nechat :-D:-8

A díky všem :-K

Moc pěkný recept na květák, toho bych se ujedla. . . Ale čarovat s ním začnu, až bude květák za nějakou pěknější cenu, 40 Kč za hlávku teda nedám, ale sleduju to. U nás určitě tato dobrota bude! :-K:-p:yes:+

Páči sa mi, bude zajtra:-p. Pekná fotka:yes::-K:-K

no mňáám;-):yes::yes::-)

Irule: já právě taky, s květákem mě to, buhví proč, nikdy nenapadlo:-8:-8

Dana61: díky:-K

Dělala jsem v sobotu:-8:-8:yes:

také dělám, je to dobrota:yes::-D krásné foto;-)

dělávám to i s brokolicí ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
gratinovaný květák, kvetak recept, květák recepty, gratinovaný, recepty na květák, recept na kvetak, recepty květák, recept květák, gratinovane brambory s kvetakem, gratinovany kvetak s bramborem, gratinovaný květák recept, dobroty z květáku, kvetak, květák gratinovaný, květák cena, raw květák, květák raw, gratinovyný květák, recepty z kvetaku, gratinovaný vepřový plátek

Suroviny:
brambory, květák, voda, slanina, crème frâiche, vejce, sýr nastrouhaný, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, petrželka, máslo

Přidat fotografie receptu