Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mišošky (bulky s bigou)

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Porce: 8 kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 611 kJ /
1 819 kcal
Bílkoviny58,85 g
Tuky10,09 g
Vláknina15,72 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy365,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme suroviny na bigu dohladka a zakryté proti osychání ji necháme dvě hodiny v teple kynout. Pak ji promíchneme, zakryjeme víčkem a dáme zrát do lednice, odkud ji můžeme použít kdykoliv v průběhu následujících tří dnů. Já ji tam většinou nechávám jen do druhého dne. Krok 2: 1-2 hodiny před zaděláním těsta je dobré bigu z lednice vyndat, aby se v okolním teple trochu prohřála. Malinko jí můžeme pomoci i tím, že vodu, která do těsta přijde, lehce (opravdu trochu, ne horkou!) ohřejeme. Krok 3: Těsto je hodně řídké, vymíchávám ho robotem - k bize přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké těsto. Stěrkou, namočenou v oleji pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl. Krok 4: Omoučenýma rukama těsto roztáhneme do stran a poskládáme (jako když překládáme kváskové těsto na chleba - fotku přikládám k receptu) a snažíme se nezapracovat do těsta moc mouky navíc. Poskládané ho uložíme do olejem lehce vymazané misky a necháme 30 minut odpočinout. Krok 5: Po odpočinku těsto vyklopíme na stůl a roztažení a skládání si zopakujeme (těsto se hezky zpevní a mnohem méně lepí). Složené ho znovu uložíme do olejem vymazané mísy a necháme asi hodinu kynout (aby neosychalo, kyne mi v míse v troubě nebo MWT). Krok 6: Vykynuté hedvábné těsto vyklopíme na stůl - pracujeme opatrněji, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin, natáhneme do délky a kartou nebo nožem nakrájíme na 8 kusů (je možné i širší obdélník těsta nejprve rozříznout podélně na dva úzké, kratší pásy a ty nakrájet na čtvrtiny, těsto před krájením by mělo být vysoké asi 2-2,5 cm). Krok 7: Nakrájené bulky - mišošky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout (i hodinu) a upečeme ve vyhřáté troubě. Krok 8: Před zapnutím vložíme na dno trouby kastrolek s trochou vody, troubu vyhřejeme na 250°C a rychle vložíme plech s bulkami. Krok 9: Po 5 minutách troubu zeslabíme na 230°C a ještě asi 15(-20) minut pečeme. Každá trouba peče jinak, je třeba to ohlídat. Po 10 minutách pečení vodu z trouby vytáhneme nebo alespoň kratičce vyvětráme. Mišošky mají být upečeny dočervena, s pevnou, křupavou kůrkou a mírně žvýkavou střídou.

Zveřejněno 21. 5. 2013

Poznámka autorky cathleen

- pára při pečení udržuje rozpínající se povrch pečiva vlhkým a bulky se více rozpínají a nepraskají

- biga vytáhne z mouky všechny její chutě a tyto bulky rozhodně nechutnají jako jiné, zcela bílé pečivo

- biga udrží mišošky vláčnými i druhý den (jsou vlastně stejné, jako v den pečení, pouze zmizí křupavost kůrky)

- dvojím překládáním se v těstě zlepší lepková struktura a střída je pak pevnější, žvýkavější

- tato mírná žvýkavost střídy je zároveň způsobena i obsahem chlebové mouky v těstě

- vyšší hydratace těsta (větší obsah vody v těstě) způsobí nádherné dutiny ve střídě (těsto by mohlo být "sestřenicí" těsta na ciabattu nebo pugliese)

- pekla jsem je ve dvojí velikosti a tak vím, že lepší jsou mišošky větší

- upekla jsem je jednou i méně (ne do červena) a druhý den to nebylo úplně ono - takže vypéct kůrku!

A pokud někoho zajímá název bulek...........byly pečeny na přání mého manžela Miloše, kterého kdysi naše malá, sotva mluvící neteř překřtila na Mišoše.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mišošky (bulky s bigou)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXmv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mišošky (bulky s bigou)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EXmv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

magdalenka: máš pravdu :-O - z původní verze receptu zmizelo slůvko "Dále:" a zůstala jen mezera, která tu ale nebyla vidět. Netuším, kdo takhle zasáhl, ale už je opraveno. Díky za upozornění ;-)

Neviem, ako došlo k zmene alebo zásahu, ale pochybujem, že by si zreteľne neoddelila suroviny na bigu...

Včera jsem Mišošky upekla a jsou opravdu výborné:yes: Jak píše Iva, kůrka druhý den už není tak křupavá, ale pokud je dáte na mřížku toustovače, jsou opět jak čerstvé, krásně křupavé. Dělám to tak s každým pečivem z předchozího dne;-)

zizala: děkuju :-8:-K

Tak hlásím konečně splněno :-8:-)) Pečivo je moc dobré, tvary mám tedy hodně rustikální (= každý jiný :-8:-))). Připomínají mi chlebíky, které jsme moc rádi kupovali v Itálii, taky měly takhle křupavou moučnou kůrku a uvnitř byly lehoučké a pórovité. Bod už jsem dala, tak jen fotku ;-)

Děkuji za odpověď, mišošky se povedly ale těsto mi dalo zabrat;-)

Veronika: ano, jak píše zizala - používám jen čerstvé droždí;-) Povedly se?

Veronika: Ještě jsem je nepekla:-8, ale dala bych čerstvé ;-)

Veronika 5. 9. 2013 08:06
Dobrý den, droždí se používá instantní nebo cerstvé. Děkujiwww.toprecepty.czwww.toprecepty.cz

nigina: :-8:-8 ááááž se stydím, za TAK velikou pochvalu (i když - mišošky jsou opravdu vynikající, manžel by mi v tomhle nelhal ani nemazal med kolem pusy.....je vždycky mým prvním kritikem, a to kritikem dost přísným :-p )
Jsem šťastná, že ti tohle časově náročnější pečivo tak chutilo a budu moc ráda za fotky, až přídáš :-K děkuju!

Milá Cathleen :-K posielam ti veeeľa pozdravov, objatie, poďakovanie a veľkú pusu :-DDD
Dnes som v tejto veľkej horúčave piekla tvoje mišošky a poviem teda, to je PARÁDA!!! Pečivko je fantastické.
Trošička som si dovolila urobiť malú zmenu - dala som len 1/2 z tých 150 g hladkej a 1/2 pšenično-ražnú (žitnú) zmes.
Podarilo sa mi upiecť zopár takýchto pekárskych dobrôt, ale toto pečivko nemá konkurenciu.
Ak dovolíš, dám sem pár fotiek, len ich idem ešte hodiť do PC a zmenšiť... veď vieš... a potom ich sem pridám.
Cathleenka, zlato moje :-K srdečná vďaka :-K:yes:
Odporúčam všetkým tento fantastický receptík:yes::yes::yes:nasavareska.blogspot.sk

cathleen: A, jak:-p

nigina: písnu vzkazík!:-K

janek53: :-D ááá, první statečný!:-K Máš je nádherné:yes: doufám, že chutnaly!:-8

Vyzerá to opäť na skvelý receptík... mišošky :-)) je trochu sranďácky názov..ale veď nech :-) Celkom to tomuto pečivku pristane. Odkladám si receptík a čoskoro skúsim mišoškovanie. Som rada, že ste dali aj fotopostup, lepšie sa zorientuje človek. Takže pluskujem:yes:
Neviete, prečo mi mohol zdochnúť žitný kvások v chladničke? Nakrmený som ho tam dala, 2 dni som si ho nevšimla, asi sa naštval. Bola na tom akoby pleseň;-(
Majte sa pekne:-)

Tématické fráze:
kváskové bulky, chleba s bigou, bigou, bulka v puse, chléb s bigou, bulkapodvickem, rustikální bagetka s pohankou recepty, bulka pod víčkem, jak se dělá kváskové pečivo, chlebík s bigou, pečivo s bigou, biga skládání, kvaskove housky, kváskové houstičky, housky z kváskového těsta, recept na kváskové bulky, těsto bigu, recept na peceni bulky, těsto na bulky, pečení chleba s bigou

Suroviny:
mouka hladká, voda, droždí, voda, sůl, cukr, mouka hladká, mouka chlebová pšeničná, droždí

Přidat fotografie receptu